EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

HARTA pe care nici un ministru nu o bagă în seamă! Chiar dacă ea arată distrugerea României…

Mare zarvă s-a mai iscat în urma publicării studiului efectuat de Greenpeace România cu privire la situaţia defrişărilor din pădurile ţării. Ca şi în cazul altor semnale de alarmă provenite de la diferite organisme care au dat dovadă de implicare în problema comuniunii omului aşa zis modern cu natura, sunt convins că şi acesta va fi doar un foc de paie. Care arde cu flacără mare, frumoasă, dar ţine doar o clipă.

Aceasta a fost soarta tuturor atenţionărilor referitoare la distrugerea fără precedent a pădurilor româneşti, căci preocupare constantă pentru problema gravă de mediu din ţara noastră nu am putut afla decât cel mult la unele grupuri de activism ecologic precum cei de la Greenpeace.

Căci vasta majoritate a mass-mediei e mai preocupată să ne alimenteze constant cu ştiri negative, dar mai cu seamă cu spectaculosul macabru, cu sexul deşănţat, cu teme şi tonalităţi ce stimulează instinctele de bază ale animalului mult mai puţin inteligent – se vede treaba – decât se consideră el însuşi, omul.

Proiectul Greenpeace prezentat zilele trecute este, ce-i drept, la fel de spectaculos, dacă privim puţin hărţile prezentate, care reprezintă deforestările din ultimii unsprezece ani, în perioada 2000-2011 şi unde putem aprecia cu ochiul liber că ele ar putea reprezenta cam o treime din fondul forestier, aşa cumn este el prezentat pe hartă.

Totuşi, să reţinem că acele suprafeţe reprezintă zone din care s-a tăiat şi nu care au fost rase complet. Dar chiar şi aşa, statistica e crâncenă şi într-o ţară normală ar trebui să dea serios de gândit autorităţilor.

Greenpeace arată că dispar nu mai puţin de trei hectare de pădure pe oră, ceea ce este înfricoşător de-a binelea.

Adevăratul impact asupra cerebelelor celor care pot decide în această ţară cum se continuă relaţia cu mediul ar trebui să-l aibă însă un articol din 2010 al distinsului academician octogenar Victor Giurgiu, în care acesta arată că de fapt statisticile luate în considerare la Ministerul Mediului şi Pădurilor, după care s-a ghidat probabil şi Greenpeace, sunt incorecte. Astfel, procentul de împădurire raportat optimist este undeva la 29%, dar în statisticile specialiştilor silvici el se situează la 27%.

Partea cu adevărat gravă o reprezintă faptul că raportările, chiar şi pentru acel 27%, prezintă carenţe în calculare, care “ia în considerare toate terenurile fondului forestier, inclusiv cele despădurite prin tăieri rase legale sau ilegale (cum sunt cele din ultimii 20 de ani), suprafaţa culturilor tinere neajunse la starea de pădure, arboretele brăcuite şi degradate, nefuncţionale sub raport ecologic ş.a.” (Victor Giurgiu, “Consideraţii asupra stării pădurilor României – partea I: declinul suprafeţei pădurilor şi marginalizarea împăduririlor”, Revista Pădurilor, nr. 2/2010).

Aşadar, sub raport ecologic, procentul de împădurire funcţional este de aproximativ 22%, ceea ce reprezintă de fapt jumătate din procentul de împădurire optim calculat pentru ţara noastră, care este de 45.

“S-a ajuns la o gravă destructurare ecologică a ţării”, apreciază reputatul om de ştiinţă. Domnia sa mai explică de ce s-a ajuns la 45% procent optim de împădurire, faţă de 40 cât fusese până în 2004 prin faptul că, în actualele şi viitoarele condiţii, generate şi de modificările climatice globale, această ţintă trebuie ridicată la 45%, nivel luat în considerare şi la elaborarea de către Guvern a “Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României”, în 2008.

Specialistul în silvicultură mai arată că, dacă nu va fi înlăturat cât mai curând, decalajul considerabil între procentul de împădurire optim şi gradul de împădurire adevărat, în condiţiile schimbărilor climatice globale, este în măsură să afecteze calitatea vieţii românilor şi chiar siguranţa naţională a României.

Aş vrea să văd Ministerul Mediului şi întregul Guvern la fel de hotărât să aplice măsuri cu adevărat eficace pentru protejarea efectivă a pădurilor pe cât de îndârjit se arată în preluarea de pe spinarea posesorilor de autovehicule pe bază de combustibili fosili a tot felul de taxe jecmănitoare.

Dar atenţie! Atât prin iniţiative legislative cu adevărat constructive în domeniu, care să limiteze drastic defrişările şi să oblige la plantări pe suprafeţe semnificative, cât şi prin lupta efectivă, cu sprijinul organelor specializate ale legii, împotriva tăierilor ilegale.

Cu înăsprirea fără precedent a pedepselor şi cu aplicarea lor efectivă. Cu sporirea suprafeţelor obligatorii de plantări de puieţi plecând de la raportul tăiat/plantat de 1/10 de exemplu.

Pentru că la situaţii excepţionale vorbim de necesitatea fără drept de apel a aplicării de măsuri excepţionale!

Ion  SCUTARU

Citește și
19 Comentarii
 1. ştefan spune

  Dumnezeu să vă apere.Toate aspectele de vreme rea cu pli,vijelii,inundaţii de aici se trag.Şi ei vor suferii
  inconştienţii.Va fi din rău în mai rău.

 2. dan spune

  in zona campulung suceava dispar zilnic zeci de hectare,iar de impadurit zero pe drumul campulung-sadova-radauti ,langa drum sant zece metri de padure,iar in spate sant taiati toti copacii e un dezastru

 3. vali spune

  NORDUL este la pamant.Fiind departe de Bucuresti dezastrul nu se vede.Initiativa luata de realitatea t.v. privind impaduririle a murit,reporterul acela comunist ,cred ca a fost pensionat.Guvernul este ocupat cu lupte electorale si defrisarile pot continua.Ne vom trezi poate cind vor veni ploile si muntii vor cobori in vai ducand la vale si cateva sute de case.

 4. Gabriela spune

  Sa dea Domnul sa coboare muntii peste guvernatori si sa-i inghita apele , ca tare merita nemernicii. Ei lupta sa distruga tara , sa ne vanda celor din afara , ipocriti ce sunt ei.

 5. iulius spune

  sistemul social politic a fost schimbat:de la socialism la banditism.40% din romani traiesc din pomana,20% slugi prin lume iar eu fac parte din cei 20% care am salariul 35% din cat aveam la comunisti.am ctg 7speciala si lucrez orice tine de curentul electric.lucrez in contul a 3 oameni.

 6. george spune

  UN LUCRU SI MAI RAU DE DISTRUGERE A ROMANIEI VA FI SCADEREA POPULATIEI IN SPECIAL A CELEI TINERE – IN ULTIMELE STATISTICI PESTE 50% DINTRE TINERI DORESC SA EMIGREZE SA NU MAI VORBIM DE SCADEREA NATALITATII- MAJORITATEA CELOR TRECUTI DE 50 ANI SE GINDESC DOAR SA SCAPE DE LA LOCUL DE MUNCA DACA IL AU PRIN PENSIONARE NEMAINTERESINDU-I VIITORUL TINERILOR DE A LE LASA UN LOC DE MUNCA – IN URMATORII 20 ANI ROMANIA VA FI O TARA DEPOPULATA – DEJA IN ORASE ODATA MARI DIN PROVINCIE SE SIMTE O LIPSA ACUTA DE LOCUITORI – IN GENERAL DE LOCUITORI PINA IN 35-40 ANI

 7. Ovidiu spune

  Credeti ca intereseaza pe cineva de la conducere ce se intampla cu tara? La cum se prezinta situatia actuala la primavara ne vedem in strada din nou. Cei care tot spera ca Domnul va face si va drege, nu au decat sa spere si sa se roage. Insa cand ies afara vor vedea ca totul este la fel ca inainte.

