Cum scăpăm de afide (paduchii plantelor), eficient şi mai ales GRATIS

Cum scăpăm de afide, fără chimicale?

Coleen Vanderlinden de la Planet Green a documentat un mic tutorial ecologic referitor la calităţile frunzelor de tomate, un excelent repelant al insectelor dăunătoare din grădină.

Frunzele de roşii conţin o cantitate importantă de alcaloizi toxici, fatali pentru o mare parte a micilor insecte, între care şi afidele sau păduchii copacilor.

În afară de rolul lor de “vaci cu lapte” pentru furnici, care chiar le “păstoresc” şi le exploatează în felul lor – mirmecologii sunt de-a dreptul fascinaţi privindu-le la lucru – afidele sunt o mare pacoste pentru grădinari, pentru că parazitează plantele, exact ca nişte păduchi, înţepându-le lăstarii şi sugându-le seva. Prin aceasta, desigur, plantele sunt slăbite, au productivitatea scăzută şi devin mult mai vulnerabile în faţa altor factori perturbatori. În afară de aceasta, afidele răspândesc bolile plantelor, fiind vectori de agenţi patogeni.

Afidele sunt unele din cele mai mici insecte, însă depistabile cu ochiul liber. Ele stau de regulă pe faţa neexpusă la soare a frunzelor, la umbră, de regulă în grupuri mari, mergând până la sute de indivizi.

Citeste si:  Exporturile de legume, de 6 ori mai mici decât importurile în primul semestru din 2010

Pot fi negre, maronii, verzi sau albicioase. De asemenea, dacă observăm un număr neobişnuit de mare de furnici pe plăntuţele noastre, putem fi siguri că păstoresc sau “mulg” afide, deci acestea sunt neapărat prin apropiere.

De obicei, un jet sănătos de apă îndreptat spre coroana arborilor, arbuştilor sau altor plante infestate va termina brusc distracţia invadatorilor, iar dacă suntem norocoşi să avem şi ceva buburuze prin apropiere, acestea se vor ospeţi din belşug cu afidele căzute pe jos, eliminându-le cât ai clipi. Însă uneori pur şi simplu avem nevoie de ceva mai puternic.

Dacă dorim să păstrăm grădina noastră de legume neatinsă de poluanţi, deci “organică”, răspunsul nostru la pesta cea persistentă se va numi “puterea frunzei de tomate”.

Trecând peste hazliul expresiei, vom avea plăcuta surpriză să constatăm că o soluţie organică preparată de noi din frunze de tomate este exact ceea ce ne trebuie pentru a stârpi “cotropitorii” plăntuţelor noastre.

Substanţele conţinute de frunzele de roşii sunt atât de eficiente încât pot cauza disconfort gastric chiar şi oamenilor, de aceea vom avea grijă cum stropim, evitând cu grijă locurile unde umblă copiii sau animalele de casă, ori limitându-le acestora accesul o perioadă de timp.

Citeste si:  România - "Ţara anului" la BioFach 2013; 55 de firme prezente în pavilionul naţional

Materiale necesare:

  • două căni de frunze de roşii;
  • două căni de apă;
  • tifon;
  • o sticlă cu pulverizator.

Pentru prepararea soluţiei, se taie frunzele în cantitatea de care avem nevoie şi se pun în apă, lăsându-le peste noapte. Le putem chiar presa puţin, forţând eliminarea substanţelor active pe care le conţin. La final, se scot frunzele din apă, se mai adaugă o cană cu apă pentru diluare, apoi se trece soluţia prin tifon şi se toarnă în sticla cu pulverizator.

Se foloseşte exact ca un spray cu insecticid, pulverizând soluţia pe frunzele şi lăstarii infestaţi cu afide. Un singur tratament ar trebui să fie suficient, însă pentru siguranţă vom cerceta plantele şi a doua zi, pentru a vedea dacă nu cumva am ratat câţiva reprezentanţi ai speciei de dăunători, caz în care vom relua pulverizarea, însă numai pe locurile care mai adăpostesc afide.

Citeste si:  România exportă de două ori mai multe banane decât morcovi şi pepeni

Nu este recomandabilă păstrarea soluţiei mai mult de o săptămână. Dacă totuşi ne rămâne zeamă de frunze şi după campania de stropit, o putem dilua cu ceva mai multă apă şi apoi s-o împrăştiem pe grămada de compost de grădină.

Iată o idee de grădinărit organic ce nu presupune NICI O CHELTUIALĂ şi care pur şi simplu funcţionează excepţional. Nu avem nevoie de spray-uri toxice, nu trebuie să băgăm mâna în buzunar. Dacă avem roşii în grădină, avem totodată şi rezolvarea problemei afidelor.

Ba mai mult. Alcaloizii de regulă nu se descompun cu uşurinţă, astfel încât ne putem crea stocuri şi pentru anul viitor, dacă de exemplu ştim de pe acum că nu vom cultiva tomate în anul respectiv. Frunzele se usucă la fel ca cele folosite la ceaiurile medicinale, iar alcaloizii se extrag la fel ca la ceai: prin decoct, adică fierbere controlată, circa 3 minute.

Vă dorim spor la lucru şi recolte bogate!

Citește și
1 Comentariu
  1. Alina spune

    cum scapam de paduchii plantelor asta e buna intrebarea,eu cred ca se mai pot salva plantele cu zeama de bordeeza.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close