ECONOMIE LA FACTURI. Să construim o presă de brichetat rumeguş

– Utilizarea resurselor energetice regenerabile este un subiect mereu în actualitate în ultimele decenii. O excelentă modalitate de a valorifica la maximum ceea ce ne oferă natura este folosirea rumeguşului sau a altor forme pretabile de biomasă pe post de combustibil. E dificil şi incomod să arzi rumeguşul ca atare, lopătându-l pur şi simplu în cazan, ca pe vremuri fochiştii de locomotivă.

De aceea, dacă suntem amatori de un “free energy” uşor realizabil, neaflat în conflict cu prima şi a doua lege a termodinamicii, putem apela la beneficiile unei prese de brichetat biomasă, pe care s-o transformăm în peleţi ce pot fi lesne mânuiţi şi care vor constitui un excelent combustibil.

Câţiva membri din Cincinatti, Ohio ai ONG-ului Engineers Without Borders – USA au proiectat şi realizat mai multe modele de prese pentru biomasă, folosind ca material constructiv lemnul, ale căror planuri le-au pus la dispoziţia tuturor amatorilor de bricolaj, pe site-ul de mai jos:

http://home.fuse.net/engineering/ewb_project.htm

Sunt nişte dispozitive incredibil de performante, oferind o presiune cu mult peste necesităţile de compresie ale brichetării. Funcţie de tipul de matriţă utilizat, aparatul pe care-l vom prezenta mai jos poate produce până la 12 bricheţi în zece minute sau 72 pe oră.

Presa cu mâner micro-compus, cum au botezat-o realizatorii Lee Hite, Dr. Dan Smith şi Ron Gorley, a fost proiectată şi optimizată pentru a fi folosită în ţările în curs de dezvoltare, unde e important să coste cât mai puţin şi să fie uşor realizabilă.

Costul materialelor, în bani româneşti, e undeva între 50 şi 70 de lei.

Factorul de multiplicare a forţei aplicată pe mâner e unul foarte mare: la o presiune de 32 kg aplicată pe mâner, forţa finală aplicată pe brichetul aflat la 10 cm de capătul pivotului este de 1800 kg!

Forţa de compresie necesară obţinerii unui brichet de 75 mm diametru cu o gaură mediană de 25 mm este de 400 kg iar pentru un brichet pătrat cu latura de 100 mm, fără gaură, e necesară o apăsare de 1040 kg, aproape jumătate din puterea pe care ne-o oferă această maşină manuală de brichetat.

Dar vorba lungă-i sărăcia omului: avem nevoie de 10 tipuri de piese de lemn, 4 din ele în câte două exemplare, ale căror dimensiuni le redăm în tabelul de mai şos, de 4 şuruburi de 10 cu lungimea de 140 mm – cap hexagonal + piuliţe, 2 şuruburi de 10 cu lungimea de 180 mm – cap hexagonal + piuliţe, 20 şaibe de 10, 12 şuruburi autofiletante de 5 sau chiar de 6, cu lungimea de 65 mm.

Dimensiuni piese lemn:

Într-una din fotografiile de mai jos sunt reprezentate piesele de lemn, cu dimensiunile necesare şi poziţionarea găurilor.

Vom încerca o sintetizare comprehensivă a modului de asamblare:

 1. Cele două piese A (picioare faţă) se prind la bază de suratele lor B (picioare spate) prin intermediul axului central D, cu două şuruburi de 10 x 140 mm.
 2. Separat, braţele de transmisie G se ataşează de braţul mobil C prin alt şurub 10 x 140 mm, cu şaibe separatoare şi la capetele filetului.
 3. Braţul mobil C se ataşează de partea de sus a picioarelor faţă A cu un şurub 10 x 180 mm, cu şaibe separatoare şi de capăt.
 4. Mânerul E se ataşează de partea de sus a picioarelor spate B cu un şurub de 10 x 180 mm cu şaibe separatoare şi de capăt. Atenţie, gaura pentru prinderea braţelor de transmisie G pe mâner trebuie plasată în jos.
 5. Se articulează părţile G în mânerul E cu un şurub de 10 x 140 mm cu 4 şaibe separatoare şi de capăt.
 6. La final, se prinde şipca de ancoraj H cu şuruburile de 180 mm lungime ce îmbină părţile de sus ale picioarelor cu baza braţului mobil (joncţiunea A-C), respectiv cu baza mânerului (joncţiunea B-E). Piesa H, şipca de ancorare, se aranjează cu şanţul înspre picioarele spate B şi orientat pe partea presei (nu spre exterior). Imaginile alăturate vorbesc de la sine.
 7. Se prind părţile laterale F de axul central D, folosing şuruburile autofiletante. Se aplică talpa J pe picioarele A, sub axul D, cu şuruburi autofiletante.
 8. Opţional, se poate ataşa talpa K, pentru o stabilitate sporită.
 9. Se strâng corespunzător şuruburile ce unesc părţile fixe, lăsând un oarecare grad de libertate celor trei care compun articulaţiile mobile.
 10. Se finisează presa prin aplicarea, după caz, de ulei de motor, ulei de in, lazură de protecţie sau vopsea, după cum doreşte fiecare. Dacă se foloseşte ulei de motor, e bine de aplicat cu pauze. Se dă un prim strat, se lasă lemnul să absoarbă uleiul şi apoi se aplică o a doua mână cu ulei regular.

Idee, realizare tehnică, fotografii: Engineers Without Borders, Cincinatti, Ohio, USA.

www.home.fuse.net/engineering

Ion  SCUTARU

[nggallery id=37]

 

Loading...

Citește și
loading...

10 Comentarii
 1. valy neamt spune

  trebuie si o solutie sau un clei in compozitia rumegusului pentru presare? se poate face cu aceasta presa si bricheti mai mari de 100mm pentru centrale de locuinta?

 2. gigi spune

  De obicei se pune rumegusul in apa si se lasa un timp, ba chiar se „alearga” un pic cu un bat. El cedeaza celuloza, care lipeste multumitor peletii. Daca nu e suficient, se adauga hartie reciclabila (maculatura) in cantitati mici si se dezagrega in galeata, alaturi de rumegus. Presa cred ca poate fi folosita si pentru bricheti mai mari, caci pentru 100mm ai vazut ca omul zice ca trebuie 1000 kg forta iar presa da 1800. Cred ca duce un 150mm fara probleme.

 3. unu spune

  am urmat planurile de pe lincul de provenienta, am construit o presa de lemn mare folosind ca si colector (2x) teava PVC groasa, multe gauri mici si functioneaza foarte bine! multumesc! nu cred ca a costat mai mult de 300 ron (lemn esenta tare cu intarituri fier unde era nevoie, suruburi, teva pvc aveam…) sculele mele. Merita, fiindca cele electrice consuma foarte mult curent si costa 3-4k euro…

 4. titi spune

  este obligator ca rumegusul sa fie tinut un timp in apa? cat tinp? cu rumegusul uscat nu merge? am incercat dar nu am reusit tot se sfarma cand il scot din presa.

 5. marian spune

  Daca se pune hirtie in apa si se mixeaza se amesteca cu rumegusul se poate bricheta imediat

 6. radu spune

  E interesanta fabricarea brichetilor as vrea sa incerc si sa. fac astfsel de presa cred ca ar fi buna. Mai imi trebuie si un tocotor de paie si maracini.

 7. radu spune

  Am o rugaminte la voi puteti sa imi spuneti si mie cumbsa obtin un tocator si ce dimensiuni trebe sa fie tocatura pt a se putea prelucra . Va rog ajutatima asrept sfaturi pe aidiul meu rduradu4you@yahoo.co

 8. luci20 spune

  Eu mia-am facut una din presa de balotat paie.am modificat cursa pistonului dar rumegusul se destrama, paiele mai merg.dar tot nu stau lipite mult, sau mai lung.

 9. dan ghe spune

  eu am terminat o presa pentru rumegus,dar amestec cu hartie in proportie de 30/40%.chiar sant multumit si e gratis si chiar daca dau 2 ron pe un sac de rumegus,tot e bine.cutii de carton gasesti peste tot,sa nu-ti fie lene sa le cari.sa vina caldura si la treaba.salutare

 10. marius spune

  eu incerc sa fabric aceste brichete dar nu ma lamuresc cu compozitia
  deci si rumegusul si hartia se lasa la inmuiat 2-3 zile?sau numai hartia?
  si care este masura? de exemplu 2 masuri de hartie la 1 masura de rumegus?
  salutare!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.