A patra fabrică a companiei Symmetrica, deschisă la Prejmer. Valoarea investiţiei: 2,1 milioane euro

– Producătorul sucevean de pavele şi borduri Symmetrica, deţinut de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, a deschis o nouă unitate de producţie, amplasată la Prejmer, judeţul Braşov. Aceasta este cea de-a patra fabrică a companiei Symmetrica, realizată cu o investiţie de 2,1 milioane de euro, din care 30% sunt fonduri proprii, iar diferenţa – credite bancare.

 

Unităţile de producţie deschise de Symmetrica până la acest moment sunt:

  • Fabrica din Vereşti (jud Suceava) – deschisă în 1999

Suprafaţă: 21.000 mp

Capacitate de producţie: 7.000 m de produse vibropresate/zi

Valoare investită:  6,5 milioane de euro

 

  • Fabrica din Podu Iloaiei (jud Iaşi) – deschisă în 2010

Suprafaţă: 18.500 mp

Capacitate de producţie: 1.800 m de produse vibropresate/zi

Valoare investită: 4,3 milioane de euro

 

  • Fabrica din Bolintin Vale (Bucureşti) – deschisă în 2011

Suprafaţă: 17.000 mp

Capacitate de producţie: 3.000 m de produse vibropresate/zi

Valoare investită: 4,5 milioane de euro

 

şi, noua apariţie pe listă:

  •  Fabrica Symmetrica de la Prejmer (jud Braşov) – deschisă în 2012

Suprafaţă: 8.000 mp

Capacitate de producţie: 1.500 mp de produse vibropresate/zi

Valoare investită: 2,1 milioane de euro

 

Interesant este faptul că ritmul în care Symmetrica şi-a construit unităţile de producţie a fost, în ultima perioadă, de o fabrică/an, fapt care indică intenţia clară a companiei de a-şi extinde zona de acoperire către regiunile cu un nivel ridicat al investiţiilor.

„Dezvoltarea a fost posibilă datorită faptului că, de-a lungul anilor, am înregistrat creşteri semnificative ale cifrei de afaceri. Astfel, doar în 2011 business-ul companiei a crescut cu 93%, ajungând la 13,5 milioane de euro de la 7 milioane de euro”, ne-a declarat directorul executiv al companiei, Sebastian Bobu.

Totuşi, conducerea Symmetrica arată că, în decizia de a realiza această investiţie, centrul de greutate a căzut într-un alt punct. „Cel mai important atu al investiţiei este faptul că ne producem singuri linia tehnologică de fabricare a pavelelor, complet automată, şi suntem unica firmă din Romania care face acest lucru.

Cu alte cuvinte, propria noastră echipă de ingineri profesionişti proiectează şi construieşte capacităţile de producţie ale pavelelor, fără a fi puşi în situaţia de a importa o linie de producţie sau de a fi asistaţi de firme de consultanţă din alte ţări. Acest avantaj, la care se adaugă experienţa construcţiei celorlalte trei unităţi, face posibilă ridicarea şi utilarea unei fabrici în condiţii avantajoase din punct de vedere al costurilor, dar şi al timpului necesar execuţiei”, a arătat directorul Symmetrica.

Pentru acest an, Symmetrica estimează o creştere a pieţei pavelelor de 5%, la o valoare de 73,5 milioane de euro şi un volum de 13 milioane de metri pătraţi. 85% din producţia fabricii se va adresa clienţilor industriali, care au în derulare lucrări ample, Symmetrica mizând pe nevoia autorităţilor locale de a reface partea carosabilă şi pietonală din oraşe şi comune, dar şi pe cererea firmelor de construcţii pentru investiţiile în mediul privat.

„Este suficient să remarcăm starea deplorabilă a străzilor şi trotuarelor din România şi să realizăm că necesităţile României pe această linie sunt neacoperite. Iar dacă nu investim noi în producţie, mobilizându-ne toate resursele financiare şi umane, vor avea grijă să ne «bată la uşă» consorţiile străine şi să acapareze încet-încet piaţa. Este o decizie pe care trebuie să ne-o asumăm: acoperim noi, cu simţ de răspundere, această lipsă a infrastructurii sau apelăm la străini?”, a subliniat Sebastian Bobu.

 

Cum arată o linie de fabricare a pavelelor?

Pe această linie lucrează doar 3 operatori pe schimb, suficienţi pentru toate etapele de producţie de la dozarea de ciment, agregate, aditivi şi până la paletizarea, împachetarea şi marcarea produselor.

Betonul utilizat este preparat în mixere, toate materiile prime fiind dozate în mod automat şi controlate prin intermediul monitoarelor touchscreen. Umiditatea amestecului este unul din cele mai importante aspecte controlate în procesul producţiei.

Amestecul este presat în forme de oţel rezistente. Presarea este însoţită de o vibrare puternică ce permite amestecului să se omogenizeze. În timpul presării, surplusul  de apă din amestec  este eliminat, rezultând un produs aproape uscat.

Compactarea este atât de puternică încât matriţa poate fi extrasă imediat, iar produsul rămâne suficient de solid pe paleţii de transfer, de unde aceştia sunt depozitaţi în camera de uscare.

În cadrul fabricii Symmetrica de la Prejmer, procesul de producţie a demarat în a doua jumatate a lunii martie, urmând ca primele produse să fie livrate în a doua parte a lunii aprilie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata