Medicii care doresc să lucreze în Marea Britanie ar putea fi supuşi unor teste de limbă

Medicii care doresc să lucreze în cadrul NHS (Serviciul de sănătate publică din Regatul Unit) vor trebui să dovedească că vorbesc fluent limba engleză dacă propunerea înaintată de ministrul britanic al sănătăţii, Andrew Lansley, va fi pusă în aplicare, informează miercuri BBC.

Propunerea a fost înaintată după cazul lui Daniel Ubani, un medic german suplinitor care a administrat unui pacient de 70 de ani o supradoză fatală de calmant după prima şi singura sa gardă în Marea Britanie în februarie 2008.

În prezent, doar doctorii din afara Uniunii Europene sunt supuşi unor teste riguroase de limba engleză. Conform legislaţiei europene, este ilegală testarea sistematică a doctorilor din statele membre UE atunci când sunt înregistraţi.

Însă cazuri de competenţe lingvistice slabe pot uneori să se strecoare în sistem şi riscă să pună în pericol siguranţa pacienţilor, comentează sursa citată.

În conformitate cu noile prevederi, medicii cu vechime care evaluează capacitatea altor doctori de a practica această meserie ar putea dispune de puteri suplimentare pentru a se asigura ca orice medic care lucrează în cadrul NHS vorbeşte limba engleză.

Aceşti responsabili, în prezent 500 în Marea Britanie, vor colabora cu organismul de reglementare ‘General Medical Council’ pentru a se asigura că medicii au fost supuşi tuturor verificărilor, inclusiv că au înţeles cum funcţionează NHS şi medicamentele pe care le furnizează.

Niall Dickson, director executiv al ‘General Medical Council’, a declarat: ‘Aceasta este o problemă vitală pentru pacienţi – ei trebuie să fie capabili să aibă încredere că medicul care îi tratează are abilităţile de comunicare necesare pentru această meserie’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata