Cea mai mare grefă de faţă realizată vreodată începe să-şi arate rezultatele

0

Richard Lee Norris avea 22 de ani când a fost victima unui tragic accident, în 1997. Total desfigurat, el a trăit izolat timp de 15 ani, dar acum, datorită celei mai mari grefe de faţă realizate vreodată, tânărul de 37 de ani începe o nouă viaţă, relatează 7sur7.be.Conducerea Maryland Medical Center a anunţat că Richard Lee Norris se prezintă tot mai bine după operaţia de săptămâna trecută, care a durat 36 de ore. Intervenţia chirurgicală i-a permis pacientului să aibă o faţă nouă, limba, dinţii şi maxilarul. Richard face în fiecare zi progrese uriaşe şi începe să-şi simtă faţa. Poate deja să se spele pe dinţi şi să se radă. Şi-a recăpătat şi simţul mirosului, pe care-l pierduse după accident.

De 15 ani, Richard trăia izolat, purtând pe faţă o mască şi ieşind din casă doar noaptea. „Transplantul echivalează cu o viaţă nouă pentru el”, a spus doctorul Eduardo Rodriguez, chirurgul care a condus operaţia. „Este o experienţă suprarealistă, cu adevărat incredibilă”, a adăugat el.

După ce şi-a tras din greşeală un glonţ în faţă, în 1997, Richard şi-a pierdut nasul, buzele, iar faţa i-a căzut. Medicii au reuşit atunci să-i salveze viaţa, dar nu i-au putut reconstrui faţa. Norocul lui Richard a fost acum un donator anonim, ale cărui organe au salvat viaţa a cinci persoane.

Când s-a trezit, la trei zile după operaţie, Richard a cerut imediat o oglindă. „Mi-a mulţumit şi m-a îmbrăţişat”, a declarat emoţionat doctorul Rodriguez. „Accidentul i-a stricat viaţa când avea doar 22 de ani. Şi-a văzut prietenii, familia evoluând, în timp ce el se simţea paralizat. Vrea să recupereze timpul pierdut şi să se bucure de viaţă”, a mai spus chirurgul.

Această grefă este „o performanţă incredibilă”, a afirmat decanul Facultăţii de Medicină, doctorul E. Albert Reece. „Este o procedură istorică, fără precedent, care va influenţa medicina actuală şi pe cea de mâine”, a adăugat decanul. Peste 100 de medici, specialişti, asistenţi medicali au contribuit la succesul operaţiei.

Prima grefă completă de faţă a fost realizată în Franţa, în 2005.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.