EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Curtea de Apel Bucureşti confirmă: PALAS-ul este ILEGAL

Curtea de Apel Bucureşti a confirmat joi 5 aprilie 2012 ceea ce deciseseră în noiembrie 2010 magistraţii Curţii de Apel Oradea: afacerea PALAS este ilegală.

În termeni juridici, instanţa bucureşteană a decis că „se respinge revizuirea cerută de Primăria Iaşi ca fiind nefondată”, asta după ce municipalitatea condusă de Gheorghe Nichita a încercat să întoarcă mortul de la groapă şi a încercat să anuleze o decizie definitivă şi irevocabilă.

Ca să nu fie nici un dubiu, judecătorii bucureşteni precizează că în mod „irevocabil” „se respinge şi cererea de suspendare a executării deciziei nr 976/R/18.11.2010 a Curţii de Apel Oradea”.

În traducere, decizia de desfiinţare a afacerii PALAS trebuie pusă urgent în aplicare.

Prisecariu vrea oprirea şantierului

Potrivit juriştilor consultaţi de Topiasi acum firma care a câştigat la Oradea desfiinţarea afacerii PALAS trebuie să ceară punerea în aplicare a deciziei judecătorilor, adică oprirea şantierului din spatele Palatului Culturii şi retrocedarea terenului de acolo Primăriei şi Consiliului Judeţean în starea în care era în 2005, anul prleuării pământului.

Acţionarul majoritar al firmei Turism Moldova anunţă că a cerut deja de multă vreme oprirea şantierului. „Am depus cereri de aplicare a hotărârii judecătoreşti către toate instituţiile abilitate. Şi la Primărie, şi la Inspectoratul Teritorial de Construcţii, şi la Prefectură, peste tot”, susţine Dănuţ Prisecariu.

Afaceristul în cauză este cel mai vechi contestatar al afacerii PALAS şi e primul care a obţinut în instanţă recunoaşterea încălcării legii la megatunul imobiliar din spatele Palatului Culturii. Ulterior lui Prisecariu a obţinut o sentinţă judecătorească oarecum similară şi omul de afaceri Sorin Ionescu. Acesta din urmă a câştigat un proces prin care cinci clădiri deja ridicate la PALAS sunt declarate ilegale şi trebuie demolate. Nici sentinţa aceasta nu a fost însă respectată vreodată de Primărie ori alte instituţii ale statului.

Faliment de peste 100 milioane de euro

Executarea sentinţei de la Oradea aduce automat falimentul afacerii PALAS, deci o pierdere uriaşă dezvoltatorului (omul de afaceri Iulian Dascălu, prin intermediul unei suveici de firme). Oficial Dascălu susţine că a investit la PALAS aproape 260 milioane euro dar în realitate suma e mai mică (după estimările noastre investiţia reală a lui Dascălu e cam jumătate din ce susţine el, deci oricum o sumă uriaşă pentru aceste vremuri).

Cum Iulian Dascălu nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia judecătorilor bucureşteni, am cerut un punct de vedere al responsabilului PR pentru PALAS. Firesc, problema a fost pasată imediat în curtea Primărie. „Nu e problema noastră. E o chestiune care ţine strict de Consiliul Local”, a spus şefa PR-ului PALAS, Gabriela Doboş.

Responsabilii Primăriei au fost însă daţi peste cap de sentinţa venită de la Bucureşti şi apoi de atitudinea Iulius Group: „aşteptăm să vedem comunicarea oficială a sentinţei şi vom decide apoi”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Ce poate lua Dascălu de la Primărie

Teoretic, blocarea afacerii PALAS pune firmele lui Iulian Dascălu într-o poziţie extrem de delicată faţă de băncile ce au mai scăpat bani pentru deschiderea şi începerea şantierului dar şi faţă de firmele ce au prestat acolo bazându-se fie pe plăţi ulterioare fie pe investiţii proprii (mulţi au primit spaţii la chirii ridicole dar sub condiţia de a băga bani pentru amenajarea unei bucăţi din PALAS).

Ca să poată ieşi din acest impas major, Iulian Dascălu se poate întoarce împotriva Primăriei. El poate susţine oricând că a fost un partener de bună credinţă, a făcut credite şi a angajat investiţii bazându-se pe faptul că Primăria îşi respectă angajamentele, iar desfiinţarea acum a contractului de asociere la PALAS şi revenirea terenului în domeniu public îi cauzează pagube uriaşe.

Pagube ce pot fi recuperare pe seama Primăriei fie prin plăţi directe din conturile Primăriei fie prin preluarea unor active ale acestei instituţii, cum ar fi CET, Salubris, RATP, terenuri, parcări ş.a.

Cel mai şifonat din toată această poveste iese însă primarul Gheorghe Nichita iar asta cu doar două luni înainte de alegerile locale. Teoretic, blocarea PALAS-ului poate duce şi la blocarea conturilor municipalităţii (la cererea băncilor ceu au finanţat o bucată din PALAS; sau chiar la cererea unor firme ale lui Dascălu).

Cum va explica atunci Nichita votanţilor săi tradiţionali neplata pomenilor sociale, ale gratuităţilor pe transport, la gaze ori ale mite de genul acesta? De unde va plăti salariile profesorilor, cum vor fi plătite utilităţile şcolilor şi grădiniţelor?

Sursa: topiasi.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata