EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Nouă alternativă terapeutică pentru persoanele cu diabet insulino-dependent

0
O nouă alternativă terapeutică va putea fi folosită de pacienţii cu diabet insulino-dependenţi, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Fundaţiei „Dan Setlacec”, cu prilejul conferinţei medicale destinate proiectului SPER – Specializare pentru Performanţă, Eficacitate şi Răspuns în Transplantul de Organe -, dedicat personalităţii acad. prof. dr. Nicolae Cajal.

Acesta a explicat că este vorba despre un pancreas artificial, un dispozitiv care implantează insule pancreatice subcutanate obţinute fie de la om, fie de la porc.

”Transplantul de insule pancreatice utilizat până acum avea un mare neajuns, apărea respingerea din partea organismului. Aparatul conceput în Israel încearcă să rezolve această problemă şi insulele pancreatice implantate subcutanat să fie acceptate pe termen lung de organism. Spitalul Fundeni şi Universitatea din Dresda sunt într-un program de testare a aparatului”, a subliniat prof. dr. Irinel Popescu.

Potrivit prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte, reputat diabetolog, metoda pare să fie avantajoasă şi de perspectivă pentru persoanele cu diabet tip I.

Singura problemă a fost asigurarea oxigenului pentru aceste insule, dar a fost rezolvată. Realizarea primului implant în România sau în Europa va fi un mare succes pentru pacienţii insulino-dependenţi”, a arătat prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte.

Prof. dr. Irinel Popescu a abordat şi aspectele cercetării translaţionale, care are ca ideea de bază faptul că acolo unde sunt platforme cu număr important de bolnavi, cum este cazul Institutului Fundeni, se acumulează experienţă clinică şi se nasc o serie de idei care conduc la cercetare bazată pe probe biologice, fragmente de tumori, care sunt analizate în laborator pentru a cunoaşte cauzele care au dus la aceste afecţiuni.

La Spitalul Fundeni este o echipă care face cercetare fundamentală, condusă de la distanţă de prof. dr. Dan Duda, de la Harvard Medical School din Boston, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. dr. Dan Duda a reliefat că cercetarea translaţională este o necesitate care cere efort internaţional şi finanţare.

România are posibilitatea să participe la această cercetare cu biobaza de la Fundeni, a punctat prof. dr. Dan Duda.

La rândul său, dr. Ştefan Constantinescu din Belgia a spus că este nevoie de o finanţare corespunzătoare, de un fond cu caracter privat, care să dispună de resurse şi să recruteze cercetători de vârf.
”La nivelul politicului trebuie să se înţeleagă necesitatea fondurilor pentru cercetare”, a afirmat prof. dr. Ştefan Constantinescu.

Prof. dr. Irinel Popescu a arătat că Institutul Fundeni are experienţă în ceea ce priveşte cancerul de pancreas şi de ficat.

Referindu-se la personalitatea acad. prof. dr. Nicolae Cajal, Irinel Popescu a arătat că el a fost o personalitate extrem de complexă cu foarte multe valenţe, cu impact asupra evoluţiei medicinei româneşti contemporane.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.