EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Ardeiul iute ar putea fi un atu împotriva colesterolului

Ardeiul iute ar fi o armă eficientă împotriva colesterolului şi un atu pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii, arată un recent studiu realizat de cercetători chinezi. Rezultate bune au fost obţinute pe şoareci şi urmează să fie validate la om, relatează maxisciences.com.

Specialiştii recomandă în general ca hrana să nu fie prea condimentată, însă ardeiul iute ar putea fi o excepţie. Într-un studiu publicat în revista European Journal of Nutrition, cercetători chinezi arată că ardeiul iute scade nivelul colesterolului şi ajută la păstrarea unei bune sănătăţi cardiace.

Până să ajungă la această concluzie, echipa din Hong Kong a observat şase săptămâni şoareci pe care i-a împărţit în cinci grupe. Fiecare a primit sau nu o doză precisă de capsaicină, elementul care dă ‘forţă’ ardeiului iute.

Rezultatele au arătat că nivelul colesterolului total – trigliceride şi ‘colesterolul rău’ – din sângele rozătoarelor a scăzut semnificativ la cele care consumaseră ardei faţă de grupul martor. Acest impact nu a putut fi totuşi asociat cu o doză precisă de ardei.

În afară de efectul asupra colesterolului, cercetătorii au mai identificat o latură pozitivă a ardeiului iute. Capsaicina a mai fost asociată cu reducerea concentraţiilor substanţelor implicate în inflamaţii, factor care favorizează apariţia unor probleme cardiace.

Rezultatele sunt valabile deocamdată doar la şoareci, scrie site-ul nutraingredients-usa.com. Rămâne de văzut dacă pot fi extrapolate la om înainte de a fi luată în considerare vreo utilizare a acestor efecte pozitive.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata