Se înmulţesc academicienii CODOI

–  Câtă batjocură manifestă, cât sarcasm nu s-a pus în referirile la calitatea de academician a Elenei Ceauşescu, în discuţiile extrem de restrânse şi guvernate totuşi de teama vorbitorilor de a nu fi auziţi, pe vremea răposaţilor?

Ei bine, iată că madam Ceauşescu, academicianul CODOI, cu diploma de doctorat obţinută pentru lucrarea “Polimerizarea stereospecifică a izoprenului” întocmită de Radu Bordeianu, Osias Solomon, Silvia Bittman şi Dan Cornilescu, aleasă apoi pe daiboj membru al Academiei Române, drept “recunoaştere a excepţionalelor sale merite ştiinţifice” va fi urmată, la aproape treizeci de ani depărtare în timp, de o mână de guvizi de aceeaşi probitate morală, de hămesiţi care-şi fac statui cu mâna lor.

E vorba de cei şaptesprezece parlamentari jurişti, membri ai Comisiei Juridice a Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor, care au încropit un proiect de lege prin care se propune înfiinţarea unei Academii de Ştiinţe Juridice în care să fie numiţi membri titulari de drept.

Citeste si:  Mircea Toader (PDL): Sesiunea extraordinară a Parlamentului poate să detensioneze situaţia din ţară

Gestul nu este lipsit şi de un evident interes material. Domnule, cât de puţin, dar să le intre în buzunar! În cazul de faţă, e vorba de 2000 de lei indemnizaţie pentru membrii titulari, dacă aceştia nu mai primesc o altă indemnizaţie academică, potrivit Legii 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

E drept, finanţarea ASJR ar urma să se facă din surse proprii. Cum or fi obţinute acestea, e greu şi nu tocmai indicat să ne dăm cu presupusul. Dar, neputându-mă abţine, parcă văd nişte contracte de asistenţă juridică mişcându-se în pas vioi spre un organism suplimentar (şi potent) al minunatei noi structuri. “Cum? Eşti instituţie de stat şi nu ai contract de reprezentare juridică semnat cu Forul Juriştilor Veseli sau cu Breasla Nehalită a ASJR? Păi e caz penal, domnule dragă! Ia să intri matale în legalitate!”.

Citeste si:  Preşedintele CNAS: SIUI riscă să fie subfinanţat

Ştiu. Neruşinarea spurcată, supraevaluarea ce frizează nebunia, lăcomia atotbiruitoare, apetitul pentru titluri onorifice sunt aproape o constantă printre “calităţile” ipochimenilor care acced în poziţii precum cea de parlamentar al României zilelor noastre. În care etica, modestia, profesionalismul au devenit cenuşărese, cârpe de şters pe jos ori hârtie de şters la popou. Dar chiar aşa, stimabililor?

Ce mă miră într-o oarecare măsură – e greu să mai fii cu adevărat surprins într-o ţară a tuturor posibilităţilor cum este astăzi multimilenara noastră patrie – este lipsa de reacţie a Academiei Române.

Nu mai suntem pe vremea când academicienii înşişi s-au văzut nevoiţi să invite în rândul lor nulitatea patentată, scroafa urcată-n copac, contrapartida feminină a lui Ivan, cel-ce-se-suie-pe-divan, nu mai trăim vremuri dictatoriale, orice s-ar spune.

Citeste si:  Comisia de buget a amânat pentru săptămâna viitoare raportul pe OUG 114

Nu mai avem un pumn politic de fier care să strângă intelectualitatea ca-ntr-o menghină, siluind-o după placul mai marilor zilei. Nu. Avem, după cum se vede, numai reflexele formate în perioada de tristă amintire.

Încă stăm aplecaţi, pregătindu-ne la ordin să fim penetraţi de “virtuţile” puternicilor momentului, într-o confuzie a valorilor cum n-a fost alta de când fiinţăm ca naţiune civilizată şi independentă, infectaţi de gudurism, limbă lată, servilism, micime a spiritului.

Suflete de slugă, vorba genialului cântec al lui Chilian.

Cred cu tărie că unora, fie ei şi parlamentari, deci îndreptăţiţi la o doză suplimentară de respect, le lipseşte, în afară de calităţi morale, un şut în cur! Ar fi, fără îndoială, şi pentru ei, şi pentru noi, un pas înainte, direct proporţional cu masa ori acceleraţia piciorului propulsor.

Ion  SCUTARU

Citește și
1 Comentariu
  1. emil spune

    Consider ca ar trebui o verificare la sange a acestor persoane tip CODOI si eliminate din sistem odata cu restituirea salariilor obtinute in plus;este acelasi caz ,ca si in randul revolutionarilor.Oare,aude cineva?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata