EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Nouă persoane au fost arestate preventiv pentru infracţiuni informatice cu prejudiciu de 6 milioane de euro

Nouă persoane care au fost reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Ploieşti într-un dosar privind săvârşirea de infracţiuni informatice cu un prejudiciu de aproximativ şase milioane de euro au primit mandate de arestare preventivă.

Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat, vineri, că Tribunalul Prahova a dispus, în noaptea de joi spre vineri, arestarea preventivă a celor nouă persoane reţinute în urma a 15 percheziţii domiciliare efectuate în Bucureşti şi alte şapte judeţe în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice.

Procurorii DIICOT Ploieşti, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă ‘Matei Basarab’ Ploieşti, au efectuat, miercuri, 15 percheziţii domiciliare în Bucureşti (6), Constanţa (3), Sinaia, Piteşti, Brăila, Craiova, Sibiu şi comuna Fintea, judeţul Dâmboviţa, în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, anchetatorii ridicând mai multe calculatoare şi dispozitive de stocare a datelor informatice.

Un număr de 14 persoane au fost conduse la audieri, iar nouă dintre acestea au fost reţinute, inclusiv liderii grupării, respectiv Ghica Alexandru (din Sinaia) şi Ursu Mihai Valentin, iar alte cinci fiind cercetate în stare de libertate.

Cercetările în acest dosar sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinerea fără drept a unor programe informatice şi cauzarea unor prejudicii materiale prin introducerea de date informatice în scopul obţinerii de mijloace materiale.

Grupul infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, prin atacuri asupra sistemelor informatice şi folosirea frauduloasă a datelor astfel obţinute în scopul obţinerii de sume substanţiale de bani, a fost constituit de Ghica Alexandru şi Ursu Mihai Valentin în perioada octombrie 2010 – aprilie 2012, la acesta aderând alte 11 persoane.

Astfel, prin intermediul unor aplicaţii informatice, cei doi au obţinut datele unor conturi SIP şi VOIP pe care le-au folosit pentru a apela numere cu suprataxă din străinătate (Marea Britanie, Germania, Spania, Taiwan, Siera Leone etc), obţinând un procent variabil între 10 şi 15% din valoarea apelurilor pe minut.

De asemenea, membrii acestei grupări au accesat fără drept unele sisteme informatice (servere), conturile ale căror date de identificare şi accesare au fost obţinute fiind ulterior utilizate pentru a apela numere premium (cu suprataxă) puse la dispoziţie de societăţi care funcţionează în acest domeniu, din Hong-Kong şi Cipru.

Toate datele informatice obţinute, inclusiv cele ale serverelor, au fost puse de către lideri la dispoziţia tuturor membrilor grupării pentru a apela numere premium, cauzându-se prin toată această activitate un prejudiciu total de peste 4.000.000 de euro.

Din această sumă, membrii reţelei au primit în conturi bancare peste 400.000 de euro, ceea ce reprezintă un procent de minim 10% din prejudiciul total.

În aceeaşi perioadă, unul dintre membrii grupării infracţionale a accesat ilegal site-ul oficial Kaspersky, perturbându-i grav, fără drept, funcţionarea, compania americană suferind un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de dolari.

‘S-a constatat probator, totodată, că în baza unei rezoluţii infracţionale unice, în perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, Etcu Petru împreună cu Ghiţă Eugen George au desfăşurat activităţi de phishing postând pe site-uri specializate din SUA, anunţuri de vânzare a unor autoturisme cu un preţ ridicat, solicitând persoanelor interesate fie un avans din preţul pretins, fie date de identificare ale unor conturi sau carduri bancare prin care urma să se realizeze plata autoturismelor. Datele astfel obţinute au fost utilizate pentru a transfera sume de bani din contul titularului în cele ale autorilor’, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT Ploieşti.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata