Streinu-Cercel: Ministerul Sănătăţii va instala în Delta Dunării un sistem de telemedicină

0
Ministerul Sănătăţii va instala în Delta Dunării un sistem de telemedicină iar de luni va fi folosit experimental, întrucât în această zonă este un deficit mare de medici, lipsesc mijloacele de transport şi oamenii nu beneficiază de servicii medicale, a declarat miercuri,28 martie, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, cu prilejul lansării raportului privind sănătatea copiilor din această zonă.

„Vom instala sistemul de telemedicină în Delta Dunării. Este vorba de un aparat EKG, pentru monitorizare, un ecograf portabil, un sistem de monitorizare a parametrilor vitali”, a afirmat secretarul de stat, la lansarea „Delta Warning Report 2012. Sănătatea copiilor din Delta Dunării”.

Echipamentele vor intra în probe tehnologice începând de luni şi sunt menite să ajute la punerea unui diagnostic de calitate, în baza căruia pot fi oferite îngrijiri de calitate. De asemenea, Ministerul Sănătăţii are încă un proiect care face parte din strategia pentru Delta Dunării.

Secretarul de stat a spus că pe termen lung strategia pentru această zonă vizează realizarea unui sistem de dispensare de telemedicină, în care la parterul clădirii sunt făcute consultaţiile iar la etaj vor locui medicii cu familiile.

Adrian Streinu-Cercel a făcut referire la faptul că adulţii din Delta Dunării au probleme cu hipertensiunea, dar şi cu diabetul zaharat.

Doi dintre tinerii medici pediatrii care au acordat asistenţă medicală în cadrul acestui proiect au subliniat că telemedicina este necesară, dar sunt cazuri grave, în care nu este decât medicul cu pacientul şi cu câteva medicamente, situaţii pentru care sunt necesare mijloace de transport.

Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” apreciază că problema lipsei de personal, a infrastructurii trebuie să fie în atenţia autorităţilor iar medicii trebuie să fie motivaţi.

Dr. Streinu a susţinut că medicii ar trebui să plece de la un salariu de 4.000 de lei, dar în prezent Ministerul Sănătăţii nu se poate implica în mărirea salariilor având în vedere descentralizarea.

Preşedinta Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Rodica Nasar, a afirmat că este necesară o finanţare mai bună a sistemului şi o separare a CNAS, care să fie subordonată direct Parlamentului şi periodic să prezinte situaţia utilizării fondurilor.

Rodica Nasar a făcut referire şi la necesitatea acordării de sporuri pentru zonele defavorizate care să-i atragă pe medici.

Miercuri a fost lansat raportul „Delta Warning Report 2012. Sănătatea copiilor din Delta Dunarii”, care evidenţiază problemele din zonă privind accesul medicilor la pacienţi sau lipsa medicilor.

De asemenea, bolile parazitare reprezintă principala problemă a copiilor examinaţi, din cauza caracteristicilor de mediu ale zonei şi a alimentaţiei.

52% dintre copiii incluşi în studiu au probleme stomatologice iar 42% au fost diagnosticaţi cu diverşi stafilococi în gât, se arată în raport.
„Am pornit proiectul pentru că sănătatea mediului nu există fără sănătatea oamenilor, iar copiii din Deltă sunt viitorii ei locuitori. Pentru unii, această consultaţie este prima din viaţa lor. Educaţia pentru sănătate în scopul prevenţiei medicale poate fi şansa oferită acestor oameni”, a spus preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu.

Asociaţia şi compania GlaxoSmithKline au lansat miercuri raportul privind sănătatea copiilor din zonele izolate din Delta Dunării, care centralizează problemele de sănătate cu care se confruntă comunităţile din zonă.

Un număr de 513 copii, reprezentând peste 80% la sută din totalul copiilor cu vârste cuprinse între trei şi 15 ani, care locuiesc în zece localităţi izolate din zona Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, au beneficiat de analize şi servicii de asistenţă medicală şi de educaţie pentru sănătate.

Concluziile raportului au menirea să atragă atenţia autorităţilor că sunt direct responsabile de soarta oamenilor din rezervaţie, a afirmat Liviu Mihaiu.

Peste 70% dintre familiile cu copii din această zonă nu au canalizare, apă curentă şi adesea nici apă potabilă, copiii spunând că de multe ori beau apă din Dunăre.

Timpul de aşteptare a ambulanţei în zona Delta Dunării este în medie de 67 de ore, potrivit declaraţiilor celor intervievaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.