EUR
4,84 RON
(+0.02%)
USD
4,41 RON
(+0.1%)
GBP
5,40 RON
(+0.77%)
CHF
4,54 RON
(+0.55%)
BGN
2,48 RON
(-0.32%)
BYN
1,84 RON
(-0.04%)
CAD
3,19 RON
(-0.07%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,90 RON
(+1.04%)
JPY
0,04 RON
(+0.24%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.54%)

Avocatul Poporului a primit în anul 2011 peste 7.500 de petiţii de la cetăţeni

Avocatul Poporului a primit în anul 2011 peste 7.500 de petiţii de la cetăţeni, în care sunt reclamate abuzuri şi lipsă de transparenţă din partea autorităţilor publice, majoritatea cu privire la dreptul la informaţie, dreptul la proprietate privată şi liberul acces la justiţie.Şeful Instituţiei Avocatul Poporului (AP), Gheorghe Iancu, şi adjuncţii săiau prezentat, vineri (30 martie 2012), într-o conferinţă de presă, exemple de sesizări venite de la cetăţeni.Astfel, un petent a solicitat Primăriei din Târgu-Mureş să posteze pe site-ul instituţiei informaţii de interes public, cum ar fi procesele verbale ale şedinţelor Consiliului Local, rapoartele de activitate ale funcţionarilor sau cum a fost cheltuit bugetul local, însă nu a primit niciun răspuns.

Avocatul Poporului a intervenit şi Primăria din Târgu-Mureş a afişat informaţiile cerute la sediul instituţiei, iar hotărârile normative au fost publicare într-un ziar local.

Un alt exemplu este cel al unei femei căreia Enel Energia Muntenia SA i-a schimbat contorul de energie electrică, însă ea primea acasă două facturi, de la contorul nou şi de la cel vechi. Şi aici numai după sesizarea făcută de Avocatul Poporului problema a fost rezolvată, în sensul că Enel va restitui contravaloarea energiei facturate greşit.

Avocatul Poporului a mai primit o sesizare de la o femeie din Republica Moldova, care a depus în 2007 o cerere de redobândire a cetăţeniei române, dar a primit un răspuns peste trei ani, respectiv că cererea a fost respinsă, fără să-i fie transmis şi ordinul de respingere, astfel încât nu avea posibilitatea să atace decizia în instanţă.

Gheorghe Iancu a arătat că femeia a depus o a doua cerere la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), însă nici de această dată nu a primit răspuns. Avocatul Poporului a intervenit şi cei de la ANC au dat de data aceasta un răspuns, respectiv că au admis cererea de redobândire a cetăţeniei române.

”În deplasările noastre prin judeţe am descoperit din partea autorităţilor publice lipsă de respect şi abuzuri în relaţia cu cetăţenii, mai ales în cazul unor direcţii ale instituţiilor locale. Numărul mare de petiţii pe care îl primim, şi anul acesta se pare că acest număr va fi mai mare decât în 2011, arată până la urmă că instituţiile statului nu îşi fac datoria”, a spus mai Gheorghe Iancu.

Citește și
1 Comentariu
  1. SOFIA spune

    cate a priit, chiar nu e f,iportant……………cate a solutionat in od echitabil acest birou…….rahat pe varza de stat, adica…tara bananiera………..atunci cand esti condus de unPARTZ!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata