ŞTIAŢI CĂ… stelele au „muzica” lor?

– Stele se pot afla la distanţe de mulţi ani-lumină, dar sunetele pe care le produc pot oferi indicii  relevante cu privire la dimensiunea lor, la vârsta şi condiţiile care să permită apariţia vieţii

Ramura ştiinţei legată de sunetele pe care le emit stelele, numită asteroseismologie, îi ajută oamenii de ştiinţă care lucrează cu telescopul spaţial Kepler să caute viaţă în adâncurile Universului, scrie BBC.

„Muzica din interiorul stelelor le face să rezoneze la fel ca un instrument muzical”, a declarat profesorul de astrofizică William Chaplin, care analizează datele privind structura internă a acestora. „Sunetul este produs la nivelul exterior al stelelor. Pentru că o stea este o minge de gaz ionizat, sunetul prins în interior o face să respire uşor, printr-o mişcare oscilatorie”, a spus profesorul Chaplin.

„Pe măsură ce steaua «respiră», suntem capabili să detectăm «muzica» pe care o emite. Gazul este comprimat şi devine mai cald. Acest lucru face ca stelele să devină din ce în ce mai luminoase. Pe măsură ce steaua elimină gazul, devine mai rece, iar lumina mai palidă”, a adăugat profesorul Chaplin.

Variaţiile de luminozitate pot fi transformate în sunete, deşi, pentru o stea cum e Soarele, variaţiile trebuie să fie accelerate de aproximativ 100 000 de ori inainte ca sunetul să poată fi perceput.

Aceste măsurători sunt importante pentru obiectivul lui Kepler de a detecta planete asemănătoare Pământului, care s-ar afla în zonele locuibile din spaţiul de influenţă a altor stele. Aici, temperatura trebuie să fie potrivită pentru ca apă să fie menţinută în stare lichidă la suprafaţa planetei.

Prin studierea sunetelor stelelor, profesorul Chaplin şi colegii săi au fost în măsură să confirme faptul că planeta recent descoperită, Kepler 22-b, este destul de aproape de steaua-gazdă încât să fie calificată drept locuibilă. Planeta orbiteaza în jurul unei stele aflate la aproximativ 600 de ani-lumină de Pământ şi are o temperatură de aproximativ 22 grade Celsius.

Odată ce o planetă cu o structură similară cu Pământul este detectată, întrebările legate de vârsta şi mărimea ei devin importante. Profesorul Ronald Gilliland a declarat: „Ceea ce sperăm să realizăm cu Kepler, în următorii câţiva ani, sunt paşi importanţi pentru identificarea unor forme de viaţă inteligentă.”

Tot el afirmă, totuşi, că este imposibil, deocamdată, să se călătorească între sistemele stelare, din cauza limitărilor tehnologice actuale. „Chiar dacă o altă civilizaţie s-ar afla la mai puţin de patru ani-lumină distanţă, ar fi nevoie de opt ani pentru a recepta un posibil răspuns la o întrebare emisă prin radio”, spune profesorul Gilliland.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.