EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Oamenii nu mai trebuie să se teamă de injecţii: s-au inventat seringile fără durere

Nimeni nu agreează gândul de a face o injecţie, chair dacă efectul lor este benefic pentru organism. Cu această problemă se confruntă nu numai pacienţii, ci şi medicii şi stomatologii, care au de-a face în permanenţă cu pacienţi anxioşi, care trebuie convinşi să se relaxeze.

Oamenii de ştiinta au avut în vedere acest amănunt, iar un tânăr inventator britanic din Somerset a venit cu o soluţie, scrie BBC.

Dispozitivul creat de Oliver Blackwell arată la fel ca o branulă normală utilizată prin spitale şi cabinetele medicale. Aceasta prezintă, însă, o diferenţă crucială.

În capăt, precedând acul normal de seringă, are un ac mult mai mic, care introduce în ţesut o cantitate redusă de anestezic local, pentru a uşura durerea pe care o dă acul care injectează medicaţia.
Este vorba, în esenţă, de două injecţii într-una singură.

Oliver Blackwell are 29 de ani şi este specializat în design industrial, absolvent al Universităţii din Plymouth, Marea Britanie. Acesta declară că injecţia fără durere ar putea fi utilizată în milioane de proceduri în fiecare an şi ar putea reduce riscul de contaminare sau de confuzie, deoarece personalul va trebui să utilizeze un singur dispozitiv şi pentru anestezie şi pentru administrarea soluţiilor medicale.

În designul acestui dispozitiv, Blackwell a colaborat cu experţi din domeniu, implicând doi medici de familie şi pe fostul preşedinte al Colegiului Regal de Anestezie.

Aceştia din urmă au insistat asupra faptului că seringa ar trebui să fie uşor de utilizat, să arate şi să fie percepută ca un obiect prietenos, şi să vină în întâmpinarea nevoilor pacienţilor şi medicilor.

Injecţii fără durere pentru auto-vaccinare

Alan McGlennan, coordonator a departamentului de Anestezie Obstetrică de la Royal Free Hospital din Londra, a declarat ca ideea unei injecţii fără durere este foarte valoroasă.
 „Nimanui nu-i plac acele, dar în domeniul nostru totul porneşte sau se termină cu o injecţie.”

Medicii declară că se confruntă în permanenţă cu adulţi care sunt atât de speriaţi de ideea unui ac, încât le creşte tensiunea arterială.  Şi copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani sunt, de asemenea, predispuşi să dezvolte fobie la seringi, cu toate că este vorba mai degrabă de percepţie decât de realitate. Pentru mulţi oameni este un obstacol psihologic greu de trecut.

În urmă cu ceva vreme, oamenii de ştiinţă americani au testat un plasture-vaccin pe şoareci în laborator, complet nedureros. Plasturele are sute de ace microscopice care se dizolvă în piele. Cercetatorii spun că, într-o zi, această metodă ar putea fi folosită pentru auto-vaccinare împotriva gripei, de exemplu.

Dispozitive nedureroase pentru administrarea insulinei

Acum câţiva ani, oamenii de ştiinta japonezi au creat o seringă hipodermică care nu provoacă durere. Aceasta ar putea fi folosită cu succes de persoanele cu afecţiuni de tipul diabetului zaharat, care au nevoie de injecţii zilnice cu insulină pentru a-şi menţine sub control condiţia clinică.

În Marea Britanie aceste dispozitive sunt disponibile pe baza unei reţete medicale. Când este administrată, insulina este canalizată într-un tub foarte subţire, formând un jet de mare viteză, care penetrează pielea şi ţesuturile subcutanate fără a provoca durere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata