EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Arta conversaţiei: cum să devii mai bun în interacţiunea cu cei din jur

– Discuţiile mărunte sau conversaţiile de convenienţă sunt punctul de pornire al oricărei relaţii şi pot  duce în orice direcţie. „Dacă vrei să ajungi undeva, te ajută să începi cu începutul” este o logică imbatabilă, care se aplică în cazul conversaţiilor uşoare pe care le iniţiezi cu persoane pe care nu le cunoşti. Forbes enumeră 6 motive pentru care conversaţiile mărunte aduc puncte în plus profilului tău personal.

 

1. Conversaţiile lejere, neangajate, reprezintă un dar rar ce nu se găseşte în natură sau pe pieţele financiare: este o opţiune fără obligaţii, o investiţie fără nici un cost iniţial, fără nici un risc, dar care se prezintă cu oportunităţi masive. Discuţiile de politeţe pot avea tot felul de rezultate, de la un schimb plăcut de replici sau idei, până la semnarea unei afaceri serioase.

2. Conversaţia măruntă te face mai inteligent. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan a arătat că interacţiunea socială poate stimula capacitatea noastră de a rezolva probleme, aşa cum ar face-o rezolvarea unui puzzle.

Asta deoarece “interacţiunile sociale îi ajută pe oameni să se pună în postura celorlalţi şi să împrumute perspectiva lor asupra lucrurilor”.

3. Te face să te simţi bine. În unele zile, numai gândul la o replică isteaţă poate fi extenuant.  Totuşi, o conversaţie spitituală lejeră poate să aibă efecte terapeutice.

Oamenii sunt fiinţe sociale – tocmai de aceea ideea lui Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook,  valorează azi 17,5 miliarde de dolari. Schimbul de replici poate că nu e o activitate cognitivă sclipitoare, dar ne ajută să păstrăm legătura unii cu alţii.

4. Îţi deschide ochii, te face mai atent. Îndemnul din subsidiar este: “pune jos smartphone-ul suficient cât să susţii o conversaţie cu o fiinţă umană în viaţa reală” – orice i-ai spune, e un lucru bun că nu ai uitat să comunici.

5. Vei fi plăcut. Dacă vrei să-ţi faci prieteni şi să influenţezi oameni, este important să fii plăcut. Oamenilor le plac indivizii generoşi, care investesc încredere în tine suficient cât să te angajeze într-o conversaţie. O discuţie nu ţine numai de spiritul gregar, este un gest de respect.

6. Uneori nu ai de ales. Obţinerea unui loc de muncă, lucrul în echipă, cucerirea de noi clienţi, menţinerea celor existenţi, toate cer să stăpâneşti perfect arta micilor conversaţii de convenienţă.

Pentru a deveni din ce în ce mai buni, soluţia este practica. Tehnicile sunt simple şi funcţinează fără greş: păstrează contactul vizual cu interlocutorul tău, strecoară câte un compliment (numai dacă e sincer), împărtăşeşte o experienţă comună, ascultă-ţi partenerul de dialog. Poţi începe oricând cu ultimul buletin meteo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata