Mănăstirea Rohia, colţul de rai unde Steinhardt a scris „Jurnalul fericirii”

– Spunem de regula ca omul sfinteste locul. Numai ca la Rohia locul sfinteste omul. Aici a trait si a murit Nicolae Steinhardt.

Tara Lapusului. Cocotata in varful unui deal, ascunsa de padurile de fag si stejar, manastirea Rohia este leaganul ortodoxismului si trairii monahale din Maramures, un spatiu care sfinteste omul, un loc al culturii, un loc privilegiat al căutătorilor de linişte şi reconfortare sufletească, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.

Istoria manastirii Rohia nu e lunga. Piatra de temelie s-a pus la inceputul secolului XX, in urma unei minuni.

In Transilvania regimului austro-ungar, multe manastirile ortodoxe au fost distruse. Iar Rohia era prima ridicata dupa caderea stapanirii straine. Repede ajunge un loc de pelerinaj.

Aici s-a calugarit acum 71 de ani episcopul Iustinian.

Citeste si:  Premieră în Japonia: O femeie în fruntea unei bănci

La cativa ani de la intrarea in monahism, tanarul Iustinian ajunge staret. Peste manastire vin vremuri grele. Intr-o poza, facuta in 30 octombrie 1959, apare inconjurat de obstea manastirii. A doua zi, intr-o alta poza, este singur. Peste noapte, un decret comunist ii obliga pe calugari sa iasa din manastiri. Ramane singur in toata manastirea. Intr-o carte povesteste ca urla de durere prin padure dupa fratii sai. Toate acestea sunt trecute in jurnalul sau, pe care il tine din ’44.

N-a fost zi in care sa nu noteze in caiete. Sunt marturii ale vremurilor prin care a trecut, dar si marturii de credinta si teologii.

Adevarata comoara a manastirii Rohia

Comoara ascunsa si bine pazita a manastirii Rohia este biblioteca. Aici s-au adunat pana acum peste 40.000 volume de carte. Este una dintre cele mai mari si importante biblioteci din Transilvania. Mare parte din caietele episcopului se pastreaza cu sfintenie in rafturile de aici, sub cheie si poate intr-o buna zi vor lua calea tiparului.

Citeste si:  Vom putea spune şi noi că "n-am ştiut"?

Cartile si linistea din acest colt de rai au fost motivele pentru care la sfarsitul anilor ’70, scriitorul si publicistul Nicolae Steinhardt, cel care a regandit notiunea de fericire, alege sa se retraga la Rohia.

In casa poetului, unde a locuit si Ioan Alexandru, chilia parintelui Steinhardt a fost tranformata in muzeu.

Nascut in 1912, la marginea Bucurestiului, intr-o familie de evrei, Nicu Steinhardt este arestat in 1958 si condamnat in lotul „intelectualilor mistico-legionari” la 13 ani de munca silnica, pentru ca a refuzat sa depuna marturie impotriva prietenului Constantin Noica. In inchisoare il descopera pe Dumnezeu si trece de la mozaism la ortodoxie.

Citeste si:  Jurnalul Fericirii - Nicolae Steinhardt

Suferinta si umilintele trainte in temnita stau la baza testamentului sau literar „Jurnalul fericirii” – fericirea de a-l descoperi pe Dumnezeu.

Steinhardt era urmarit tot timpul de Securitate, care nu era prea fericita ca s-a retras la manastire.

„Jurnalul fericirii” este confiscat in doua randuri de Securitate, asa ca Steinhard este nevoit sa-l rescrie si manuscrisul ramane ascuns in turla paraclisului pana dupa Revolutie. „Tin enorm sa apara acest jurnal. Fara aceasta marturie publica, m-as simti vinovat in fata lui Iisus”, spune unui prieten. Se pastreaza o inregistrare cu vocea sa. Avea dictie vorbea clar si raspicat, spunea ce gandea.  

Sursa: Pro TV

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close