EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Earth Hour 2012 – iluminatul public întrerupt sâmbătă timp de o oră în 41 de oraşe din ţară

În acest an, 41 de oraşe din România sărbătoresc Earth Hour. Municipalităţile vor întrerupe iluminatul instituţiilor publice şi al clădirilor emblematice şi vor promova ideea stingerii luminilor şi în rândul instituţiilor private, încurajând, totodată, cetăţenii, să repete acest gest simbolic în locuinţele lor.

Iluminatul public din Bistriţa va fi oprit sâmbătă (31 martie 2012) seara, între orele 20,30 – 21,30, pentru a marca Ora Pământului, iar locuitorii oraşului sunt invitaţi să facă acelaşi lucru, având în vedere că municipiul a câştigat titlul de „Capitală Earth Hour 2012” în urma competiţiei organizate de World Wide Fund for Nature (WWF) România.

În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour. Programul dedicat Orei Pământului va începe sâmbătă dimineaţa, la ora 10,00, când pe pietonalul din centrul istoric se va ţine o şedinţă foto pentru realizarea unor „postere-angajament” ale celor care susţin mediul.

La ora 20,00, Primăria Bistriţa va organiza un tur ciclist în zona centrală, bicicliştii urmând să poarte tricouri cu logo-ul evenimentului. Înainte ca luminile să se stingă în tot oraşul, directorul WWF România, Magor Csibi, va oferi primarului municipiului Bistriţa placheta „Capitala Earth Hour 2012”.

Pe durata celor 60 de minute fără iluminat electric, vor fi aprinse candele cu care se va contura forma unui bec în zona pietonală din centrul istoric şi se vor lansa baloane cu aer cald, luminate şi inscripţionate cu mesajul „Bistriţa 60+”.

În plus, primăria a pregătit un spectacol de sunet şi lumină verde, acrobaţii cu foc oferite de trupa de fete „Sirius” şi Asociaţia Bistriţa Medievală, dar şi un concert al unor tineri artişti.

La Brăila, Ora Pământului va fi marcată printr-un program artistic care va cuprinde jonglerii cu foc, potrivit Primăriei Brăila, organizator al evenimentului.

Într-un comunicat de presă se arată că sâmbătă, 31 martie, între ora 20,30 – 21,30, în Piaţa Sfinţii Arhangheli, se vor stinge luminile şi se vor aprinde lumânări şi torţe, iar cei prezenţi la eveniment vor asista la un program de jonglerii cu foc.

La fel ca în anii anteriori, Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa participă la Ora Pământului, sub sloganul „STINGEŢI LUMINILE ŞI APRINDEŢI STELELE!”. Astfel, studenţii şi cadrele didactice se alătură celor peste un miliard de oameni din toată lumea care arată, simbolic, cum pot lupta împotriva poluării şi schimbărilor climatice pe care aceasta le generează. Ei vor stinge, sâmbătă, 31 martie 2012, la ora 20.30, luminile de la sediul universităţii, din Bulevardul Al.Lăpuşneanu nr. 13.

Toţi utilizatorii de energie electrică sunt îndemnaţi să stingă lumina pentru o oră şi să oprească aparatura electrocasnică. Anul acesta, organizatorii au cerut participanţilor ca, după ora petrecută cu luminile stinse, să se gândească ce altceva mai pot face pentru a ajuta Pământul şi să ţină cont de faptul că toate acţiunile lor puse împreună pot contribui la diminuarea poluării.

Pentru a prefaţa evenimentul, Asociaţia Studenţilor Şagunişti a iniţiat mai multe acţiuni de promovare a campaniei de responsabilizare socială, dintre care menţionăm deja tradiţionalul concurs de afişe realizate de studenţi.

„Datorăm o şansă Pământului!” este îndemnul prof. univ. dr. Aurel Papari, Rectorul Universităţii „Andrei Şaguna” din Constanţa.

Primăria Miercurea Ciuc, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul Şcolar Harghita se alătură campaniei „Ora pământului”, al cărei slogan este „Pământul suferă! Stinge lumina!”.

Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a declarat că, la fel ca şi în anii precedenţi, iluminatul public va fi întrerupt între orele 20.30 şi 21.30, iar locuitorii sunt încurajaţi să nu folosească aparatura electrică şi electronică. Antal Attila a subliniat că Primăria a ales să se alăture acestei acţiuni pentru a da un semnat că fiecare dintre noi poate ajuta la păstrarea resurselor de care dispune planeta.

„Ne alăturăm în fiecare an acestei acţiuni deoarece considerăm că este bună, simplă şi spectaculoasă, prin care conştientizăm că resursele naturale sunt finite şi fiecare suntem răspunzători de ele. Trebuie să demonstrăm că se poate, chiar dacă e vorba doar despre o oră”, a declarat pentru AGERPRES, Antal Attila.

De asemenea, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita a anunţat că se alătură campaniei „Ora Pământuluiu”, dar întrucât este vorba de o structură operativă, aflată în slujba cetăţenilor, vor fi păstrate în funcţiune aparatele strict necesare în vederea intervenţiei prompte în caz de nevoie.

Şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a transmis un apel către elevi, cadre didactice şi părinţi, să stingă lumina, sâmbătă între orele 20.30-21.30, ca gest simbolic, pentru o atitudine civică, responsabilă, pentru mediul în care trăim.

„Educatia este un mijloc eficient în vederea conştientizării importanţei protecţiei mediului şi folosirii energiei, fără a o irosi. Eu consider că această campanie este o investiţie în viitor”, a declarat pentru AGERPRES, şeful ISJHarghita, Ferencz Salamon Alpar.

Campania Ora Pământului este cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile, la care se alătură, anual, zeci de oraşe din România şi mii din întreaga lume.

Corul de copii al Operei Naţionale Române din Iaşi va susţine, sâmbătă seara, un concert dedicat celui mai mare eveniment de mediu din istorie – „Earth Hour/ Ora Pământului”.

Bianca Grigoriu, responsabil PR în cadrul Operei a declarat că instituţia culturală condusă de Beatrice Rancea se alătură manifestărilor organizate cu prilejul „Earth Hour/ Ora Pământului”, prin organizarea, sâmbătă, de la ora 20.30, în faţa Primăriei, a unui mini-concert în aer liber, susţinut de corul de copii „Juniorii Operei”, sub îndrumarea dirijorului Raluca Toma.

Din program mai fac parte ateliere handmade, dansuri de capoeira, toate acestea urmând a se desfăşura la lumina câtorva lampioane, fără asistenţa unor sisteme de lumini şi sonorizare.

„Cu această ocazie, Opera Naţională Română Iaşi lansează proiectul ecologic Opera Verde, ce are ca obiectiv implicarea unei instituţii de cultură într-un mod responsabil în conştientizarea şi promovarea ideilor şi practicilor ecologiste de către publicul consumator, asupra necesităţii de a recicla, protejând resursele limitate ale planetei”, susţine Bianca Gabriela Grigoriu.

Primăria municipiului Ploieşti susţine Ora Pământului, iluminatul public din oraş urmând a fi oprit, sâmbătă seară, timp de o oră, pentru a se atrage atenţia asupra problemelor grave cauzate de schimbările climatice cu care se confruntă planeta noastră, dar şi pentru ca cetăţenii să conştientizeze necesitatea de a face lucruri benefice mediului înconjurător.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Ploieşti remis presei, sâmbătă, de la ora 20.30, aproximativ 500 de tineri – reprezentanţi ai Consiliului Local al Tinerilor, elevi, studenţi- vor crea, în zona pietonală din faţa Palatului Administrativ, sigla Earth Hour şi cuvântul „Ploieşti” din lumânări, acţiunea fiind realizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova.

„Ora Pământului 2012” va fi marcată sâmbătă, între orele 20,30 – 21,30, în Bucureşti, de diferite instituţii publice, companii, dar şi de cetăţeni, prin stingerea luminilor şi decuplarea echipamentelor electronice aflate în stand-by.

Camera Deputaţilor este, şi în acest an, partener al evenimentului, patronat de Organizaţia Internaţională „World Wide Fund for Nature”.

Pentru a marca această acţiune voluntară de protejare a mediului, iluminatul festiv al Palatului Parlamentului va fi întrerupt sâmbătă, timp de o oră.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură campaniei Ora Pământului şi stinge luminile timp de o oră, sâmbătă, în clădirile Centralei MAE şi ale misiunilor diplomatice din străinătate.

Şi PNL se alătură evenimentului Earth Hour – Ora Pământului şi închide sâmbătă luminile la toate sediile sale pentru o oră.

„Mesajul pe care acest eveniment doreşte să-l transmită este unul de conştientizare a impactului negativ pe care viaţa noastră de zi cu zi îl are asupra planetei şi asupra resurselor naturale. Partidul Naţional Liberal nu poate rămâne indiferent la această agresiune. Considerăm capitalul natural ca fiind principala bază a posibilităţilor de dezvoltare şi pentru un trai decent ale generaţiilor viitoare. De aceea, utilizarea sa azi în mod judicios şi păstrarea cel puţin a nivelului actual de calitate este vitală. Fără conştientizarea acestor probleme şi nevoi, fără asumarea unei schimbări de comportament şi atitudine, fără un sprijin şi implicare largă a cetăţenilor, demersul strict politic este sortit eşecului. De aceea, PNL se alătură efortului global de comunicare şi conştientizare a problemelor de mediu”, susţine Rareş Mănescu, preşedintele Comisiei de mediu a liberalilor.

Deputatul PSD Valeriu Zgonea marchează, şi în acest an, Ora Pământului, prin stingerea tuturor luminilor, sâmbătă, timp de o oră, şi îi invită pe toţi românii să-i urmeze exemplul.

„Nu suntem cea mai responsabilă specie de pe această planetă. Distrugem, pas cu pas, mediul înconjurător şi consumăm într-un ritm inconştient de rapid resursele limitate ale planetei noastre. Ce-i drept, pentru unii este greu să se gândească la astfel de probleme atunci când cea mai mare problemă este ce să le pună copiilor pe masă. Dar la fel de adevărat este că, dacă ne îngrijorăm cu adevărat de binele copiilor noştri, atunci trebuie să ne punem şi întrebarea: „În ce fel de lume dorim să îşi crească ei propria lor familie în viitor?”. Din fericire, din ce în ce mai mulţi dintre noi am început să ne punem această întrebare şi să acţionăm în conformitate cu răspunsul pe care vrem să îl auzim. Consumăm mai eficient şi mai chibzuit. Reciclăm şi ne gândim de două ori înainte de a arunca gunoaie în natură””, a declarat Valeriu Zgonea, membru în Comisia pentru administraţie publică a Camerei Deputaţilor.

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia de Mediu, susţine şi în acest an campania Earth Hour şi va stinge lumina la sediul instituţiei, timp de o oră.

Cu acest prilej, Primăria Capitalei organizează o expoziţie de desene realizate de elevi ai Şcolii nr. 2 „”Sf. Maria””, cu tema „”Ora Pământului””, în holul Hotelului Howard Johnson.

Totodată, pentru a sprijini cel mai important eveniment ecologic internaţional al anului şi pentru a promova un mijloc de transport alternativ, durabil şi nepoluant, Direcţia de Mediu a pus la dispoziţia Hotelului Howard Johnson zece biciclete pe durata desfăşurării manifestării.

Cu ocazia campaniei „”Ora Pământului””, în Bucureşti se vor organiza şi o serie de activităţi atractive, de la ora 20,30, în Parcul Izvor, bucureştenii fiind invitaţi la spectacolul şi jongleriile formaţiei Crispus, dar şi să îşi aducă aminte de jocurile copilăriei sau să participe la diferite concursuri, desfăşurate de către membrii Clubului Montan EcoXtrem.

Şi Primăria Sectorului 6 va participa la acţiunea „Lăsând Pământul să respire!”, susţinând campania „”Ora Pământului””.

De la ora 20,30, în Parcul Drumul Taberei şi în Parcul Crângaşi cetăţenii vor putea participa la cele două concerte eveniment ce vor fi susţinute de artiştii Orchestrei Simfonice Bucureşti. Din repertoriu nu vor lipsi W. A. Mozart, J. Brahms, D. Shostakovich, J. Strauss, G. Puccini, G. Verdi şi G. Dinicu.

Pe întreaga durată a evenimentului, curentul electric va fi oprit, iar concertele se vor desfăşura la lumina lumânărilor, torţelor şi lampioanelor.

Copiii vor fi încurajaţi să participe şi să susţină această campanie prin concursuri tematice unde vor primi premii din partea organizatorilor. Sâmbătă, între orele 11,00 – 13,00, atât în Parcul Crângaşi, cât şi în Parcul Drumul Taberei, se vor desfăşura diferite concursuri.

Acţiunea „”Ora Pământului”” va fi marcată şi de jandarmi. Inspectorul general al Jandarmeriei Române, colonel Costel Gavrilă, a adresat un apel tuturor jandarmilor de a participa la eveniment prin reducerea consumului de energie electrică din locuinţele proprii, şi, implicit, a poluării, în semn de susţinere a eforturilor globale împotriva încălzirii globale.

Jandarmii bucureşteni se alătură campaniei şi vor reduce consumul de energie electrică în locuinţele lor şi la locul de muncă, prin stingerea luminilor şi deconectarea aparatelor cu alimentare electrică, sâmbătă, timp de o oră.

Şi JW Marriott Bucharest Grand Hotel, în parteneriat cu The Grand şi Reinvent Consulting, susţine campania „”Ora pământului””, prin stingerea luminilor exterioare, reducerea intensităţii luminilor din interior ale complexului de lux The Grand, prin informarea oaspeţilor hotelului şi a personalului din întregul complex asupra pericolelor generate de poluare, încălzire globală şi consum iresponsabil de resurse.

JW Marriott Bucharest Grand Hotel şi angajaţii complexului The Grand intenţionează să întărească mesajul global al campaniei „”Ora pământului””, adresat fiecărei persoane, companii şi comunităţi pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a se implica în acest eveniment. Cu aceasta ocazie susţinătorii acţiunii sunt invitaţi la Vienna Lounge (etajul 1), la un concert de pian.

Douăzeci de oraşe au intrat în cursa pentru titlul Capitala Earth Hour România, o competiţie organizată de WWF- România, în contextul evenimentului Earth Hour 2012.

Oraşele care au acceptat provocarea WWF de a demonstra că pot construi strategii pe termen mediu şi lung, în beneficiul cetăţenilor şi al naturii au fost Adjud, Bistriţa, Botoşani, Brăila, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Giurgiu, Iaşi, Mizil, Panciu, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Slobozia, Suceava,Timişoara şi Vaslui.

Bistriţa a câştigat acest titlu şi va găzdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 31 martie, împreună cu World Wide Fund for Nature România.

Evoluţia spectaculoasă pe care a cunoscut-o mişcarea, de la prima ediţie din 2007 cu un singur oraş participant (Sydney) şi până în prezent, cu o participare de peste 5.200 de oraşe din 135 de ţări, a demonstrat că 1,8 miliarde de oameni din întreaga lume îşi doresc să facă ceva concret pentru mediul înconjurător.

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2009, aproape un miliard de oameni din peste 4.100 de oraşe de pe mapamond au stins lumina pentru a trimite liderilor lumii un mesaj puternic despre nevoia de acţiune împotriva schimbărilor climatice. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile.

În 2011, comunitatea de susţinători Earth Hour a atins 1,8 miliarde de oameni, din 5.200 de oraşe, din peste 135 de ţări.

În Bucureşti vor stinge luminile, în mod simbolic Palatul Parlamentului, Ateneul Român, Opera Naţională, Biblioteca Centrală Universitară, Biblioteca Naţională, Primăria Municipiului Bucureşti, alături de zeci de sedii de companii şi instituţii.

Citește și
2 Comentarii
 1. M&M spune

  Ce inseamna atunci cand ai mult timp liber si nu stii ce sa faci cu el… Iti faci de lucru, mai ales cand esti imbuibat cu tot ce vrei, si nu ai grija zilei de maine. Eu cred ca sunt multi oameni care nu au ce face, drept urmare incearca sa isi faca de lucru ca sa nu se plictiseasca, si sa se faca remarcati, prin orice mijloc. Noi stam ca prostii pe bezna timp de o ora ca de „asa este trendy” in timp ce imbuibatii Planetei ii doare in „Pix” taind paduri, jucandu-se in prostia lor cu energie nucleara, vanzand petrol la suprapret, ca sa se puna la adapost si ei si multe generatii de ai lor de saracie, iar noi, astia care platim cu varf si indesat energie electica si multe altele ca sa le facem noi averi mari, stam ca prostii pe bezna tim de o ora, repet „ca asa este trendy”. Eu zic ca daca vrem sa salvam Planeta ar trebui sa oprim acesti „Babuini” care in prostia lor se joaca cu carburanti si energie, sa ii oprim sa mai taie paduri, sa ii fortam sa produca masini care sa nu mai consume produse petroliere si sa incurajam energia eoliana si fotovoltaica. Nu cred ca a stinge lumina este „trendy” si hai sa nu mai avem acest spirit de turma de oi, suntem oameni si prin faptul ca gandim ne deosebim de animale.

 2. Deea spune

  Sunt de aceeasi parere cu tine M&M.
  Partea si mai ironica este ca aceasta actiune de a aprinde mii de lampioane in 41 de orase este 100% impotriva principiilor ecologice aparent sustinute de aceasta campanie.
  Fiecare lampion are un fir metalic care sustine suportul pentru lumanare. Acest fir metalic are nevoie de 9 luni de zile pentru a se dezintegra complet,timp in care nu se face altceva decat sa se polueze mediul si sa se puna in pericol vietile animalelor.
  Cireasa de pe tort a acestei povesti este ca stimabilii contribuabili platesc indirect si inconstient ca sa participe la o actiune ce se doreste a fi ecologica dar care in fapt nu este altceva decat o mare sarada nociva prin care desteptii de conducatori isi mai baga niste banuti in buzunare. Ce frumos!!!
  Hai desteapta-te romane odata!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata