Victor Ponta rămâne un adversar al preşedintelui Băsescu, dar nu ridică primul sabia

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că rămâne un adversar politic al preşedintelui Traian Băsescu, dar nu va „ridica primul sabia”.

Într-o emisiune difuzată duminică de PRO TV, lui Ponta i s-a spus că este un adversar al preşedintelui Traian Băsescu. „Rămân, nu trebuie să fim ipocriţi. În ceea ce mă priveşte, nu voi ridica primul sabia”, a replicat premierul.

El a avertizat, însă, că va riposta la eventuale atacuri de la Cotroceni.

„Nu pot să spun că nu voi răspunde. (…) Traian Băsescu este la sfârşitul carierei politice, eu sunt la începutul carierei politice la nivel înalt din punct de vedere instituţional. Poate că se vor finaliza mai repede printr-un conflict. Eu nu îmi doresc acest conflict, nu voi fi primul care să ridic sabia, dar nici nu voi lăsa lucrurile neripostate”, a declarat şeful Guvernului.

Citeste si:  Victor Ponta, către prefecţi: Întâi deszăpeziţi şi după aceea daţi interviuri

El a subliniat că nu va mai permite consilierilor prezidenţiali să atace miniştri, cu referire la criticile aduse recent de Daniel Funeriu actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, în scandalul legat de un eventual plagiat.

„Mă deranjează foarte tare că anumiţi consilieri ai preşedintelui – şi pe frustrări personale că nu mai ocupă funcţiile pe care le ocupau înainte – au început să atace miniştri. Nu voi accepta lucrul ăsta şi voi discuta cu preşedintele României. A fost o discuţie pe educaţie care m-a deranjat. Dacă eşti consilier prezidenţial nu ai voie să stai toată ziua la televizor să-l ataci pe ministrul respectiv doar pentru că nu mai eşti tu în funcţie”, a comentat Ponta.

Citeste si:  Anunt privind iniţierea procedurii de retragere a actionarilor minoritari ai societatii Inar S.A.

Referitor la reprezentarea României la Consiliul European, Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul nu va fi pus în situaţia ridicolă de a fi reprezentat şi de preşedinte şi de premier la reuniune.

„În acest moment, regulamentul Consiliului European nu mai permite participarea ambilor acolo. Important este ca cine merge să prezinte poziţia României cu un anumit mandat, iar primul care ar trebui să fie consultat este Parlamentul României. În rest, evident că voi face tot ce ţine de mine şi cred că şi ceea ce preşedintele va face este să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo”, a afirmat Victor Ponta.

Citeste si:  AMOFM: Rata şomajului în Bucureşti a fost de 2,06%, la sfârşitul lunii iulie

În context, premierul a subliniat că problemele europene nu mai sunt considerate a fi de politică externă, ci ţin de activitatea guvernamentală.

„Am avut o primă discuţie vizavi de Consiliul European şi de participarea la Consiliul European, în care domnia sa (preşedintele Traian Băsescu – n.r.) mi-a arătat că vrea să participe în continuare.

Vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui în politica externă. Este titularul politicii externe, alături de guvern şi de celelalte instituţii. În acelaşi timp, problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, sunt probleme europene, ţin de activitatea guvernamentală”, a susţinut prim-ministrul Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close