EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Impactul psihologic negativ pe care îl au loteriile asupra oamenilor

– Până acum am auzit cu toţii de argumentul că jocul la loterie îi afectează cel mai mult pe cei cu venituri mici, care au tendinţa de a cheltui pe bilete sume de care nu dispun în mod necesar. De fapt, efectul loteriei are consecinţe semnifiative la nivelul întregii societăţi, scrie Forbes, fără distinţie între categoriile de venit ale populaţiei.

Chiar daca americanii care câştigă în medie 13.000 de dolari pe an îşi consumă 9% din venitul anual pe bilete de loterie – potrivit unui studiu realizat de Public Brodcasting Service –, impactul psihologic negativ pe care îl au loteriile asupra oamenilor poate fi mai important decât salariile pierdute. Jucătorii cu venituri reduse sunt  mai dispuşi să investească în orice şansă de a-şi îmbunătăţi radical situaţia, pe teoria „orice şansă este, probabil, mai bună decât nici o şansă.”

Cu toate acestea, există un număr de decizii şi comportamente pe temen lung care ar putea avea drept consecinţă îmbunătăţirea calităţii vieţii mai degrabă decât achiziţionarea unui bilet de loterie. De altfel, trucul biletelor este acela că induc ideea falsă a unor costuri foarte mici pentru oportunităţi care s-ar putea transforma, într-o secundă norocoasă, în câştiguri uriaşe.

Cu toate acestea, costul cumulat la nivel pishologic al acestei atitudini constante  – „cumpăr, aştept şi sper”este, probabil, mult mai mare decât ne-am imagina. Mai ales că energia consumată în acest proces poate fi canalizată, cu mai mult folos, în disciplină şi perseverenţă în atingerea scopurilor personale.

Mergând pe un fals principiu, loteriile vin cu promisunea unei salvări financiare, în schimbul unui gest – achiziţionarea unui bilet – care poate fi un capriciu, dar poate deveni la fel de bine, un obicei pe termen lung.

După cum declară Iosua Mitchell, autorul unui studiu realizat pe fragilitatea libertăţii: “toate aceste acţiuni spre care sunt direcţionate veniturile favorizează o sărăcie a sufletului, care trebuie să fie depăşită dacă ne dorim ca libertatea democratică să prospere la nivelul societăţii“.

Deşi loteriile dezvăluie o cale spre obedienţă psihologică mai puternică decât s-ar putea crede la o primă vedere, autorul sugerează că oamenii care trăiesc în democraţia secolulu XXI vor avea nevoie de mai multe garanţii a susţinerii cetăţenilor din partea autorităţii statale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata