Cât vor costa Jocurile Olimpice de la Londra?

1

Estimarea iniţială a Londrei pentru organizarea Jocurilor Olimpice a fost de 5 miliarde de dolari. Între timp, cifra iniţială s-a transformat în 15 miliarde, iar acest „amănunt” i-a deranjat pe unii britanici, scrie Forbes.

Primul-ministru britanic, David Cameron, a dublat bugetul pentru ceremoniile de deschidere şi de încheiere, ajungând la aproximativ 125 de milioane, însă consideră că un asemenea eveniment merită  investiţia, după cum a declarat secretarul cultural Jeremy Hunt: „Ne putem raporta în două feluri faţă de Jocurile Olimpice. Pe de o parte, am putea spune: acestea sunt vremuri de austeritate, şi, prin urmare, ar trebui să ne limităm cheltuielile cât mai mult posibil. Sau invers – tocmai pentru traversăm această perioadă dificilă, trebuie să ne străduim cât mai mult pentru a valorifica o asemenea oportunitate”.

Nici vocile din presa britanică nu se pun de acord în privinţa calculelor şi beneficiilor.

The Guardian, atrage atenţia asupra costului ridicat al ceremoniilor de deschidere şi de închidere, mai ales că 63 de milioane de dolari sunt direcţionaţi către regizorul Danny Boyle (cunoscut pentru Trainspotting şi Slumdog Millionaire), care a fost desemnat pentru coordonarea spectacolelor. Pe de altă parte, deşi scumpe, ceremoniile sunt, în mod evident, o investiţie de imagine, şi ar trebui privite ca atare.

The Economist consideră că Jocurile Olimpice de la Londra este un eveniment al elitelor, care şi îşi exprimă speranţa că succesul sportiv va neutraliza resentimente publice, iar populaţia se va simţi mândră şi încrezătorare în viitorul Marii Britanii. În acest moment însă, dezbaterile Olimpice se învârt în jurul raportului cost-beneficiu, iar gloria de după nu intră în caluculele celor preocupaţi  de cifre.

The New York Times a raportat că Jocurile Olimpice din 1992 din Barcelona a lăsat Spania cu o datorie de 6,1 miliarde de dolari.

Atena a estimat costurile Jocurilor Olimpice din 2004 la 1,6 miliarde dolari, dar în final s-a ajuns la 16 miliarde.

A fost nevoie de aproape 30 de ani pentru ca Montrealul să ajungă să achite cele 2,7 miliarde de dolari datoria de după Jocurile de Vară din 1976. Şi Marea Britanie a depăşit, în acest moment, cu 10 miliarde de dolari estimarea iniţială.

Totuşi, răsplata de la final ar putea fi imensă. Tony Travers, directorul Grupului Greater London, de  la London School of Economics, care a studiat efectele Jocurilor Olimpice asupra oraşului, a declarat pentru The Times că „publicitatea pentru planificarea britanică, vizibilitatea arhitecturii, designului, managementului de proiect, a construcţiilor, toate sunt extraordinar de benefice. Acestea toate vor transmite, fără îndoială, mesajul că Marea Britanie este o ţară puternică, capabilă să construiască proiecte majore pe termen lung”.

Actorul britanic Jackie Mason are şi el o părere „avizată” cu privire la investiţiile în Jocurile Olimpice de la Londra: „Atât timp cât nu te superi că vei plăti impozite mai mari în următorii 10 ani, că pierzi jumătate din drumurile principale din oraşul tau sau că vei avea parte de un singur bilet pe care îl vei împărţi cu 37 de prieteni, totul e fantastic.”

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei spune

    Eu cred ca Jocurile Olimpice nu se vor tine deoarece Anglia este in recesiune conform Uniunii Europene.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.