Fotbal: FRF – S-a aprobat sistemul competiţional pentru perioada 2012-2015

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal (FRF) a aprobat miercuri,4 aprilie,sistemul competiţional la nivelul celor trei eşaloane naţionale pentru următoarele trei sezoane, pe perioada 2012-2015.

Numărul echipelor din Liga I rămâne acelaşi, 18, şi vor retrograda în continuare ultimele 4 echipe, dar se modifică întrecerea la nivelul eşaloanelor doi şi trei.

În sezonul 2012-2013 din liga a doua vor retrograda ultimele cinci echipe din fiecare serie (10 în total) şi vor promova numai şase formaţii în total, situaţie care se va repeta şi stagiunea 2013-2014, astfel că eşalonul secund va avea în sezonul 2014-1015 două serii de câte 12 echipe, cu play-off şi play-out.

Sistemul competiţional

Anul competiţional 2012/2013

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează echipele clasate pe locurile 15-18 (4 echipe)

Liga a 2-a: 32 echipe (2×16, 30 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 12-16 în fiecare serie, în total 10 echipe

Liga a 3-a: 96 echipe (6×16, 30 de etape)

Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în cele şase serii (6 echipe)
Retrogradează în Liga a 4-a un număr de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 11-16, plus o echipă de pe locul 10, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 10 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-9. Retrogradează echipa care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 10 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de victorii, b) golaverajul general mai bun, c) numărul mai mare de goluri marcate, d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare, e) numărul mai mic de jucători eliminaţi. Dacă urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograda se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorţi.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a cele 21 de echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj organizate între echipele care s-au clasat pe primul loc campionatele organizate de AJF/AMFB

Citeste si:  "Impostorii", titrează L'Equipe după înfrângerea Franţei

Anul competiţional 2013/2014

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18

Liga a 2-a: 28 echipe (2×14, 26 de etape)
Promovează în Liga I echipele clasate pe locurile 1 şi 2 în cele două serii
Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10-14 în fiecare serie, în total 10 echipe

Liga a 3-a: 84 echipe (6×14, 26 de etape)
Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe primul loc în fiecare serie.
Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr total de 37 de echipe, respectiv, echipele clasate pe locurile 9-14, plus o echipă de pe locul 8, cel mai slab clasată. Pentru stabilirea acestei echipe se întocmesc clasamente speciale ale fiecărei serii numai pe baza rezultatelor înregistrate de echipa de pe locul 8 în jocurile cu echipele de pe locurile 1-7. Retrogradează echipa de pe locul 8 care acumulează cel mai mic număr de puncte în clasamentul special astfel întocmit. În cazul în care două sau mai multe echipe de pe locul 8 se află la egalitate de puncte după întocmirea clasamentelor speciale, departajarea acestora se face, pe baza acestor clasamente, prin aplicarea, în ordine, a următoarelor criterii: f) numărul mai mare de victorii, g) golaverajul general mai bun, h) numărul mai mare de goluri marcate, i) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare, j) numărul mai mic de jucători eliminaţi. Dacă urmare a aplicării criteriilor de mai sus nu s-a putut determina echipa care va retrograda se va proceda la stabilirea acesteia prin tragere la sorţi.
Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 de echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj.

Citeste si:  Marele Premiu la Formula 1 al Indiei, inclus în calendarul pe 2011

Anul competiţional 2014/2015

Liga I: 18 echipe (34 de etape)
Retrogradează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 15-18

Liga a 2-a: 24 echipe (2×12, 32 de etape cu play-off/play-out, 22+10)
Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a II-a se desfăşoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze, joacă între ele tur-retur ,10 etape. Promovează în Liga I echipele care se clasează pe primele două locuri în fiecare play-off.
b) Play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează în Liga a 3-a echipele clasate pe locurile 10 -12 în fiecare play-out, în total 6 echipe.

Citeste si:  Fotbal: Steaua Bucureşti aniversează 66 ani de la înfiinţare

Liga a 3-a: 72 echipe (6×12, 32 de etape, play-off/play-out)
Campionatul se joacă în două faze. În prima fază echipele din fiecare serie joacă între ele tur-retur (în total 22 de jocuri). Faza a II-a se desfăşoară astfel:
a) Play-off: echipele clasate pe locurile 1-6, în clasamentul întocmit după desfăşurarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Promovează în Liga a 2-a echipele care se clasează pe primul loc în fiecare play-off.
b) play-out: echipele clasate pe locurile 7-12, în clasamentul întocmit după terminarea primei faze, joacă între ele tur-retur, 10 etape. Retrogradează din Liga a 3-a în Liga a 4-a un număr de 21 de echipe, respectiv echipele clasate pe locurile 10-12 în play-out-ul din fiecare serie (18 echipe), plus alte trei echipe de pe locul 9, cel mai slab clasate. Pentru departajarea echipelor de pe locul 9 se va alcătui un clasament special al acestor echipe, în care se vor lua în calcul numai jocurile susţinute în play-out de echipele de pe locul 9 cu echipele clasate pe locurile 7 şi 8. Pentru departajarea echipelor aflate pe locul 9 în play-out se vor aplica, în ordine, următoarele criterii: a) numărul mai mare de puncte obţinute; b) golaverajul general mai bun; c) numărul mai mare de goluri marcate; d) numărul mai mare de goluri marcate în deplasare;
e) numărul mai mic de jucători eliminaţi.

Promovează din Liga a 4-a în Liga a 3-a un număr de 21 echipe câştigătoare ale jocurilor de baraj.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close