În pofida operaţiunii NATO, femeile afgane suferă la fel ca pe vremea talibanilor

0
Femeile afgane care fug de acasă din cauza bătăilor încasate sau din cauza violenţei sexuale din partea soţului continuă să nu primească sprijin din partea autorităţilor statului sau poliţiei, ajungând de multe ori în puşcărie şi încă pentru mulţi ani, atenţionează organizaţia Human Rights Watch.

Potrivit informaţiilor deţinute de organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor omului, jumătate dintre femeile din puşcăriile afgane se află aici din cauza ‘comportamentului amoral’, subliniază publicaţia germană Der Spiegel.

Apărătorii drepturilor omului nu-şi fac iluzii în legătură cu modul în care va evolua situaţia femeilor după retragerea din Afganistan a forţelor Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord /NATO/, retragere planificată pentru 2014. După cum afirmă Gauri van Gulik, expertă a Human Rights Watch, toţi interlocutorii săi şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila revenire la vremurile talibanilor. Astăzi, Gauri van Gulik îi cere guvernului german nu doar declaraţii cu privire la viitorul sprijin acordat guvernului afgan după retragerea trupelor, ci şi o concepţie solidă în vederea menţinerii proiectelor orientate spre ajutorarea femeilor, proiecte care există în Afganistan exclusiv datorită Occidentului.

Gauri van Gulik nu-şi pune practic nicio speranţă în posibilitatea ca femeile afgane să fie ajutate de preşedintele Hamid Karzai. Astfel, Karzai a publicat pe site-ul său o declaraţie semnată de circa 150 de experţi islamici conservatori, care îi rezervă femeii un ‘rol de mâna a doua’ şi care prevede un cod de comportament extrem de sever. Din punctul de vedere al lui Karzai, această declaraţie reprezintă o apropiere simbolică de talibani, cu care el va trebui să ajungă la un acord pe termen lung sau scurt.

În capitalele occidentale este puţin probabil ca acest lucru să constituie o surpriză: oricât de frumoase au fost promisiunile făcute de Karzai în timpul conferinţelor internaţionale cu privire la reformarea legislaţiei afgane, el nu şi-a onorat practic niciuna, subliniază publicaţia germană.

La fel de reprezentativă este şi reacţia Occidentului: doar SUA mai trimit note şi atenţionări la Kabul, în timp ce alte ţări preferă să păstreze tăcerea în legătură cu situaţia femeilor din Afganistan, conchide Der Spiegel.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.