EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Victor Ponta: USL îşi va îndeplini obiectivele privind reducerea numărului de parlamentari şi combaterea migraţiei politice

Uniunea Social Liberală îşi va îndeplini obiectivele privind reducerea numărului de parlamentari şi combaterea migraţiei politice, urmând ca aceste prevederi să fie introduse pe viitor în legea electorală, a declarat, marţi, la Senat, premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL.

El a arătat că aceste prevederi au fost acum eliminate din propunerea legislativă depusă, împreună cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, privind introducerea votului uninominal pur, pentru că cel mai important era să existe un sistem de vot cât mai rapid implementat.

De acum înainte, a arătat Victor Ponta, care a participat la Senat în calitate de iniţiator al modificării legii electorale, cel care va fi ales pe primul loc în colegiul său va merge în Parlament.

„Din punctul nostru de vedere, este absolut necesară această modificare. Nu trebuie să mai avem situaţiile din 2008, atât de criticate, când oameni care au câştigat votul electoratului au rămas acasă”, a motivat premierul.

În opinia acestuia, este normal ca UDMR să se opună unei astfel de modificări, pentru că va pierde un număr de mandate.

În acelaşi timp, el consideră ca fiind „absolut anormală” poziţia PDL care s-a opus votului uninominal pur, după ce acest partid „a făcut atâta campanie pe această temă”.

„Dar sigur că deciziile în PDL sunt destul de greu de luat şi nu vreau să merg mai departe. Chiar nu înţeleg punctul lor de vedere, de ce se opun după ce atâţia ani au făcut o temă atât de importantă din votul uninominal”, a susţinut acesta.

El a menţionat că singurele amendamente pe care USL le va susţine în Camera Deputaţilor vor fi cele aparţinând minorităţilor naţionale privind alegerea celor 18 reprezentanţi în Parlament, adăugând că modul de alegere a acestora nu are legătură cu cel referitor la restul parlamentarilor.

Iniţiativa legislativă a USL privind sistemul uninominal majoritar într-un singur tur de scrutin a fost aprobată, marţi, de plenul Senatului, în favoarea acesteia votând 77 de senatori, în timp ce nouă senatori au votat împotrivă, iar 17 s-au abţinut de la vot.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata