EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Ilie Şerbănescu: Dacă guvernatorul BNR dădea drumul leului, aveam 1,4 milioane de restanţieri la bănci

Numărul restanţierilor la bănci ar fi fost dublu, dacă guvernatorul Băncii Naţionale a României „ar fi dat drumul monedei naţionale”, a declarat, luni, analistul economic Ilie Şerbănescu, la o dezbatere organizată de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului.
„Guvernatorul Băncii Centrale a României a ţinut leul tare, ceea ce i-a ajutat pe unii datornici la bănci. Economia românească s-a dus în jos şi leul a rămas breaz. Dacă domnul Isărescu (guvernatorul BNR Mugur Isărescu n.r) îi dădea drumul nu ar fi fost 700.000 de oameni care nu pot plăti creditul, ci 1,4 milioane. Faptul că nu sunt 1,4 milioane, ci doar 700.000, este pentru că domnul Isărescu a reuşit să convingă Guvernul să plătească ceilalţi. Nu cei din parohia lui, adică debitori şi băncile, ci cei care nu aveau nicio legătură cu povestea asta, adică contribuabili, salariaţi”, a spus Şerbănescu

Potrivit acestuia, de trei ani contribuabilii plătesc pentru cei care au făcut credite.

„Cine a plătit creditele? Salariaţii, prin tăierea salariilor, pensionarii prin îngheţarea pensiilor şi contribuabilii, prin creşterea TVA. De ce? Ce vină am eu în calitate de contribuabil să plătesc pentru cei care s-au împrumutat la bănci? De ce să plătesc eu pentru ei şi pentru bănci? Oare nu vedem acest lucru? Cei care au luat credite au împărţit cu mine beneficiile? Cineva trebuie să plătească. La noi au plătit pensionarii, salariaţii şi contribuabilii în locul debitorilor la bănci”, a spus Şerbănescu.

Acesta a adăugat că banca vrea să-şi ia banii acum”.

„Banca stă aici şi aşteaptă să-şi ia banii, apoi o să decidă dacă mai rămâne aici. Nu o să stea încă 20 de ani ca să plătească clientul. Băieţii ăştia sunt colonialişti. Ei nu au timp de pierdut. S-a trăit în ţara asta 5-6 ani pe credit şi acum trebuie plătit. Singura problemă este cine plăteşte. Un lucru este de sigur.

Nu este de cerut ameliorarea situaţiei debitorilor. Este de cerut revenirea la condiţiile la care erau întâi salariaţii, pentru că ei au fost afectaţi, nu în calitate de debitori ai băncilor, ci în calitate de salariaţi. Ei nu mai pot plăti acum pentru că li s-a redus salariul. Pentru asta ei nu plătesc în calitate de debitori ai băncii. Statul a încercat să facă ceva cu Ordonanţa 50, apoi a venit presiunea externă, FMI, şi s-a revocat. Noi am plătit”, a explicat analistul.

Totodată el a precizat că în ultimele două luni băncile au mărit comisioanele în loc să le scadă.

„A fost mărit inclusiv cel pentru administrarea contului curent… Noi suntem o colonie şi băncile, care sunt toate străine, se comportă cu noi ca şi cu o colonie”, a reafirmat analistul economic.

Citește și
3 Comentarii
 1. cosming spune

  Mda asa e si ce sa-i faci la Isarescu ?
  E infipt acolo la BNR si nimeni nu-l poate atinge.

  Problema principala e cu Guvernul si cu panaramele din Parlament care au fost de acord cu „impuumuturile” externe.

  Si exista si o solutie :

  Rambursarea imprumuturilor NUMAI din taxele si impozitele percepute bancilor. Pe langa ce platesc acum mai trebuie o taxa perceputa pe cifra de afaceri pentru toate IFB-urile si IFN-urile. Taxe pe profit/venit si alte prostii sunt bune dar insuficiente. In cele din urma, serviciile NU INSEAMNA PRODUCTIE, NU INSEAMNA ECONOMIE PUTERNICA.

 2. oradeanu' spune

  Din pacate ai niste idei idioate asa cum le-ai avut cand erai ministru. Sper sa nu mai capeti ceva functii mari in noua putere ce se contureaza si care va face sa curga lapte si miere pe santuri iar gardurile vor fi din carnati si caldabosi. Cauza taierilor o reprezinta daca te uiti bine lipsa productiei interne si a oamenilor care muncesc. Din astia jumate sunt deja afara iar jumate din jumatea asta nu mai trimite bani nici acasa. Pe langa lipsa productiei s-a acumulat si umflarea numarului bugetarilor de orice fel pe langa pensionari, bolnavi si scolari. Fa o statistica ( pe care nimeni nu ne-o arata ) sa vedem exact angajati la stat, particulari, pensionari, elevi, etc. Atunci sa vedem. Eu ma mir ca mai functionam ca stat. Ma mir. Buni de gura suntem toti. Dar adevarul este ascuns dupa interese!

 3. Radu spune

  Mai specialistu lu” peste de ce nu spui tu adevarul, si anume ca ticalosul ala de la BNR a scazut fortat dobanda de referinta si in felul acesta a facut ca leul sa devina neatractiv, si normal ca s-au orientat automat spre alte valute.si mai comunica nivele de inflatie de 2%…mai mare rasul, cand si un copil de liceu economic stie ca acest trend de crestere a valutelor fata de moneda noastra este o reactie a mesurilor luate aiurea sau mai rau cu scop subversiv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata