Înotul, deosebit de eficient împotriva hipertensiunii

Practicarea regulată a înotului duce la scăderea pronunţată a presiunii arteriale. „Nataţia este o activitate fizică recomandată sedentarilor care suferă de boli cronice ca obezitatea şi patologiile articulare”, spune dr Boris Hansel în Journal international de medecine (JIM), citat de passionsante.be.

„Efectul benefic al înotului asupra aparatului cardiovascular este subînţeles, dar prea puţine studii l-au analizat riguros”, adaugă el. O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas şi-a propus să evalueze impactul acestui sport asupra presiunii arteriale şi a funcţiei vasculare.

S-a format un grup de pacienţi aflaţi în stare de pre- sau puţin hipertensivi, împărţiţi apoi în două grupe. Unii au participat la 12 şedinţe de înot (3-4 pe săptămână), sub îndrumarea unui specialist în exerciţii acvatice, a căror intensitate a crescut progresiv. Ceilalţi au avut program de relaxare. Li s-a cerut participanţilor la experiment să nu schimbe nimic în modul lor de viaţă, îndeosebi în privinţa hranei.

Rezultatele, apărute în revista American Journal of Cardiology, au arătat, potrivit dr Hansel, „o scădere semnificativă a presiunii arteriale sistolice în grupul de înot, iar parametrii care apreciau funcţia vasculară au evoluat favorabil” la înotători, în timp ce, la grupul cu program de relaxare, nu s-a observat nicio modificare vizibilă.

Dr Boris Hansel mai spune: „Acest studiu arată impactul pozitiv al înotului practicat într-un ritm şi o intensitate rezonabile la persoanele pre- sau moderat hipertensive” şi cu vârste de peste 50 de ani. „Acum merită comparat impactul nataţiei cu cel al altor activităţi fizice de rezistenţă”, încheie el.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.