Tabloul gazelor de şist: natură moartă cu guvern român asasin

– Principiul poluatorul plăteşte, foarte drag ministrului Borbely, care ni-l flutură zâmbitor pe dinaintea nărilor ori de câte ori i se dă ocazia, este în mod vădit incomplet şi, folosit numai în acest sens, are potenţial criminal. Extrapolând, l-aş întreba pe onor dom’ ministru cât mă costă să transform România într-un depozit de deşeuri nucleare. Adică să depozitez în diferite puncte strategic alese cantităţi suficiente de combustibil uzat de la centrale nucleare, astfel încât să compromit securitatea radioactivă pe întreaga suprafaţă a ţării. Aş solicita, bineînţeles, un preţ în detaliu, adică banul marcat legal la bugetul de stat plus fireasca, nonşalanta, atotputernica, sfânta şpagă. Pe căprării: cui şi cât!

 

Facem prinsoare că, dacă aş dispune de suma cu pricina, aş putea preschimba România într-un cimitir, cu acordul celor care chipurile ne păzesc de rele? Sigur, cu o perioadă de graţie, să aibă timp suficient pigmeii care ne conduc să-şi vândă convenabil toate posesiunile de prin această parte a lumii şi să-şi evacueze familiile şi eventual prietenii.

Doar aşa avem şanse reale să scăpăm de caracatiţa securisto-mafioto-postcomunistă care tronează ca o tumoră malignă pe ceafa unei naţiuni care nu are altă vină decât că a născut din ea asemenea dobitoace şi că nu are un sistem de valori pe care să-l practice şi să-l ceară a fi aplicat şi de către cei care o conduc. Însă, aplicând această reţetă, vom scăpa doar pentru puţină vreme…

Ministerul Mediului ne ia şi cămaşa de pe spinare nouă, celor amărâţi, pretinzându-ne tot felul de taxe şi impozite împovărătoare, chipurile pentru protejarea şi refacerea mediului, iar pe de altă parte deschide drum marilor companii străine să prospere, în baza unor înţelegeri ascunse, şi subliniez acest lucru, chiar cu riscurile alterării mediului dincolo de posibilităţile de refacere.

Citeste si:  Modificări privind depunerea deconturilor de TVA

Ba chiar cu riscuri geologice ridicate, manifestate în zguduiri ale scoarţei terestre, cu efectele distructive pe care nu cred că mai este nevoie să le menţionez, plus poluarea catastrofală şi ireversibilă a straturilor de apă freatică.

Vineri, 30 martie, Ministerul Mediului şi Pădurilor a dat publicităţii un comunicat în care arată că a acordat aviz pentru acordurile petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V. întrucât, chipurile, acestea conţin obligaţii ce vizează protecţia mediului.

Mai trebuie nişte avize care să certifice respectarea acelor condiţii de mediu. Acordurile prevăd o fază iniţială de explorare iar în cazul în care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la faza de exploatare.

Bun. Să-mi explice cineva, explorările care s-au făcut deja până în prezent, în baza căror avize au fost întreprinse, dacă avizul a fost abia acum acordat?

Pentru zona Bârlad, mai arată comunicatul, acordul petrolier a fost aprobat prin Hotărârea de Guven 2283/2004. Dacă ne uităm în Monitorul Oficial nr. 7/2005, în care a apărut această HG 2283/2004, vedem că textul acesteia e foarte sumar, zice că aprobă acordul între ANRM şi Regal Petroleum Plc, acord prevăzut în anexă. Care anexă e secretă, fiind comunicată doar ANRM.

Citeste si:  Bulina roşie, pe alimente, sperie la fel de mult ca bulina roşie de pe imobile

Ce observăm? Mai întâi, că firma semnatară a contractului nu e Chevron, ci Regal Petroleum PLC.  În februarie 2011, aceasta a anunţat vânzarea concesiunii către Chevron.

Apoi că anexa la HG 2283/2004, adică textul contractului, nu e la dispoziţia publicului larg – era şi de aşteptat, nu-i aşa? E contract cu „băieţi deştepţi”, deci în nici un caz nu e public. La fel ca în cazul vânzării Petrom.

Şi, fiind secret, nu ştim dacă acordul se referă la metoda exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică sau la orice metodă, în general.

Pe de altă parte, tot secret e şi ce câştigă statul român din afacerea asta proastă. Ce, nu vă sună bine ultimul cuvânt din fraza precedentă? Păi, hai să vedem, cine zice că statul face afaceri bune cu marile companii? Daţi exemple, vă rog frumos. Nu, nu exemple. Măcar un singur exemplu! Pe comparatelea cu celelalte state europene! Aţi tăcut? Mulţumesc!

Mai e problema avizului de mediu de la începerea exploatării, pentru certificarea faptului că se respectă condiţiile de mediu. Să-mi spună cineva că nu se va întâmpla ca în cazul pădurilor, furate ca-n… codru şi pentru care de regulă făptaşii scapă nepedepsiţi. Cei ce ştiu „tabla împărţirii”, desigur… Ai marcat scorul cerut? Iaca şi avizul, să-ţi fie de bine, clientul nostru, stăpânul nostru!

Citeste si:  Situaţie explozivă în Vestul ţării. Analiza apei din Beba Veche arată că ar fi contaminată cu arsenic

Iată tabloul sumbru al înţelegerilor guvernelor noastre cu cei interesaţi de exploatarea resurselor româneşti.

România de după 1989 e uşor de prostit. Guvernele şi „investitorii strategici” nu fac decât să ne dea pe la nas cu beţişoare parfumate. Fssss… „O să avem de toate, vom fi bogaţi, stăm pe o mină de aur”! Fssss…

„Privatizarea va rezolva toate problemele privind calitatea producţiei şi desfacerea. O să dezvoltăm ţara şi o s-o ducem pe culmi nebănuite”. Fssss… Integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO ne vor aduce mari avantaje şi satisfacţii”. Fssss… „Iată, o ţară cu atâtea resurse va fi bogată! Vom trăi numai din concesionarea exploatărilor!”… Şi aşa mai departe.

Teoretic, ni se spune că o vom duce ca în sânul lui Avram. Practic, ne peticim izmenele şi stăm cu ochii pe ele ca pe butelie, să nu ni le ia cineva şi pe acelea.

E ca în bancul acela în care Bulă îi cere tătâne-său să-i explice care e diferenţa între teoretic şi practic, iar acesta ilustrează cu exemplul mamei şi surorilor eroului hazului naţional, femei rele de muscă: „Bulă, teoretic, sunt şanse de câştiguri uriaşe, dacă le dăm la „produs”. Ni se deschid şanse spre o avere de milioane de euro, dar practic avem trei curve în bătătură!”.

Acum, tatăl lui Bulă ştim cine poate fi, prin analogie, da? Dar Bulă, Bulă cine-o fi, dom’le?

Ion SCUTARU

Citește și
8 Comentarii
 1. Ion spune

  Printre cele mai tari articole citite in ultima vreme, felicitatiunile mele 🙂

 2. Lucian spune

  Precum ne-a obisnuit in ultimul timp, guvernul face tot felul de „privatizari” de succes, secretizate;
  cel mai bun exemplu este Petrom, care daca inainte e privatizare era „o gaura neagra” cu pierderi, dupa privatizare are 1 miliard de euro profit.Analizand „conducatorii” putem afirma ca sunt atat prosti, cat si corupti, iar ceea ce este mai important, sunt lipsiti de moralitate.

 3. dorina spune

  Articolul e tare, dar la ce ajuta? Cainii latra, caravana trece…
  Ei se imbogatesc iar natiunea ramane cu ochii in soare.

  1. Financiarul spune

   @ Dorina: Nutrim speranţa că poate totuşi ajută la ceva cunoaşterea de cât mai multă lume a greşelilor celor care ne conduc. E un pas important.

 4. qwerty spune

  Indiferent de partid, trebuie sa luam atitudine fata de acesti vanzatori de tara. Acum chiar ca ne vindem resursele degeaba. Sa se faca referendum cand este vorba de exploatari ale zacamintelor din Romania. Can nu o sa mai avem nimic si ajungi la mana altora si straini esti terminat.

 5. GOGONEL spune

  Ce face guvernul criminal condus de M.R.Ungureanueste o politica pur antiromaneasca si este normal sa fie asa.Premierul Ungureanuun spion al mosadului de etnie evreiasca si ministrul mediului un maghiar nenorocit care nu tine cu poporul roman si in tandem ne vinde ca pe ciorapi strainilor.Oare noi nu m-ai avem romani destepti ?,noi toti la un loc santem un popor de prosti ? Nu cred asa ceva.Cat de curand se va termina si cu vanzarea bogatiilor tarii si nemernicul de BESESCU in frunte cu UNGUREANU SI ACOLITI LUI DIN GUVERN VOR DA SOCOTEALA SI DACA NU MA INSEL PENTRU EI SE VA INSTITUI PEDEAPSA CU MOARTEA dupa care va fi din nou abrogata.

 6. petru spune

  Unde ne sunt ecoONG-urile atat de active cand vine vorba de inghitit fonduri vest-europene.

 7. GOGONEL spune

  Aseara a fost invitat la o televiziune spionul criminal Ungureanu unde a dat explicatii ca noi poporul roman santem o tara de imbecili si prosti ,ca el nu face altceva decat sa termine cu bogatiile tarii ca noi nu avem nevoie de ele si in schimb marile puteri au nevoie de resursele noastre pentru a se imbogati ele si noi putem muri de foame si de prosti ce santem.A spus ca avandut cuprul ( si ce daca ),a vandut gazele de sist americanilor fara nici un dolar (asa spune el ),m-ai are de vandut cate ceva si dupa aceia dumnezeu cu mila lui.Oare noi romanii cand ne vom trezi ,sa iesim in strada la o noua revolutie sa putem trai linistiti in tara noastra,ca ROMANIA nu duce lipsa de conducatori capabili.Romani trezitiva si iesiti in strada toti ca acesti viermi care ne conduc acum nu ne vor putea face nimic daca iesim ca in 1989.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata