Franţa/alegeri: Hollande învingător, dar diferenţa scade la 52-48

François Hollande este în continuare cotat ca învingător în alegerile prezidenţiale ce vor avea loc duminică în Franţa, cu 52% din intenţiile de vot în faţa lui Nicolas Sarkozy, însă distanţa dintre cei doi s-a redus din nou, potrivit sondajului Ifop-Fiducial realizat pentru revista Paris-Match şi dat publicităţii vineri, în ultima zi a campaniei electorale, notează AFP.

Candidatul socialist şi actualul preşedinte conservator mai sunt separaţi numai de patru puncte faţă de zece la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit anchetei. Este cea mai redusă diferenţă dintre cei doi protagonişti, după turul întâi desfăşurat la 22 aprilie.

Citeste si:  Gov't drops unpaid holiday measure

Sondajul Ifop-Fiducial, de tip continuu, este realizat zilnic pe un eşantion de 300-350 de alegători. Rezultatele unei zile sunt cumulate cu celalalte două precedente.

Ancheta scoate în evidenţă o tendinţă clară în ultimele zile, şi anume reculul lui François Hollande şi progresul înregistrat de Nciolas Sarkozy care a dus o campanie axată pe valori mult spre dreapta şi agitată de spectrul unei recesiuni economice de amploare dacă stânga va ajunge la putere.

François Hollande a pierdut trei puncte într-o săptămână şi un punct în comparaţie cu joi. Nicolas Sarkozy a câştigat trei puncte în ultima săptămână şi un punct în ultimele 24 de ore, potrivit sondajului.

Citeste si:  Ungaria: Peste 6.700 de concedieri din aparatul de stat

Candidatul socialist se va putea baza pe o largă susţinere (84%) din partea votanţilor reprezentantului stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon (11% în primul tur), cu două puncte în plus faţă de 23 aprilie.

Electoratul centristului François Bayrou, care a făcut cunoscut joi seară că va vota pentru Hollande fără a da, totuşi, un consemn de vot, este mai înclinat spre dreapta: 32% s-ar abţine, 37% ar vota pentru Sarkozy, iar 31% pentru socialist.

Alegătorii de extremă-dreapta ar vota net pentru Nicolas Sarkozy (55%), 26% s-ar abţine şi 19% s-ar orienta spre Hollande.

Citeste si:  Christine Lagarde: Economiile emergente îşi pierd avântul

Potrivit anchetei Ifop, 84% dintre persoanele chestionate susţin că opţiunea lor este definitivă.

Sondajul a fost realizat online, între 1 şi 4 mai, pe un eşantion statistic de 1.225 de persoane înscrise pe listele electorale, extrase dintr-un eşantion de 1.267 de persoane, reprezentativ pentru populaţia Franţei cu drept de vot.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata