Proiectul de lege privind limitarea restituirii/despăgubirii proprietăţilor va fi modificat

Proiectul de lege privind limitarea restituirilor şi despăgubirilor pentru foştii proprietari va fi modificat, potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor /ANRP/, Dorina Danielescu.

‘Au venit /asociaţiile de propietari – n.a./ cu obiecţiuni, propuneri şi amendamente. Acestea vor fi centralizate şi supuse spre analiză Comitetului Interministerial, urmând a se îmbrăca o altă formă şi a fi prezentată. Toate amendamentele, propunerile şi obiecţiile vor fi centralizate şi analizate de Comitetul Interministerial’, a declarat miercuri preşedintele ANRP, după o întâlnire pe această temă cu reprezentanţii asociaţiilor foştilor proprietari.

Citeste si:  RADOS INST SRL - notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

Ea a mai precizat că proiectul de lege actual nu va fi retras de pe site-ul ANRP, fiind în dezbatere publică.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au solicitat la întâlnirea de miercuri retragerea proiectului de lege, pe care îl consideră incalificabil şi făcut de amatori, a spus preşedintele partidului Forţa Civică, Adrian Ştefan Iuraşcu.

Acesta a declarat că a fost solicitată anularea în totalitate a proiectului de act normativ, pentru că este anticonstituţional şi discriminatoriu, termenele prevăzute sunt absurde, iar despăgubirile limitate.

Iuraşcu a mai spus că asociaţiile nu vor fi de acord nici dacă plafonul de despăgubiri va fi majorat de la 15% la 30-35% şi că vor recurge la acţiuni la CEDO şi proteste stradale.

Citeste si:  Gala Gopo: "Closer to the moon", cel mai bun film de lungmetraj

Guvernul a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să limiteze la 15% din valoarea reală a bunului în cazul despăgubirilor care vor fi plătite de stat foştilor proprietari pentru proprietăţile naţionalizate şi să elimine posibilitatea restituirii în natură. De asemenea, plata se va face eşalonat pe o perioadă între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close