Atenţie la costurile ascunse de dobânzile „incredibile”

– Costul serviciilor bancare a crescut recent cu până la 60%. Bancherii încearcă astfel să îşi redreseze profiturile, abandonând obiectivul creşterii cotei de piaţă.

Comisioanele de administrare revin în forţă şi topesc aproape complet câştigul care poate fi obţinut dintr-un depozit bancar. Împreună cu impozitul datorat statului, comisioanele depăşesc la majoritatea băncilor jumătate din dobânda cu care sunt remunerate economiile, existând şi instituţii financiare la care clientul ajunge să retragă la scadenţă mai puţini bani decât a depus. Situaţia este valabilă mai ales în cazul depozitelor în euro, dar şi la cele în lei dobânda subţiată de comisioane poate ajunge să nu acopere inflaţia, scrie Capital.ro.

Citeste si:  BERD: Integrarea statelor în tranziţie va supravieţui crizei

„În ultima perioadă, observăm creşterea costurilor de operaţiuni în special la băncile mari. Comisioanele de conturi curente, retragere numerar sau ordine de plată s-au majorat la unele banci cu procente considerabile, de până la 60%. Cu titlu de exemplu, la rulaje medii lunare de 2.500-3.000 lei, sumele din costurile cu operaţiunile curente sunt de ordinul sutelor de lei anual. O lipsă de atenţie sau de gestionare a acestor costuri poate face diferenţa de la simplu la dublu“, a declarat Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Citeste si:  Jocul dublu al re-evaluarii ipotecilor: Băncile le sufocă pe firme, dar îi protejează pe clienţii retail

Dacă nu analizăm atent toate costurile, putem avea neplăcuta surpriză de a scoate dintr-un de­pozit mai puţin decât am plasat. Sau pentru un credit să plătim semnificativ mai mult, prin scumpirea operaţiunilor aferente acestuia.
„După ce s-au tot escaladat aceste promoţii şi s-a ajuns cu costurile pentru clienţi foarte jos, băncile au început să fie presate de costul creditelor neperformante. Totul s-a suprapus peste faptul că, brusc, preşedinţii de bănci s-au trezit având ca obiectiv principal profitul, de unde până atunci obiectivele erau cu totul altele – creşterea de cotă de piaţă şi creşterea de active“, au adăugat sursele citate.

Citeste si:  Cel mai înalt hotel din lume, inaugurat la Hong Kong

Şi ce îţi poate aduce profit imediat? Comisioanele aplicate unei baze mari de clienţi, respectiv cele de cont curent şi carduri, şi produsele de creditare cu marje mari, respectiv împrumuturile de nevoi personale.
Un credit de nevoi personale îţi aduce profit în primul an, având marjă mare, pe când un ipotecar are şanse mici de profit din primul an, având marjă mică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata