Persoane juridice fără scop patrimonial – întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare aferente anului 2011

În articolul de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea prezintă principalele aspecte privind încheierea exerciţiului financiar al anului 2011 de către persoanele juridice fără scop patrimonial.Obligaţie

Persoanele juridice fără scop patrimonial prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, întocmesc situaţii financiare anuale la 31 decembrie în conformitate cu Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, aprobate prin Ordinul ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1.969/2007, utilizând programul de asistenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) pentru acestea.

Completare, depunere

Situaţiile financiare anuale cuprind: bilanţul şi contul rezultatului exerciţiului.

Organizaţiile patronale şi sindicale, precum şi alte organizaţii fără scop patrimonial, care nu desfăşoară activităţi economice, cu excepţia persoanelor juridice fără scop patrimonial de utilitate publică, întocmesc situaţii financiare anuale simplificate care cuprind: bilanţul prescurtat şi contul prescurtat al rezultatului exerciţiului.

Situaţiile financiare la 31 decembrie 2011 se depun la unităţile teritoriale ale MFP în format hârtie şi în format electronic sau se transmit în format electronic, având ataşată o semnătură electronică extinsă.

Formatul electronic constă într-un fişier .pdf având ataşat un fişier cu extensia .xml şi un fişier cu extensia .zip. Fişierul cu extensia .zip va conţine raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, procesul-verbal al adunării generale privind aprobarea situaţiilor financiare anuale, declaraţia de asumare a răspunderii conducerii persoanei juridice pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale în conformitate cu Reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial, scanate alb-negru, lizibil, şi cu o rezoluţie care să permită încadrarea în limita a 10 MB a fişierului .pdf la care este ataşat fişierul zip.

Formularistică

Formatul electronic al situaţiilor financiare anuale se obţine prin folosirea programului de asistenţă elaborat de MFP care este pus la dispoziţia persoanelor juridice fără scop patrimonial în mod gratuit de către unităţile fiscale sau poate fi descărcat de pe websiteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii.

Termenul de depunere

Termenul de depunere al situaţiilor financiare anuale ale persoanelor juridice fără scop patrimonial, la unităţile teritoriale ale MFP este de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv 29 aprilie 2012.

Important! Persoanele juridice fără scop patrimonial care conduc contabilitatea în partidă simplă nu întocmesc situaţii financiare anuale.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.