EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Patronul holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica ajunge după gratii, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă

Cu avere estimată la aproape 250 de milioane de euro, patronul holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica era considerat până nu demult unul dintre cei mai influenţi oameni din Ardeal. După ce i-a oferit mită unui procuror, va trebui să stea în închisoare un an şi jumătate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat ieri pe Ilie Carabulea, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, relatează România Liberă.

Omul căruia Carabulea i-a oferit mită şi i-a cumpărat influenţa este Nicuşor Florin Apostu, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu. Acesta a fost şi el condamnat în acelaşi dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru cinci fapte de luare de mită, două fapte de trafic de influenţă şi o aproape 130 de fapte fals şi uz de fals.

Aceeaşi instanţă a decis şi condamnarea principalului complice al lui Apostu în săvărşirea de infracţiuni, Tiberiu Narcis Popescu, fost ofiţer activ în cadrul SRI Sibiu, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2010, prim procurorul Florin Apostu a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra Procurorului General al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

Acesta din urmă nu a fost însă singura persoană de la care procurorul Apostu a luat şpagă. Astfel, spune DNA, Apostu, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte.

În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu Florin Nicuşor a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare.

Practic, Parchetul Sibiu deveniseră un fel de moşie personală a procurorului Apostu care era gestionată în funcţie de interesele acestuia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata