EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Superluna revine…

Iar a scris în sursa de căpătâi a „jurnalistilor” români, ziarul DailyMail, că avem superlună. Printre dezastrele pe care le produce de data asta se numără căderi bancare, furtuni şi cutremure. Cel puţin aşa spun astrologii.

Luna Plină vs. unghie

Dacă nu ştiţi ce este o „superlună” nu aţi pierdut nimic, fiind un termen al ziariştilor de senzaţie dat Lunii Pline aflată la distanţa cea mai mică de Pământ.

Concluzia apare la început: oare îi pasă fazei Lunii de apropierea de Pământ? Să facem un pic de statistică de clasa a doua, calculând momentele când Luna s-a aflat la cea mai mică depărtare de Terra şi faza în care s-a aflat.

Am calculat 2001 de apropieri Lună-Pământ şi fazele Lunii, în intervalul 1924-2075. Și pentru că să fie o estimare exactă am decis ca faza să fie considerată Plină când Luna se aliniază perfect cu Soarele şi Terra şi discul Lunii să fie iluminat în proporţie 99,5%. Iată ce a ieşit:

S-au calculat 2001 apropieri minime şi faze ale Lunii

Dintre cele 2001 de apropieri:

  •     154 s-au produs la Lună Plină (minim 99,5% iluminare a discului selenar
  •     151 s-au produs la Lună Nouă (maxim 0,05% iluminare a discului selenar)
  •     42 s-au produs la Primul şi Ultimul Pătar
  •     restul (1654) s-au produs când Luna se afla în oricare altă fază

Dacă vreun mare cutremur/dezastru s-ar fi produs din cauza combinaţiei Lună Plină/apropiere minimă ar trebui să îl găsim uşor. Cine are timp să îl caute, folosind tabelul din linkul acesta.
Veţi vedea în tabel că cele mai mici depărtări de Pământ s-au produs când faza era Plină şi aţi putea crede că ar fi o legătură între una şi alta. În acest caz doar estimaţi cât înseamnă o diferenţă de 1000 de km la distanţa la care se află Luna (384.399 de km). Înseamnă o miime sau o sutime din această valoare adică foarte puţin. Ne imaginăm că Pământul este un om şi Luna un bolovan aflat la 10 metri depărtare. Oare se simte ceva în plus dacă bolovanul este cu o sutime din 10 metri mai aproape de om?  Mai contează 10 centimetri la o depărtare de 10 metri?

A, şi „marea” apropiere de pe 6 mai este a 133-a din cele 2001 (vedeţi mai multe aici).

Luna Plină mare şi mică

Din păcate iar în ziare apar informaţii greşite, legate de mareele care se produc din cauză că şi Luna atrage planeta.

Iată problemele de raţionament:

1. Se spune că „Se ştie că, în perioada în care este Lună plină, Pământul exercită o forţă de atracţie faţă de aceasta, la fel ca şi apele (n.r. apare fenomenul de flux şi reflux). În cazul Pământului, apar mareele tectonice, magma din interiorul scoarţei terestre fiind atrasă de Lună. Drept urmare, plăcile tectonice se mişcă”, citat din Victorin Toader, de la Institutul de Seismologie Aplicată (dacă citatul este preluat corect de către cei din presă).

Nu Luna Plină produce maree ci Luna însăşi. Mareele nu se produc numai când este Lună Plină ci de două ori pe zi, pentru fiecare loc de pe Pământ, atunci când Luna se află ori pe cer, aproape de meridian (sud), ori sub orizont, după 12 ore. De asta există maree (oceanice, terestre şi atmosferice) de două ori pe zi. Dacă susţii că numai la Lună Plină se produc, ar trebui ca fluxul şi refluxul să se producă o dată la fiecare 29,5 zile.

2. Când se apropie Luna de Pământ mareele sunt mai puternice. Este adevărat, cu 15% până la 25% şi atunci se produc maree oceanice înalte şi joase (acolo unde se pot produce maree).  Și iar acest lucru nu are legătură cu faza Lunii (adică Luna Plină) pentru că Luna se află la cea mai mică depărtare de Terra la fiecare 27,5 zile şi nu mereu când e Lună Plină.

3. Globul pământesc simte cel mai mare stres indus de gravitaţia Lunii acolo unde se află „centrul comun de masă” al sistemului Pământ-Lună şi anume la 4675 km depărtare de centrul planetei noastre. Cum raza planetei este de 6731 km înseamnă că locul unde forţa de atracţie a Lunii are cel mai mare efect se află la aproximativ 1700 km sub picioarele noastre. Ori cutremurele produse zilnic pe glob sunt de suprafaţă, fără a avea legătură cu centrul comun de masă.

4.  Astrologii şarlatani. Fraţilor, în astrologie nu contează distanţa, aşa că orice astrolog spune că apropierea Lunii de Pământ duce la „cutremure bancare” nu ştie nici măcar astrologie sau cu bună ştiinţă evită să respecte regulile stabilite de breasla ghicitorilor. Sursa: Şonka Adrian – pagina de astronomie


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata