EUR
4,85 RON
(-0.15%)
USD
4,36 RON
(+0.58%)
GBP
5,39 RON
(+0.03%)
CHF
4,53 RON
(+0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.38%)
BYN
1,81 RON
(+0.45%)
CAD
3,17 RON
(+0.57%)
RSD
0,04 RON
(-0.13%)
AUD
2,89 RON
(+0.66%)
JPY
0,04 RON
(+0.37%)
CZK
0,18 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.41%)

CRIZA, cauzată de lăcomia umană sau de nevoia de educaţie?

– În percepţia americană comună actuală, blocajul uriaş de pe piaţa imobiliară a fost provocat de moralitatea îndoielnică a celor lacomi, care s-au folosit de credite exotice pentru a-şi mobila livingurile spaţioase şi a-şi decora garajul cu maşni noi-nouţe, neţinând cont de veniturile reale de care dispun, scrie editorul Peter Goodman în Huffington Post.

Acest tip de judecată reprezintă esenţa convingerilor americanului comun, care nu este de acord ca, acum, banii contribuabililor să fie folosiţi pentru a-i ajuta pe proprietarii de case ce se află în imposibilitate de plată. 

“Oamenii au ales să trăiască într-o neruşinată ignorare a mijloacelor reale de care dispuneau. De ce ar trebui ca vecinii să fie responsabili acum şi să fie obligaţi să-i salveze?”

Acest punct de vedere nu se potriveşte, totuşi, cu realitatea, mai ales că milioane de americani au folosit, de-a lungul timpului, creditele pentru a începe o afacere, pentru a-şi rezolva problemele de sănătate şi pentru a-şi susţine copiii la facultate.

Acum, un nou studiu aduce în lumină un amănunt neglijat până acum, ce ajută la înţelegerea corectă a cauzelor acestui fenomen. Studiul, reaizat de Metropolitan Policy Program de la Brookings Institution, se concentrează pe diferenţa uriaşă dintre preţul locuinţelor din comunităţile care au şcoli publice de prestigiu şi cele aflate în cartiere în care şcolile nu sunt foarte bine cotate.

În America, se ştie, costă mult mai mult să trăieşti într-o zonă cu şcoli bune – mai exact, cu 205.000 dolari (în medie) mai mult faţă de o zonă în care şcolile nu au un prestigiu grozav.

Valoarea proprietăţilor imobiliare este crucială, pentru că posesia unei case tinde să devină preţul pentru admiterea la o instituţie de învăţământ de top. În consecinţă, comunităţile cu şcoli bune au un procent mult mai mic de case de închiriat.

Astfel, deşi studiul se concentrează pe impactul politicilor restrictive de urbanism – care tind să excludă familiile cu venituri mai mici şi minorităţile din zonele cu un oarecare prestigiu – rezultatele sunt relevante în coreaţie cu ideea falsă că persoanele ameninţate cu excluderea din locuinţe ar trebui să răspundă singure pentru aviditatea lor.

Acest studiu clarifică faptul că, mulţi dintre cei care se află acum în imposibillitatea de plată a creditelor ipotecare au ajuns acolo nu din cauza lăcomiei şi a lipsei de calcul, ci din cauza costului ridicat al unui imperativ social: au vrut să-şi trimită copiii în şcoli bune.

Mulţi oameni erau conştienţi de preţurile absurde ale caselor când au contractat credite ipotecare riscante, dar au înţeles că era singura soluţie pentru a nu compromite calitatea educaţiei copiilor lor.

“O decizie normală într-o epocă în care se ajunge la Harvard numai dacă acest lucru este planificat încă de la conceperea unui copil”, spune Jonathan Rothwell, senior analist la Brookings şi autor al studiului.

Pentru familiile cu venituri reduse şi pentru populaţia minoritară, a trimite un copil la o şcoală mai bună reprezintă piatra de temelie a unei strategii raţionale pentru o evoluţie socială ascendentă.

Literatura de specialitate a constatat, de altfel, că elevii cu venituri reduse şi minoritarii care frecventează şcoli bune au tendinţa de a evolua mai mult din punct de vedere profesional decât aceia care merg la şcoli care nu sunt cotate strălucit.

Citește și
3 Comentarii
  1. Alina spune

    Criza lacomiei sau al nevoii de educatie nu vine in societate ci in avaritia celor care nu invata.Sa luam un exemplu daca nu inveti ce ti se da profesorul la scoala,asta trebuie sa fie,toti elevii trebuie sa invete

  2. Lazar Mihai spune

    CRIZA ESTE SI VA FI ,DATORITA GUVERNELOR CARE AU FURAT ,ESTE O CRIZA POLITICA SI O SUPORTA NUMAI PROSTIMEA,CEI BOGATI SUNT SUS…

  3. Lazar Mihai spune

    APROPO DE EDUCATIE ,CRED CA SUNTEM PREA EDUCATI SI CU MULT BUN SIMT,ALTFEL CUM SE EXPLICA CA RABDA ACEST POPOR ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata