Carrefour pleacă? Adio şi n-am cuvinte!

Se apreciază în presa centrală că gigantul francez al retail-ului, Carrefour, e pe cale să ne facă din mână a rămas bun. Şi asta după ce s-a apucat de-a construit nu mai puţin de 52 de supermarketuri şi 25 de hypermarketuri în România. Dar asta nu e nimic: se aude că francezii vor să plece şi din ţări ca Belgia, Grecia, Polonia sau Argentina, unde au sute de magazine, ba chiar şi din Italia şi Turcia, cu peste 1000 de unităţi fiecare.

Din partea mea, un sincer adio şi n-am cuvinte, succese frenetice pe calea vieţii, să fiţi cei mai tari de pe cracă. În opinia mea, lanţul Carrefour a profitat în modurile cele mai josnice de naivitatea românilor, care au fost uşor de prostit cu variatele şi inventivele tehnici de manipulare comercială pe care, de altfel, toate marile firme de retail le-au perfecţionat pe est europeni şi nu numai. Numai le-au perfecţionat, căci de experimentat primar, aceasta s-a făcut începând încă din primii ani de după al doilea război mondial, peste ocean, în Statele Unite, unde au apărut aşa numitele institutele de cercetare motivaţională.

Buyology – iată un termen care defineşte acuta preocupare a lumii capitalului pentru expandarea factorului de câştig, motorul economiei de piaţă: vânzările. “Ştiinţa” determinării clientului să cumpere cât mai mult şi în cât mai puţin timp, cheltuind în mod evident dincolo de necesităţile reale ale lui şi familiei, a apărut ca o necesitate logică după atingerea potenţialului maxim al pieţelor, în modul de operare tradiţional şi onest al comerţului.

Multe degete acuzatoare se îndreaptă spre imaginea părintelui marketingului modern, Edward Bernays, nepotul lui Sigmund Freud. Bernays s-a preocupat în principal de propagandă şi relaţii publice, dar a definit şi concepte cheie în marketing, precum dirijarea motivaţională şi influenţarea insesizabilă a maselor.

Ei bine, cred că puţini se mai îndoiesc de faptul că toată suflarea supermarketurilor occidentale din această ţară, toată “floarea cea vestită a întregului apus”, şi-a dat în petic fără complexe în practicile comerciale pe care le-a manifestat în România.

Atât în relaţia cu marea masă a clienţilor, cât şi în raporturile întreţinute cu producătorii autohtoni.

Pe aceştia din urmă, lanţurile de supermarketuri i-au tratat ca pe nişte sclavi, de pe poziţii de forţă, practici pe care le continuă şi în ziua de azi.

Supermarketurile au sugrumat ceea ce mai rămăsese de sugrumat din micii producători, care au avut parte între altele şi de “bunăvoinţa” guvernului Boc, cu a sa taxă forfetară.

După dispariţia sutei de mii de firme nimicite de tăvălugul prostiei sau actului de trădare a intereselor economice naţionale (că nu-s hotărât încă unde s-o încadrez) a lui Boc, ce a mai rămas a fost “rezolvat” de supermarketuri, cu plăţi întârziate peste termenii înţelegerilor ori condiţionate de fel de fel de favoruri economice, cu tot felul de taxe impuse pentru desfacerea mărfurilor la rafturile supermarketurilor şi altele…

Imaginea pe care mi-au sugerat-o marile lanţuri de magazine în relaţia cu producătorii autohtoni a fost cea a unui Hitler încruntat, şfichiuindu-şi bombeurile cu cravaşa în timp ce dictează nevos unei Cehoslovacii timide cedarea Sudetenland-ului.

 

Cât despre cumpărători… să ne reamintim:

– marketing senzorial: gâdilarea simţurilor olfactiv, auditiv şi vizual cu arome, sunete respectiv iluminări care au efectul îndelung documentat că determină o oarecare dependenţă de a petrece un timp în magazinele ce utilizează astfel de tehnici şi uneori de a deschide apetitul pentru a cumpăra;

– reduceri de preţuri false, lucru greu observabil sub efectul pleiadei de preţuri de pe bonul de la casa de marcat, având în vedere că omul nu cumpără un singur produs, ci e stimulat să se mai aprovizioneze cu ceva, potrivit logicii “dacă tot am intrat”;

– calitatea slabă a mărfurilor de lungă întrebuinţare, îndeosebi a celor din segmentul “low cost”, adică ieftine;

– marketingul experienţial – teatralizarea cumpărăturilor; deşi e o practică estimată a fi aplicată în mod curent doar în viitor, s-a făcut deja prezentă şi în supermarketurile din România, însă doar la zile speciale precum sărbătorile americane atât de îndesate pe gâtul românilor, precum Haloween sau St.Valentine’s Day;

– manipularea artistică a celor mici, având drept ţintă portofelul părinţilor;

– reclama deşănţată la TV, îndeobşte mincinoasă dar privită cu maximă indulgenţă de autorităţi.

Sunt practici incorecte dar nesancţionate de legi, deşi unele procese pot fi câştigate cu mare uşurinţă, cel puţin în domeniul comerţului alimentar sau al alimentaţiei publice, acolo unde aditivarea a devenit o morbidă industrie de ruinat bunăstarea materială şi sănătatea consumatorilor. Să ajungi să adaugi otrăvuri în mâncare sau alimente de bază, doar pentru a-ţi creşte vânzările frizează nebunia criminală.

Din nou, statul român cel nepăsător dovedeşte că e bucuros să facă pantofii comercianţilor şi că nu-i pasă de populaţie. Ba încă legalizează chimizarea şi chiar introduce el însuşi reguli în acest sens. Să ne amintim numai de obligativitatea tratării sării alimentare cu iod sau de cea a introducerii de fier şi acid folic în pâine.

Am fi nedrepţi totuşi dacă am manifesta numai critici la adresa marilor magazine. E drept, supermarketurile ne-au tratat în primul rând ca pe nişte surse de venit, dar nu putem spune că nu au şi părţile lor bune.

În primul rând, ne-au arătat ce înseamnă un comerţ civilizat, o organizare judicioasă, ştiinţifică a expunerii mărfurilor, o varietate cu adevărat uriaşă de produse oferite spre vânzare, spaţii adecvate, solicitudine faţă de clienţi (excludem excepţiile… româneşti), prezentările promoţionale atrăgătoare ş.a.m.d.

Totuşi, n-aş putea spune că nu mi-ar trezi interesul un lanţ de magazine cu acţionariat sută la sută românesc, atent atât faţă de cumpărători, cât şi faţă de producătorii autohtoni şi chiar cei locali. Cu preţuri decente, fireşte. Căci e în interesul naţiunii noastre atât patronajul românesc, cât şi angrenarea producătorilor români, dar şi lipsa necesătăţii transportului masiv, acum desfăşurat preponderent pe căi rutiere, deci cu un consum uriaş de combustibili pentru care plătim altora, căci noi n-am fost în stare să exploatăm propriul subsol.

Aşadar, Carrefour, îmi flutur batista înlăcrimată spre tine şi te petrec cu speranţa că au învăţat poate şi românii să facă în sfârşit mass retail. Poate mai prodigios, mai civilizat, mai în slujba semenilor.

 Ion  SCUTARU

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
46 Comentarii
 1. Andrei Haibach spune

  Aceste hypermarketuri straine au „omorat” nu numai producatorii autohtoni ci si tentativele romanilor de a deschide hypermarketuri.A se vedea cazul PIC-ului lui Penescu si al Mini-Max Discount-ului lui Patriciu.

 2. Teo M Muntean spune

  La Iasi se spune ca mai construiesc un mall…?! Sa fie adevarat ca pleaca? Daca da, de ce se extind? Bine ar fi sa scapam de ei, dar nu cred ca va fi usor…

 3. PAVEL CALIN spune

  pleaca si lasa o gramada de someri, cand au venit au platit impozite TVA si CAS etc la sume colosale. Astia nu au vandut la negru si nu baga mana in buzunarul omului chiar mai mult prin promotii si acte de binefacere, au ajutat societatea romaneasca, granzii nu vand produse la negru sa fie clar, mai dubioase sunt produsele din marile mall-uri care au adause de 600% in unele cazuri. Asa se conduce Romania de catre snapani, cand a plecat Nokia a fost la fel si celelante. Inrobirea agentului economic prin taxe si luat de bani cu japca prin hotii ca Blejnar sau redusi economic ca si ialomitianu dauneaza grav societatii….

 4. contantinm spune

  Mai putina manie proletara (socialista), d-le, n-ar strica.
  Absolut toate tehnicile de „manipulare” descrise de dumneata aici sunt in acelesi tehnici prin care consumatorul roman invata cum sa se fereasca pe viitor de ele. Asa s-a intamplat peste tot in lume.
  Daca e oaie si continua sa se lase prostit, nu mai conteaza cine si ce ii vinde. E oaie.
  Si de cand e un lucru rau sa vinzi o afacere? E mersul firesc al lucrurilor, mai ales in caz de administrare defectuasa.
  Boborul trebuie educat, d-le autor, nu dus de mana. Ca uneori lectiile dor…asta-i viata, toti ne-am ars o data.

 5. Marian spune

  saracii patriciu si penescu… imi vine sa plang de cat de amarati sunt ei si cat de mult au suferit din cauza celorlalte hypermarketuri… ar trebui sa primeasca ajutor de la stat, saracii de ei////

 6. Marian11 spune

  Nu este nimic rau cu acesti giganti,numai ca mai multe taxe pe activitatea comerciala platesc eu dacat ei.Practica este de a cumpara cat mai mult iar impozite platite din activitaea comerciala=ZERO!Este adevat ca ei platesc si taxe pe angajati dar sa nu uitam ca profiturile care le fac in Romania sunt uriase.Toti care au fost la guvernare au avut o singura grija:investitorii straini sa aiba maxim de facilitati! ca ai nostri,la cat mai multe taxe si bate-te daca poti cu unii care au disponibil zeci de milioane de euro.In Grecia marii retaileri au multe obligatii ,nu cam cum este pe la noi.

 7. Nemesiss spune

  Bine ca pleaca,banditii astia.Cand au venit au promis locuri de munca dar ,au FURAT de la altii ,care si-au format angajatii,promitandule salarii mai mari si le-au oferit deziluzii.EI nu au creat absolut nici un loc de munca.Cat despre faptul ca platesc cand vor EI;aici ii ajuta si guvernul mincinos si corupt de spagi imense platite de hoti,care au la mana,ANPC,DSV,DSP,POLITIE,JUDECATORI si alti nemernici care cipurile ar trebui sa aiba grija de tara asta,Dar,traim in romanica,

 8. Sebestean Francisc spune

  Mare branza ! Afacerea va fi preluata probabil ca in alte tari straine unda francezii au incercat sa santajeze guverne prin argumente de genul: dau afara mii de oameni voi ce faceti ? nu mi-am platit datorii fata de stat (CAS, TVA, impozit pe profit – unde se inregistreaza restante notabile) daca plec si asa nu mai vezi tu statule un ban.

  Magazinele Carrefour au fost preluate acum cativa ani in Ungaria, Cehia, Slovacia, etc de TESCO … Mare branza !

 9. mirel spune

  A aparut o noua teapa. Marile firme de telecom promit castiguri fabuloase daca trimiti un sms. Apoi ca sa „castigi” chipurile trebuie sa trimiti din ce in ce mai multe sms. Prietenii stiu de ce.

 10. PeCeResoare spune

  Patriciu si Penescu s-au „omorat” singuri. Strategii de piata si marketing primitive, investitii si credite nejustificate. Sa luam exemplul „mega-bisnitarului” Patriciu – in magazinele MIC (rimeaza cu PIC).ro preturile erau cu 20-30% mai mari decat ale oricarui supermarchet din apropiere! Fara locuri de parcare, amplasate printre blocuri, magazinele patricieniste nu aveau cum sa concureze cu magazinele mari pentru ca nu ofereau clientului nimic in plus. La aceleasi produse gaseai preturi mult mai mari, nu aveai unde sa lasi masina, la unele nu se putea achita cu cardul … Ori ca Patriciu e inca ancorat in realitatea de dianinte de ‘ 89 ori magazinele lui au fost doar vaci de muls pentru manageri. Cat a tinut.

 11. PeCeResoare spune

  PS – Patriciu cu al lui MIC.RO a reusit sa inchida cativa producatori romani. Si sa tepuiasca cateva mii de angajati. Asta da afacere … si manager.

 12. Gabriela Moldovan spune

  La noi nu este Carfour, dar r la Brasov, dar n-am fost niciodata. Am avut 5, dar cel cu capital romanesc a trebuit sa inchida. Iar practicile lor?…..Nu prea ma duc la ele, decat daca e ceva care chiar ma intereseaza. Asa ca sa mai vina cand ii voi chema eu.

 13. emy spune

  Ce bine imi pare!!!Sper sa plece,nu o sa le duca nimeni lipsa,sunt niste mincinosi.Tot raul e spre bine.

 14. Oprescu spune

  Bai români ipocriți!

  De altfel vă place să vă dați în spectacol cu căruțele pline de cumpărături la carrefour, dar acum o faceți pe victimele. Auzi, i-au prostit să cumpere… Românul vrea sa fie prostit, chiar se simte neglijat dacă nu o face cineva.

  V-a băgat Carrefour mâna în buzunar? NU. Voi singurei ați umplut parcarea până la refuz!

  Dacă nu vă convine de ei, nu vă duceți să cumpărați. E simplu.

  Iar magazinele de cartier au fost oricum varză dinainte de apariția supermaketurilor. La multe servire în sictir ca în comunism. Iar PICul n-a picat din cauza Carrefour. Mai citiți și lăsați populismul ăsta ieftin mai la o parte.

 15. Diana spune

  Inteleg ca „Alimentara” vi se potriveste mai bine decat Carrefour, domnule Scutaru…

 16. Daniel spune

  Nimeni nu spune despre faptul ca isi bat joc de angajati ? Salari i foarte mici. Program de lucru dificil. In Franta,Duminica nu se lucreaza in Carrefour,in Romania da si pana la ora 23…

 17. vlad tepesh spune

  domnule, carrefour nu pleaca! carrefour este falit! cititi presa adevarata din vest si veti afla ca sunt in insolventa…

 18. dani spune

  nu plangeti ca pleaca un lant de hipermarcheturi,spatiile si marfa va fi vanduta la alte lanturi de firme si viata va merge inainte nu se schimba nimic,doar saracia romanilor de rand creste

 19. robert dumitrescu spune

  carrefour a fost deschizatorul comertului modern in Romania si a contribuit la cizelarea clientului roman ,dupa ei au venit si alte companii dar in 2001 au fost singurii care au pariat pe hypermarket si de aici au luat avant marii producatori autohtoni de mezeluri ,branzeturi etc .faptul ca au profit iar e meritul lor ,altii sunt pe pierdere (Real,Lidl,Auchan etc)si apropo de Pic cel facut din zaharul de 900g ,modelul a fost copiat tot de la carrefour .
  In alta ordine de idei carrefour nu a fost niciodata in ungaria doar in cehia si slovacia pentru nestiutori iar plecarea lor va fi o pierdere cine sa fie mic ,pic ,muc ,puc ?

 20. vali spune

  vreti sa stiti ce produse vand micile magazine la adaosuri de 500 la suta

 21. Florin Memetel spune

  Sa plece ca au luat bani cu japc romanilor, si reprofileaza pe alte magari,

 22. gica contra spune

  domnule dumitrescu, in afara de exploatarea la maxim a snobismului romanilor, si de aclimatizarea conceptului „promotion lit” la conditiile romanesti, hypermarketul care-fura nu prea a adus nimic nou aici. de aceea a ajuns in insolventa, pentru ca e depasit!

  stii de butonul lor pe care apesi si apare de doua ori pe bonul de casa cel mai scump produs pe care l-ai cumparat?

 23. sandu spune

  Pentru Pavel Catalin ,Adevarul despre marii retaileri este ca ei au venit nu pentru a ne da noua mancare, si nici a ne face acte d binefacere, au venit pentru ca avem un sistem fiscal mort si niste legi ce bat mai mult in directia lor,decat a noastra, a romanilor care am muncit pt tara asta, ei vin obliga producatorii sa vanda la preturi derizorii marfa romaneasca si o revand cu minim 50% adaos, plus taxele de raft si pierderile, iar cand vine vorba de magicul bon fiscal, nu are nici o valaore, din miliardele de euro profit declarate 99% pleaca inafara prin keltuieli ca consiliere, traininguri, etc, nu va faceti sperante ca nu lasa ei nimic la voia intamplarii,DE CE OARE IN GERMANIA AU PENSII ASA MARI LA FEL SI IN FRANTA, INTREBATI DE UNDE VIN FONDURILE, POATE DE LA VOI, DECI SPOR LA CUMPARAT DIN HIPERMARKET

 24. Petru spune

  Nustiu ce urmareste articolul, dar acesti colosi in vanzari, platesc legal txe statului, TVA 24 %, impozit pe venit…….
  Toate firmele din romania, fac o factura de intrare, dupa care vand de pe ea tot inainte. Patronii nostrii cu pantofi ciocati si cu lanturi de aur groase la gaturile lor la fel de groase, gaturi de manelisti, fura statul roman intr-un stil barbar. Si mai fac o afirmatie: nu-ti baga nimeni mana in buzunar. Cred ca daca esti prost si te lasi pacalit , manipulat , meriti sa fii manipulat. Defapt pe cine manipuleaza ei. pe oameni cu IQ-iul mic sau lipsa pe oameni cu patimi, hapsani sau prosti. Cred ca daca odata ai fost mintit a doua oara ar trebui sa ai experienta maimutei care a rasturnat oala cu compot ferbinte.Chiar daca o sa plece cu afacerea de la noi, prostii care pot fi manipulati nu o sa dispara, o sa apara altii si o saprofite de ei.
  Ai dreptul sa fii informat, ai dreptul sa nu fii ignorant, ai dreptul sa fii obiectiv, sa inveti carte, sa inveti ca burta nu este cel mai important lucru, ca omul este spirit si carne, nu numai hoit cum cred majoritatea urangutanilor de care ii este mila autorului articolului.

 25. HelpNet spune

  Numai la cata spaga se ia in marile lanturi de supermarketuri sau farmacii daca vrei sa vinzi acolo un produs. Mie mi s a cerut spaga de 5000 euro daca vreau sa bag niste produse in lantul HelpNet. Cum sa nu aibe bani? Cum sa inchida ei pravalia? Si sunt sigur ca impart ei intre ei…

 26. Paul Baltag spune

  Catre Autor:

  Imi pare sincer rau dar in afara unui scurt comentariu de o propozitie, titlul acestui articol este nici mai mult nici mai putin decat un titlu de tabloid gen Libertatea sau CanCan nu Financiarul citit de oameni care au o legatura cu subiectul. De ce ai simtit nevoia sa faci o groaza de comentarii privind aparitia si dezvolatarea marilor magazine cand pui un titlu cu Carrefour pleaca din Romania? Te-ai documentat, ai o sursa care ti-a spus ca vor pleca, din cate stiu eu doar Plus discount a ales sa iasa din Romania ultimilor ani si atunci vanzand catre alt mare retailer si presat de probleme interne la nivel de actionariat, deci care iti este logica acestui titlu?

  Cu stima,
  Paul Baltag

 27. daniel ciobanu spune

  imi place articolul.este totul adevarat.tecnici mafioase catre producatori si inselaciune pentru clienti.trebuiau obligati ca 75% din produse sa fie produse in romania, cum obliga alte tari.am cumparat oferte 3×2 si platesti 3 daca nu esti atent, sau pretul de pe etiqueta este unu si platesti altul, mai scump normal, ca doar sunt tecnici de hotie-marketing. cei care cred ca le iese mai ieftin cumparat in „carre fura” sa se uita pe bon cate produse care nu-i trebuie a cumparat si cati bani a facut economie comparat cu alte magazine traditionale? fac santaj ca inchid si ca da muncitorii afara ca sa cedeze guvernul sau fiscul si sa plateasca mai putine impozite, sau alt avantaj fiscal.mi-e mila de muncitorii care trebuie de nevoie sa lucreze precum chinezii pe un salar de mizerie.rusine pentru carrefour si pentru cei care le permit sa ne insele. punct…si un salut pentru domnul ION SCUTARU

  P.S. dedicatie speciala pentru carrefour: „vunk – pleaca”

 28. gabisioti spune

  FELICITARI pentru articol !!!

  Poate asa ne dam seama ca avem si noi pamant si putem sa-l folosim in sanatatea noastra prin legumicultura bio , plante , ferme ….ce ne trebuie atatea conserve si produse ambalate cu termene de garantii mari ? ca sa aiba dupa aia industria farmaceutica ce vinde? cand ne putem trata prin mancare sanatoasa , cu ajutorul plantelor ne putem trata ,sunt multe lucruri care se pot face si pot fi constituite in asa zise afaceri numai ca este munca multa ori la noi afacerea este inteleasa ca a castiga ceva cat mai usor fara batai de cap.

 29. un cetatean spune

  In sfarsit o veste buna :)))
  Din partea mea sa se prabuseasca toate lanturile germane, franceze, olandeze samd AVEM UNELE DIN CELE MAI FERTILE SOLURI DIN EUROPA! Daca traiam in desert si stepe aride atunci mai ziceam sa importam toata hrana lor cu E-uri dar asa nu exista scuza sa murim de foame si sa mancam legume crescute in laborator in nu stiu ce tara
  Am un prieten din Australia care m-a vizitat in mai – l-a surprins cat de scumpe erau produsele electronice si hainele de firma din hypermarketuri, multe erau mai scumpe decat la el acasa, si asta cand Australia e una din cele mai scumpe tari in ziua de azi

 30. Mario spune

  Un articol foarte bine pus la punct si obiect… Punctul pe I…Felicitari pentru articol domnule Ion SCUTARU!!

 31. DanielEmil spune

  Cainii latra, ursu trece!
  Probabil ca majoritatea dintre noi stiu si vad ce se intampla dar ce folos, ca nu putem sa facem nimic. Cu nimic nu putem sa-i atingem sau sa-i influentam. Putem totusi sa facem ceva: sa ducem vorba si sa incercam sa nu mai cumparam de la ei!!! Zic incercam pentru ca asa cum probabil ati vazut au pus la punct tehnici manipulatorii prin care te atrag ca pe un magnet. Estimez ca daca s-ar face un sondaj in randul celor din patura de mijloc si de sus, cred ca majoritatea cumpara de la ei. Si cumpara, nu asa… Pe de alta parte daca te uiti la preturi te ia cu ameteala. Un cos mediu cred ca trece de 120 de lei iar la ce preturi mari au cred ca profitul este undeva la cel putin 45 lei.
  Dar stati, m-am luminat: putem totusi sa facem ceva sa contracaram. Haideti sa vorbim si sa nu mai luam de la ei, CE ZICETI?
  Daniel

 32. marius spune

  poate asa se ridica mai multe magazine gen dedeman, arabesque, … din partea mea pot pleca toate hienele occidentale;pentru construirea temeliei afacerii lor pline pana gat de profit ,statul roman a creat o serie nemarginita de favoruri si dispense. so goodbye and never coming back!

 33. me spune

  Se apropie sarbatorile si retailarii au inceput pe sest sa creasca preturile. Am gasit un produs care era la oferta , pe un alt raft acelasi produs la un pret mai mic. Am vazut produse de proasta calitate amestecate printre cele ok. Produse cu termenele de expirare aproape de limita.

 34. gheorghitza spune

  Din pacate, uitam starea jalnica a magazinelor „nationale” inaintea patrunderii „strainilor”.
  Au venit, insa, cu strategiile lor, cu produse din tarile lor.
  Sigur, mandria mea nationala sufera, ca si din salariul meu s-au construit fabricile si uzineele socialiste.
  Din pacate, politizarea functiilor si lacomia sefilor au erodat credibilitatea noastra.
  De ce nu stimuleaza politicienii nostri producatorii/comerciantii autohtoni ca sa se vanda produsele noastre?
  Pentru ca pe politrucii nationali ii doare „undeva” de economia nationala si de forta de munca. Nu spunea cu cinism barbar „Zeus” ca „Romanii si-au dorit sa plece peste hotare. Acum au ocazia s-o faca!”.
  Toata lumea se orienteaza spre „hrana de la mica distanta”.
  Suntem pe locul 2 in Europa ca suprafete de terenuri agricole.
  Cat din ele stau in paragina?
  Ni se refuza restituirea terenurilor detinute de parinti, iar cei care s-au instalat pe terenul parintilor nostri nu calca decat o singura data, toamna, cand mai pot culege ceva, fara sa fi facut cel mai mic efort.
  Nici o lege nu-i obliga, asa ca vom cumpara in continuare faina, malai, fasole si altele, aduse din strainatate.
  De ce nu vedem – cu invidie! – patriotismul dealerilor straini ce ne aduc marfuri din tarile lor???
  De ce nu-i doare capul pe cei alesi sa ne apere interesele?
  Ascultati-ma: Nu ne poate face niciun strain mai mult rau decat ne facem singuri, noi romanii

 35. florentin spune

  Peste tot in orasele mari …nu exista Hypermarketuri la mai putin de 10 km de oras..
  Distruge orice activitate comerciala pe arii mari…nu avem cum castiga din asa ceva…eu as da lege sa nu mai existe decat in afara oraselor.
  Avem nevoie de locuri de munca….nu de jecmaneala

 36. Bogdan spune

  florentin, cu tot respectul, cam ce orase mari ai vizitat? aproape orice oras din Europa, la care ne uitam printre gratii, are cateva hypermarket-uri amplasate pe zone in respectivele orase; spun asta, fara a mai lua in considerare mall-urile care au la subsol (parter) cate un hypermarket. am vazut cca. 75-80% din Europa.
  a nu se intelege din ce am scris mai sus, ca as tine cumva partea acestor magazine, mult prea multe si cu marfa de slaba calitate.
  gheorghita, perfect de acord, nimeni nu ne poate face mai mult rau decat cel pe care ni-l facem zilnic; insa, poporul roman are memoria scurta. pe de alta parte, cine ne obliga sa cumparam din hypermarket-uri? cine ne obliga sa cumparam din ele faina, oua, malai, carne, apa, etc.? cred ca doar comoditatea noastra si poate neincrederea in micii producatori.

 37. cremene spune

  stimati cititori ,vechi si actuali cumparatori ai marilor lanturi de magazine multinationale va rog sa nu mai faceti observatii in legatura cu bunul simt al comertului facut pe suprafete de mii de hectare pentru ca ati fost marii clenti ai magazinelor gigant care le-ati ridicat in slavi ca niste persoane naive care credeati ca a-ti luat cel mai ieftin produs din ultmii ani fara sa va ganditi daca produsul nu a fost mai scump decat a fost cumparat ultima oara.

 38. Ivan Gabriel spune

  In general,sau pe ansamblu aveti perfecta dreptate.Daca noi romanii am fi mai atenti si cu vointa nu am cumpara toate marfurile lor otravite,dar sa stiti ca nu este asa usor,ca diavolul impreuna cu slujitorii lui asta doresc si sint in legatura toate,ca planul diavolului este sa distruga si corpul nostru si sufletul sa-l tina legat sa cumpere cum bine ziceti.Dar toate astea prim momeli ademenitoare.Aveti dreptate cum a-ti zis mai sus ca ne imbolnavim de la mincarea nesanatoasa si apoi mergem la farmacii la alte droguri ,chimicale tot nesanatoase.Si este un lant al raului.Producatorul roman este un om cu constiinta si credinta in Dumnezeu si cei mai multi sint corecti si marfa eset sanatoasa de aceea atentia noastra trebuie indreptata la marfurile producatorului roman.Dar v-am zis ca nu toti gindesc la fel ci sint si alti romani care lucreaza cu diavolul si cu politicile lui de cistig.Am avut un coleg de paza si mi-a zis ca se apuca de afacere si l-am intrebat ce afacere?,si mi-a zis ca va creste tauri si ii va vinde si va cistiga bani,dar problema este ca el avea alt plan de crestere a taurilor,si anume foarte rapid printr-o aimentatie cu azotat de amoniu,probabil chimicalele acelea care au explodat de o facut o gaura in asfalt ca bomba de la Hiroshima,si a zis ca creste taurul intr-o luna cit altii in sase.Si va dati seama ce carne mincam noi,ce contine acea carne?De aceea trebuie mare atentie la toate,dar v-am zis ca este greu dar nu imposibil.Dumnezeu ne-a dat o lege si ne-a zis:Potoleste-ti foamea cu putina mincare sanatoasa.Punct.Si cine are vointa face asa la cumparaturi:Ce vinde cutare?piine,are -E-URI nu merge,lapte are E-uri nu merge,vin -are coloranti si alte chimicale nu merge,apa nu merge ca e gratis la izvor si mai sanatoasa.Daca nu stiati laptele cu masinile de muls are si ceva singe in compozitie foarte daunator sanatatii,ca nu stie aparatul cind se termina laptele vacii,si cind veneau la noi la tara si vedeau ca laptele nu are culoarea roz(de la singe) spunea ca nu este ecologic,nu a fost muls in conditii civilizate si nu-l lua,dar pe cel cu singele in el il lua si asa il procesa si spunea ca este de calitate.Deci toti sint niste mincinosi,cu toate reclamele lor vind numai marfuri expirate si contrafacute si nesanatoase.Eu sint de acord sa le inchida pe toate.Dar strica si politicienii ca accepta,dar banii,,mita”le-a luat mintile si au lucrat la proiectul diavolului impreuna cu marile lanturi si inca lucreaza,ca diavolul are si alte probleme mai mari cum sa distruga apoi sufletul sa puna Cipul 666.Deci noi cu diavolul ne luptam si asta este cam prin tot.Am sotia care fumeaza si stiti cind ii zic sa nu mai fumeze cum face?se uita crunt la mine sa ma manince,diavolul din ea ca incerc s-o conving ca nu este bine.Ca o concluzie cred ca este bine ca bautura si mincarea s-o facem noi.Vin de tara,capsunica,peste prins de noi,mamaliga sau piine facuta de noi,urzici,stevie,ciuperci,nuci ,miere de albine cirese,un pui crescut in curte,lapte de la vecini care au vaci si apoi chiar ca o sa fim sanatosi si otravurile sa le manince ei cu pliticienii.Ei doar zic ca sint naturale(mari mincinosi)mi-a zis un vecin ca are prieten un director la vinuri si a luat pentru el 8 litri de vin natural si l-a intrebat ca nu putea lua mai mult?si a zis ca nu este mai mult natural,pai a zis si ce vindeti la magazin atitia hectolitri de unde este(amestecatura-coloranti,euri si alte chimicale si ceva alcool tot chimical).Adevarul este ca am luat un vin din Hypermarket ca as fi baut un vin si apa colorata nici macar alcool nu avea in el,era mai prost decit coca cola.Am zis sa merg pe la Vedea ca am un cumnat sa iau un vin de capsunica.Am baut azi din cel de tara,se simte aroma de strugure si te ia putin ameteala,dar ca medicament e ok.Deci v-ati prins ca tine de vointa noastra sa nu cumparam nimic otravit si sa ne dea Domnul putere de infrinare.

 39. ionica spune

  Da ca v-a pus mama naibii sa cumparati de acolo??????
  si daca va deranjeaza asa tare ca au disparut magazinele autohtone cine e de vina????? nu ei ca s-au instalat pe piata ci voi ca ati tabarat ca fomistii in hipermarket ca e mai comod. din cauza voastra s-a ajuns aici, nu ei v-au tarat cu forta

 40. BOGDAN spune

  DRUM BUN CAREFOOR,SI POTI SA MAI IEI SI ALTE COMPANII STRAINE PROPRIETARE DE HIPERMARCHET.NU DE MAGAZINE UNDE SA NE TOCAM BANUTII[CARE-I MAI AVEM] DUCEM LIPSA CI DE INTREPRINDERI CARE SA NE AJUTE SA NE CASTIGAM BANII.

 41. constantin spune

  Au venit au distrus si acum pleaca le .multumim’le dorim sa faca si in africa lor la fel(Senegal,Coasta de fildes…)ca pe noi din cauza parlamentarilor ne-au rupt.Salarii ca in africa preturi mai mari decat la ei la preoduse.Marfuri din export marfurile noastre la colt de strada sau tarabe.Iar in privinta actelor de caritate sa fim seriosi oricare din noi daca castigam un milion puten sa donam o suta de mii ,sa mai vina cand o sa ii chem eu

 42. constantin spune

  Eu le urez afaceri prospere la ei in tara si sa le dea salarii muncitorului francez la fel ca muncitorrului roman .Au uitat ca noi le-am construit aeroport primul lor aeroport iar noi cand am dat de greu ne-au rupt

 43. Francezuu spune

  Nu pleaca nimeni, nicaieri.Unde mai gasesc ei atatia prosti pe Cm2?Si nu va mai infierbantati atat… Ati uitat cand mancati din gamela?

 44. Eugenia spune

  pe cand si Cora?

 45. andy spune

  Dar despre sclavia la care sunt supusi angajatii acestor bestii, cand o sa scrieti!?

 46. crisav spune

  Credeti voi ca lasa gaina cu oua de aur asa usor din mina. E asa o sfiriiala ca sa mai domoleasca criticile la adresa practicilor comerciale aplicate.
  Sa plece.
  Cica au creat locuri de munca.
  Am auzit o discutie cica au creat 600 de locuri demunca, cu nivel mediu de salarizare 2000 lei. MEDIU. Au 4, 5 sefi francezi cu 10 000, 15 000 de E/luna si restul salariu mediu pe economie. Si au stricat o fabrica cu 10.000, 15.000 de angajati.
  SA PLECE. SI MAI REPEDE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.