La ce trebuie să fii atent înainte de a alege o facultate?

– Cu toate că, în mod ideal, o diplomă de absolvire ar trebui să reprezinte biletul de acces pentru un loc de muncă bine plătit, realitatea contrazice din ce în ce mai vehement această convingere, scrie Washington Post.

În Statele Unite, rata şomajului în rândul tinerilor cu o diplomă de absolvire este de 22,9%, în timp ce proporţia pentru întreruperea studiilor atiunge nivelul îngrijorător de 31,5%.

În aceste condiţii, este din ce în ce mai evidentă lipsa de conexiune între planificarea carierei înainte de alegerea unui domeniu de studii, opţiunea pentru o anumită specializare şi taxele uraşe plătite, uneori,  pentru accesul la studiile superioare.

Nu sunt mulţi cei care, deşi îşi iau împrumuri serioase pentru a face o facultate, nu îşi pun întrebarea dacă specializarea aleasă este avantajoasă ca domeniu profesional, din punct de vedere financiar.

Sunt prea mulţi studenţii care nu sunt siguri de jobul pe care vor să îl acceseze după finalizarea studiilor, şi se susţin financiar cu mari greutăţi prin universitate, fără să aibă certidinea că vor fi formaţi într-un domeniu în care vor să lucreze. Mulţi nu îşi valorifică oportunităţile de a face traininguri şi stagii pe perioada studiilor sau cursuri de vară în domenii conexe.

Citeste si:  Guvernul deblochează programul "Prima Casă 2"

În consecinţă, întrebările legate de perspectivele lor profesionale sau abilităţile pe care le au într-un anume domeniu au ca răspuns priviri albe sau un deconcertant „nu ştiu”.

Mai sunt şi cei care se împrumută cu sume mari destinate studiilor, fără să fie direcţionaţi către domeniile bine plătite, care să îi ajute să îşi achite datoriile.

Din în ce mai mulţi sunt aceia care îşi pun întrebarea dacă studiile superioare mai merită făcute, mai ales dacă o diplomă nu aduce puncte semnificative la salariu.

Citeste si:  India: 220 de limbi şi dialecte au dispărut în ultimii 50 de ani, potrivit unui studiu

Centrul de Educaţie şi Ocupare a forţei de muncă din Georgetown avertizează că nu toate specializările au aceleaşi şanse la bursa locurilor de muncă.

În Statele Unite, media anuală a câştigurilor în cazul absolvenţilor este de 55.000 dolari pe an pentru ingineri şi de 30.000 pentru artişti. De asemena, domeniile educaţiei, psihologiei şi asistenţa socială au o rată mică de angajare şi venituri mai reduse, care se îmbunătăţesc cu experienţa şi specializările progresive.

În ziua de azi, sfătuiesc autorii Washington Post, este absolut necesar ca studenţii să-şi facă temele înainte de a opta pentru o specializare, pentru a avea mai multe şanse după absolvire pentru a se orienta într-o carieră avantajoasă.

În 2010, un raport relevă discrepanţa dintre tipurile de slujbe disponibile pe piaţa locurilor de muncă, pregătirea necesară şi numărul de candidaţi pregătiţi să le ocupe.  

În ultimul an, în SUA, cea mai ridicată rată a şomajului s-a înregistrat în rândul absolvenţilor din arhitectură, din cauza crizei economice care a provocat colapsul în domeniul contrucţiilor.

Citeste si:  Italia înregistrează cea mai ridicată rată a şomajului în rândul tinerilor din Europa

Deloc surprinzător, niveluri ridicate ale şomajului au fost înregistrate în domeniile non-tehnice: artele (11,1%), ştiinţele umaniste (9,4%), ştiinţele sociale (8,9%), dreptul şi politicile publice (8,1%).   

Studiile superioare nu reprezintă o investiţie dacă sunt susţinute cu bani care nu sunt recuperaţi printr-un job bine plătit. Dacă educaţia nu este dublată prin experienţă în timpul studiilor. Dacă nu se face cercetare înainte de licenţă şi nu sunt identificate locurile de muncă care vor fi plătite bine şi în următorii 30 de ani.

În concluzie, orice alegere a unei cariere într-un domeniu profesional făcută pe baza afinităţilor şi a pasiunilor personale ar trebui făcută, totuşi, în cunoştinţă de cauză şi cu evaluarea corectă şi realistă a oportunităţilor care ar putea fi disponibile după finalizarea studiilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close