EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,19 RON
(-0.01%)
GBP
5,48 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.85%)
CAD
3,18 RON
(-0.02%)
BGN
2,43 RON
(-0.1%)
RUB
0,06 RON
(-0.38%)
ZAR
0,30 RON
(-0.33%)
BRL
1,11 RON
(+1.15%)
CNY
0,62 RON
(-0.02%)
INR
0,06 RON
(-0.02%)

Părintele Efrem, stareţul Mânăstirii Vatoped, a fost eliberat, după trei luni de închisoare

0
Părintele Efrem, unul din cei mai cunoscuţi şi apreciaţi duhovnici din Sfântul Munte Athos, care s-a aflat în arest preventiv de la sfârşitul lunii decembrie în închisoarea Korydallo din capitala elenă, a fost eliberat vineri (30 martie 2012) după trei luni de detenţie, în urma unei decizii a Consiliului Curţii de Apel din Atena, care a decis punerea sa în libertate condiţionată, informează RIA Novosti, care citează agenţia elenă Romfea.gr.

Instanţa din capitala elenă a hotărât joi că egumenul Mânăstirii Vatoped va fi eliberat, în schimbul unei garanţii de 300.000 de euro, până la începerea procesului, în care este acuzat de ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mânăstire şi statul grec, proces a cărui dată nu a fost încă stabilită.

Consiliul Curţii de Apel din Atena a decis totodată că arhimandritul are interdicţie de a ieşi din Sfântul Munte Athos şi de a părăsi teritoriul Greciei, fiindu-i prevăzută şi obligaţia de a se prezenta periodic la poliţie.

Părintele Efrem a solicitat la 30 ianuarie comutarea detenţiei sale preventive în eliberare condiţionată, făcând referire în cererea sa la ”starea sănătăţii sale şi la faptul că locul său de reşedinţă este cunoscut şi, prin urmare, nu poate fi bănuit că ar putea să fugă din ţară”.

În cererea sa, părintele Efrem evoca din nou nevinovăţia sa în cazul schimbului de proprietăţi imobiliare dintre mânăstire şi statul grec. Curtea de Apel a respins însă la 9 februarie cererea stareţului, sub motivaţia că ”nu există premise legale pentru eliberarea sa din arest”. Cererea a fost înaintată ulterior Consiliului Curţii.

Acelaşi Consiliu al Curţii de Apel de la Atena, care a hotărât joi eliberarea condiţionată, a decis la 23 decembrie, în ajunul Crăciunului, plasarea în arest preventiv a egumenului, sub acuzaţia de comiterea unor ilegalităţi într-o afacere de schimb de terenuri între mânăstire şi stat, care ar fi adus prejudicii statului grec.

Arestarea în ajunul Crăciunului a stareţului Mânăstirii Vatoped, considerată un vârf al spiritualităţii monahale ortodoxe, a provocat multă îngrijorare şi nedumerire şi a ridicat mai multe semne de întrebare în lumea creştin-ortodoxă, mai mulţi ierarhi din Grecia, Rusia, Bulgaria, România luând atitudine faţă de gestul autorităţilor elene.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.