Bulgaria mizează pe taxe scăzute şi pe tineri bine pregătiţi pentru a atrage firmele de IT

Calificarea personalului şi facilităţile economice oferite de statul bulgar sunt factorii care au cântărit cel mai greu în favoarea Bulgariei pentru companiile străine de IT care au dorit să se delocalizeze. Principalii producători de software din ţara vecină au confirmat acest lucru cu ocazia unui tur media în Bulgaria, organizat săptămâna trecută de către Agenţia bulgară de investiţii pentru reprezentanţi ai presei din Statele Unite, Europa şi Asia.

Statul bulgar a reuşit să creeze un mediu economic favorabil pentru ca firmele de IT să vină să investească în Bulgaria, a declarat Stamen Kotchkov, vicepreşedintele SAP Labs Bulgaria. Grupul german SAP este cel mai mare producător de software de afaceri din lume cu peste 54.000 de angajaţi şi centre de dezvoltare în peste 50 de ţări din întreaga lume. SAP Labs Bulgaria are peste 500 de angajaţi responsabili pentru aproape toate produsele Java dezvoltate de SAP.

Bulgaria are cele mai scăzute taxe pentru companii şi venituri personale din Uniunea Europeană (10%) iar impozitul pe dividende este de 5%. De asemenea, costul cu mâna de lucru în Bulgaria este cel mai mic din Uniunea Europeană, la fel ca şi preţul terenului şi cel al energiei electrice.

‘În mod obişnuit companiile de IT vin într-o ţară deoarece costurile sunt mai mici, dar nu acesta este şi motivul pentru care rămân. Companiile rămân dacă în acea ţară găsesc personal de calitate’, a declarat Ted Hampartzoumian, director operaţional al HP Bulgaria.

În 2005 grupul american Hewlett-Packard a demarat o analiză pentru a decide destinaţia strategică unde va deschide un global delivering centre. După o analiza amănunţită a resurselor disponibile şi a potenţialului de creştere, în 2006 HP a decis să investească în Bulgaria.

‘Am ales Bulgaria pentru că am identificat un potenţial semnificativ în rândul tinerilor care au trecut testele noastre, nu numai teste tehnice, dar şi teste de limbă. În concluzie, motivul principal au fost tinerii din Bulgaria’, a declarat managerul general de la HP Bulgaria, Iravan Hira.

În prezent centrul HP Bulgaria este cel mai mare centru de ITO (servicii de outsourcing) al HP din Europa şi totodată cel mai mare angajator din sectorul ICT din Bulgaria cu aproximativ 4.500 de angajaţi, dintre care aproximativ 3.300 sunt angajaţi direct ai HP, iar aproximativ 1.100 lucrează la partenerii HP Bulgaria. Toţi aceşti angajaţi sprijină clienţii HP din Europa, cu un accent special pe clienţii din spaţiul vorbitor de limbă germană (DACH-Germania, Austria şi Elveţia). În 2011 centrul HP din Bulgaria a exportat servicii în valoare de 214,5 milioane leva (109,7 milioane euro), echivalentul a 0,5% din exporturile totale ale Bulgariei.

Un alt mare grup din industria de ITC prezent pe piaţa din Bulgaria este Cisco, cel mai mare producător mondial de echipamente de reţea. Cisco a intrat pe piaţa din Bulgaria în 1999 iar în prezent are aproximativ 100 de angajaţi.

„Bulgaria este destinaţia perfectă pentru o investiţie mică şi mijlocie în sectorul IT, care are nevoie de o gamă largă de servicii furnizate de resurse umane bine calificate la un preţ optim’, a declarat directorul general al Cisco Bulgaria, Borislav Dimitrov. Acesta a subliniat că Bulgaria are o îndelungată experienţă în sectorul IT, în anii 80 fiind cel mai mare producător şi exportator de calculatoare personale din rândul fostelor state socialiste.

Un alt exemplu este grupul american Johnson Controls, care are la Sofia un centru de cercetare si dezvoltare pentru echipamente electronice destinate industriei auto. Acesta este cel mai mare centru de R&D al Johnson Controls pentru echipamente electronice. Aproximativ 500 de ingineri lucrează în prezent la 30 de programe, printre clienţii centrului Johnson Controls de la Sofia numărându-se nume precum Peugeot Citroen, BMW sau Ford.

Un posibil răspuns la întrebarea de ce toate aceste companii au ales Bulgaria a fost oferit de Svetoslav Georgiev, vice-preşedintele biroului din Bulgaria al companiei americane C3i, cel mai mare furnizor mondial de servicii de suport IT pentru companiile din domeniul sănătăţii. Svetoslav Georgiev a explicat că în 2005 compania C3i a evaluat România, Bulgaria şi Slovacia însă în cele din urmă a decis să înfiinţeze centrul său de operaţiuni în Bulgaria. Potrivit lui Svetoslav Georgiev, din punct de vedere al costurilor nu au existat diferenţe majore între România şi Bulgaria, ceea ce a diferenţiat însă cele două ţări au fost resursele umane (oferta de profesionişti care să vorbească mai multe limbi străine) şi atenţia mai mare din partea autorităţilor de la Sofia.

Anual peste 60.000 de absolvenţi ai celor 53 de universităţi şi colegii din Bulgaria, iar aproximativ 30.000 dintre aceştia au o pregătire adecvată pentru industria BPO (business process outsourcing). De asemenea, Bulgaria are unul din cele mai ridicate procente de studenţi care învaţă peste hotare din rândul ţărilor europene (8,3% faţă de 2,2% în cazul României, care se situează pe penultimul loc în Europa). Aproape 3.500 de studenţi din universităţile din Bulgaria obţin anual o licenţă în IT, pe primul loc fiind Universitatea Tehnică din Sofia.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia companiilor de software din Bulgaria, sectorul ICT din Bulgaria era estimat la peste trei miliarde de euro în 2010, fiind responsabil pentru aproximativ 9% din PIB-ul Bulgariei. Numărul companiilor de IT din Bulgaria depăşeşte 900, însă primele 450 generează 97% din veniturile acestui sector.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.