Tu cum eşti plătit, în raport cu salariile medii din lume? Românii stau mai rău decât angajaţii din Botswana sau Jamaica

„Câştigaţi mai mult sau mai puţin decât salariul mediu la nivel mondial? Tastaţi salariul dvs. lunar şi vă vom da răspunsul”, este provocarea BBC, care publică pe pagina sa de web o grilă a salariilor medii lunare realizată de Organizaţia Internaţională a Muncii.

„Salariul mediu, calculat de Organizaţia Internaţională a Muncii, este publicat aici pentru prima dată. Calculul, care este aproximativ, este realizat pe baza datelor din 72 de ţări, fiind omise cele mai sărace ţări ale lumii”, arată sursa citată. În studiu au fost incluşi salariaţii, nu şi persoanele care desfăşoară activităţi independente.

Astfel, în Luxemburg salariul mediu lunar, exprimat în dolari, este cel mai mare din lume, de 4.089 de dolari, pe locul al doilea fiind Norvegia, cu 3.678 dolari, urmată de Austria, cu 3.437 de dolari pe lună. Statele Unite ale Americii se situează pe poziţia a patra în clasament, salariaţii americani obţinând o remuneraţie medie de 3.263 dolari.

România se află pe locul 47, cu un salariu mediu lunar de 954 de dolari, sub media la nivel mondial, care este de 1.480 de dolari. România este depăşită de ţări precum Botswana (996 dolari pe lună), Malaezia (961 dolari pe lună) sau Jamaica (1.135 dolari pe lună), relatează Gândul.info.

Loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. Dan spune

    Nu cred ca avem salariul mediu,brut atat de mare in tara.Este pe undeva la 600 de dolari.Oare in mediul privat cat o fi salariul mediu?

  2. stan liviu spune

    Nu se intelege prea bine acest clasament. Trebuie spus ca se refera la castigul net raportat la puterea de cumparare, care difera de la tara la tara. Acest castig se exprima in dolari PPP(Purchasing Power Parity). Mai pe inteles, 1 dolar PPP inseamna 1 dolar cheltuit in SUA. La noi in tara, net-ul ar fi pe la 5oo dolari, dar puterea de cumparare ar fi inca de vreo 2 ori mai mare decat in SUA, astfel ca se ajunge la acest 954 dolari PPP.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.