Ora Pământului: un apel la stingerea luminilor şi aprinderea smartphone-urilor

0
Locuitorii din mii de oraşe din peste o sută de ţări ale lumii sunt aşteptaţi şi în acest an să contribuie la salvarea planetei sâmbătă (31 martie 2012), când se sărbătoreşte pentru a şasea oară Ora Pământului, stingând luminile la ora locală 20.30, informează AFP.Pentru a-i încuraja pe toţi locuitorii planetei să stingă luminile sâmbătă şi să contribuie, astfel, la salvarea acesteia, promotorii „Orei Pământului” („Earth Hour”) mizează pe reţelele sociale, idee care nu este, probabil, la fel de bine gândită, ţinând cont de faptul că internetul este un mare consumator de energie, scrie AFP.

În fiecare an, de la Sydney până la Los Angeles, din ce în ce mai multe municipalităţi şi persoane participă la acţiune stingând luminile timp de o oră pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de lupta împotriva schimbării climatice, la apelul organizaţiei World Wide Fund for Nature.

Anul acesta, acţiunea a fost programată sâmbătă, la ora locală 20.30 din fiecare ţară, promotorii „Orei Pământului” aşteptându-se la mai mulţi participanţi ca anul trecut, când luminile au fost stinse în 5.200 de oraşe din 135 de ţări.

Pentru a extinde acţiunea dincolo de cele 60 de minute simbolice, iniţiatorii „Orei Pământului” îi încurajează pe cei mai motivaţi să fie activi pe reţelele sociale, să se informeze pe Facebook, să îşi declare angajamentul pe Twitter sau să îi instige pe alţii să participe la acţiune prin videoclipuri postate pe Youtube.

Însă toate aceste tehnologii generează dioxid de carbon, necesitând utilizarea smartphone-urilor, calculatoarelor sau tabletelor, mari consumatoare de energie.

La fiecare incursiune pe internet, producem, în mod indirect, emisii de dioxid de carbon: cel generat de combustibilii fosili consumaţi pentru fabricarea şi încărcarea dispozitivelor noastre, dar şi pentru alimentarea nenumăratelor servere care stochează datele noastre.

Este dificil de măsurat exact impactul tehnologiei asupra mediului, însă un studiu realizat în 2008 de compania Bio Intelligence Service a atribuit sectorului tehnologiilor noi aproximativ 2% din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, adică echivalentul sectorului aerian.

De exemplu, simpla trimitere, primire şi stocare a e-mail-urilor unui singur angajat dintr-o companie franceză de 100 de persoane generează 13,6 tone de dioxid de carbon echivalent (cantitatea de CO2 care ar provoca acelaşi nivel de încălzire globală), potrivit Agenţiei franceze pentru Protecţia Mediului şi Managementul Energiei (ADEME). Pentru comparaţie, în Franţa, emisiile anuale per locuitor sunt de aproximativ 6 tone.

În 2009, cotidianul britanic The Times a provocat o controversă afirmând, pe baza studiilor unui cercetător de la Harvard, că două căutări pe Google generează în medie 14 grame de CO2. Corporaţia americană a reacţionat imediat, afirmând că, potrivit propriilor sale calcule, o căutare nu „cântăreşte” decât 0,2 grame de CO2.

Criticaţi adesea de diferite ONG-uri precum Greenpeace, „giganţii” internetului fac din ce în ce mai multe eforturi. În octombrie 2011, Facebook a anunţat că a ales oraşul Lulea din nordul Suediei, la 100 km sud de cercul polar, pentru a-şi construi primul centru de date din Europa, al treilea cel mai mare din lume.

Clima deosebit de friguroasă a regiunii constituie un atu, în măsura în care „răcirea serverelor este o problemă majoră pentru centrele de date”, a explicat compania.

La Twitter, reţea pe care sunt postate 340 de milioane de mesaje cu maxim 140 de caractere pe zi, fiecare mesaj „cântăreşte” aproximativ 0,02 g de CO2, a declarat anul trecut Raffi Krikorian, directorul departamentului de infrastructură al site-ului. „Se poate mai bine”, a asigurat acesta.

Organizatorii „Orei Pământului” recunosc că s-au gândit mult înainte de a decide să folosească internetul în lupta împotriva încălzirii climatice. „Per ansamblu, considerăm că abilitatea de a organiza o campanie pe plan digital şi de a angaja în aceasta oameni de pe întreaga planetă este unul dintre cele mai mari atuuri ale tehnologiei”, a subliniat Andy Ridley.

Acesta a precizat că obiectivul Orei Pământului nu este reducerea cât mai mare a emisiilor în noaptea în care este organizată acţiunea, ci angajarea persoanelor, organizaţiilor şi guvernelor în scopul asigurării unui viitor sustenabil.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.