Ilie Şerbănescu: Despre colonialism, numai de bine…

3

„De la Budapesta, premierul Viktor Orban n-a mai ezitat sa-i compare pe comisarii europeni cu comisarii sovietici si cu inspectorii imperiali habsburgici. In conflictul dintre d-l Orban si Comisia Europeana era inevitabl sa se ajunga la aceste comparatii.

Orban a oprit privatizarile, a refuzat retetele FMI de aruncare a intregii poveri a ajustarilor asupra populatiei, a incercat consolidari nationale in sectoare strategice, a intors in sistemul public de pensii contributiile indreptate obligatoriu catre fonduri administrate privat si a cerut participari de criza prin suprataxare sectoarelor monopoliste care culeg caimacul si in timp de criza si care fusesera acaparate nu intamplator de capitalul strain, ca si in Romania (banci, distributii de energie, telecom, retail), scrie Ilie Şerbănescu într-o analiză publicată pe Business24.ro.

 

Tara noastra nu va fi o colonie

Ungurii nu vor trai dupa cum comanda puterile straine, nu vor renunta la independenta sau la libertate. Ca natiune europeana, cerem un tratament egal. Nu vom fi cetateni europeni de mana a doua.” Si, intr-o transparenta comparatie a UE cu Uniunea Sovietica, Orban a declarat ca:

„Suntem mai mult decat familiarizati cu asistenta tovaraseasca nesolicitata, desi acum se prezinta sub forma costumelor fine, si nu a unei uniforme”.

Desigur, o aluzie stravezie la interventia sovietica in Ungaria din 1956, invocata, la vremea cu pricina, ca ajutor tovarasesc pentru a impiedica abaterea din drumul dictat de Moscova.

Cat despre problema aflata in principal actualmente in disputa cu Bruxellesul – asa-numita „independenta a bancii centrale” -, Orban a fost fara echivoc:

„o banca centrala independenta nu este una independenta de natiune, ci una care protejeaza economia nationala impotriva intereselor straine”!

Nimic mai exact! Independenta fata de guvern a bancii centrale este un lucru bun si necesar, pentru ca evita o eventuala finantare din emisiuni de moneda, deci din mijloace fara acoperire, a cheltuielilor publice.

Dar, in zilele noastre, ale colonialismului sa-i zicem „modern”, aceasta independenta a fost transformata din pacate intr-un canal de dirijare a politicilor bancilor centrale din tarile de la periferie catre protejarea si favorizarea bancilor straine din centru, a capitalului privat bancar transnational, in detrimentul intereselor nationale ale respectivelor tari pe care ar trebui sa le reprezinte aceste banci centrale.

 

Romania, pe treapta de jos a tipologiei coloniale: anexa de consum

Domnul Orban, place sau nu place, este pus la zid in cercurile financiare internationale tocmai pentru ca a incercat sa se ridice impotriva acestor stari de lucruri, cautand sa puna bancile straine chiar la plata ravagiilor facute de ele insele, prin politica de creditare nu a investitiilor si dezvoltarii, ci a consumului fara acoperire economica, politica foarte profitabila lor pe termen scurt.

In mod cu totul si cu totul de remarcat, din partea Romaniei oficiale, nu vine nici o referire la aceasta coplesitoare problematica europeana si internationala si implicatiile ei. Nu exista decat doua explicatii posibile.

Ori Romania nu este atinsa de asemenea probleme si referirile ar fi fara obiect, ori exploatarea de tip colonial a tarii de catre capitalul transnational si indeosebi de catre unul dintre nucleele sale – cel vest-european – a depasit deja acea limita dincolo de care nu mai este nu doar nimic de facut, dar nici macar nimic de zis!

Romania a ajuns sa aiba toate datele unei periferii coloniale de consum pentru centrul vest-european.

Practic, exploatarea tuturor resurselor minerale este in mana centrului. Distributiile de energie si celelalte utilitati publice sunt sub controlul centrului. Industriile care au mai ramas dupa dezindustrializarea dirijata de catre centru apartin integralmente strainilor. Sistemul bancar este aproape in totalitate strain. Decizia in axa majora a economiei apartine centrului.

Ce a mai ramas in mana statului este pregatit pentru privatizare sub presiunea indamisibila a FMI si Comisiei de la Bruxelles care conduc economia din Romania. Functionarul FMI pentru Romania este adevaratul prim-ministru al tarii. Iar Comisia de la Bruxelles este un fel de broker al capitalului privat vest-european.

Nu intamplator, Romania ocupa treapta cea mai de jos a tipologiei coloniale: anexa de consum. Nu este nici macar si nici nu poate spera la statutul de atelier.

Si, tot nu intamplator, are pozitia codasa la capitolul nivel de trai intre periferiile Uniunii Europene, fiind inevitabil principal furnizor de forta de munca subretribuita pentru muncile murdare din centru.

Si, bineinteles, terenul propice pentru experimente sociale precum aruncarea salariatilor la puterea discretionara a patronilor sau impunerea celor mai dure masuri de austeritate din Europa.

Mai este ceva de zis?! Da, despre colonialism numai de bine!

Citește și
3 Comentarii
 1. Integratul spune

  Ne-am integrat in Africa

 2. crestinul ortodox spune

  JOS PALARIA !PENTRU D-L ORBAN CARE NU ISI CALCA ONOAREA SI DEMNITATEA IN PICIOARE SI A REFUZAT SA SE SUPUNA SA PREDEA TARA CU BUNURILE NATIONALE ,CU RESURSE ENERGETICE SI TOT ARSENALUL PE CARE IL ARE UNGARIA ACESTUI IMPERIU FRANC-MASONO-MORMON NUMIT U.E. +FMI CARE DIN PACATE PENTRU ROMANIA ISI ARATA COLTII SI RANJETUL DE FIARA IAR NOI OAMENII DE RAND SUNTEM MINTITI ,MANIPULATI ,ASUPRITI, UMILITI SI TRANSFORMATI SCLAVI IN PROPRIA NOASTRA TARA DRAGA NUMITA ROMANIA .CEA MAI RAMAS SA MAI VINDETI DIN ACEASTA TARA ? DOMNILOR VANZATORI SI TRADATORI DE NEAM SI TARA PROBABIL PE NOI ROMANII DE RAND CARE AM ACCEPTAT ANI BUNI SI TACIT JOSNICIA ,MIZERIA SI MOCIRLA CONJUCTURII SOCIALE IN CARE NE-ATI AFUNDAT DE 22 DE ANI INCOACE .SA VA FIE RUSINE CELOR CARE SE NUMESC” CONDUCATORI DE ROMANIA” SAU BRAVI SLUGOI LA
  FMI SI UE .FIE CA BUNUL DUMNEZEU SI SFANTA SA MAICA SA DEJOACE PLANURILE MURDARE SI DIABOLICE PE CARE LE AVETI IN AGENDA IN DERULARE !

 3. alex spune

  bravo Orban
  felicitari ungurilor pentru ceea ce fac
  nu va lasati calcati in picioare de FMI
  aceasta institutie corupta si marsava

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.