 8. florin spune

  IN ROMANIA SE DISTRUG PADURILE CU CONCURSUL AUTORITATILOR LA NIVEL DE STAT SI PRIMARII SI SUB OCHII VIGILENTI AI POLITIEI SI AI CELOR DE LA OCOALELE SILVICE CARE II APARA PE HOTI SI PE JEFUITORI PENTRU A PUTEA SA DISTRUGA ! DE CURAND IN COMUNA BIRLA DIN JUDETUL ARGES A FOST RASE HECTARE INTREGI DE PADURE IN TIMP CE POLITIA ASISTA LA JAF,CAND POLITISTII AU FOST INTREBATI DE CE TOLEREAZA JAFUL,ACESTIA AU SPUS CA EI NU AU CE SA LE FACA CELOR CARE TAIAU PADUREA SUB OCHII LOR,UN ALT CETATEAN A FOST LA PRIMARIE SI A SOLICITAT PRIMARULUI SI VICEPRIMARULUI SA STOPEZE JAFUL,IAR ACESTA A REPLICAT CA NU ARE NICI O PUTERE! OARE DE CE SANT PLATITI CEI DE LA MINISTERUL MEDIULUI,PADURILOR SI APELOR,DE CE MANANCA DEGEABA BANII POPORULUI ROMAN DACA EI ACCEPTA TACIT DISTUGEREA MEDIULUI INCONJURATOR,NU CUMVA O PARTE DIN EI SANT PRINTRE JEFUITORI? ROMANIA VA AJUNGE UN PUSTIU IN SCURT TIMP DACA NU SE VA STOPA DISTRUGEREA MEDIULUI INCONJURATOR,A PADURILOR,POLUAREA APELOR,OTAVIREA SOLULUI CU PESTICIDE CANCERIGENE(VEZI INITIUM),PRECUM SI INMULTIREA CULTURILOR AGRICOLE CU MUTANTI GENETICI! NU MAI SUPORTAM SA FIM OTRAVITI,NU MAI ACCEPTAM CA GUVERNANTII SI MINISTRII SA DOARMA IN TIMP CE ROMANII MOR PE CAPETE!

 9. dumitru spune

  de ce ne plingem?????FSN PSD PDL aceiasi marie noi ii votam si ori ce popor are conducatorii pe care sii merita Nu cred ca trebuie sa ne plingem!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. claudia spune

  inca mai au ce taia..sa vadeti cind vor taia de pe harta europei ce-a mai ramas din tara asta..

 11. padureanu spune

  se fura de la parlamentari la autoritatile locale pana la taranul netrebnic ..sa nu-l uitam pe taran care taie in stanga si dreapta si nu doar pt a asigura o bucata de paine familiei..inconstienul nu stie ca el , taranul analfabet o sa fie cel care va avea cel mai tare de suferit. nu doar saracia ne impinge catre gesturi necugetate..nu doar lacomia..ci si lipsa educatiei 🙁

 12. marioara spune

  Am aflat, din cartea lui Valentin Tarca – „Evanghelia dupa regele agatas”, cine suntem si ce menire avem. Acest lucru vor sa ascunda, cei care conduc lumea si cei care ne guverneaza. Nu observati ca in ultimii ani se creeaza masoni pe banda rulanta? Clubul Rotari este masonic, prim-ministrii (de la Petre Roman la Ponta) sunt masoni si trebuie distruse toate dovezile despre radacinile noastre si a oamenilor de pe planeta. Si-au dat mana cu sionistii, ca impreuna sa ascunda dovezile (precum subterana din Bucegi, de sub Sfinx) despre originile noastre. Si noi ii lasam. NOI II LASAM!

 13. sanda dan ion spune

  (găi)naţia derbedeilor!!

 14. crisav spune

  IN TARA ASTA CICA AM CAPATAT LIBERTATE LA REVOLUTIE.
  AM CAPATAT LIBERTATEA DE A NE MINTII PENTRU ORICE NIMIC SI IN TOATE.A DEVENIT UN FLAGEL. NMENI NU IA ATITUDINE.
  CREDETI CA AUTORITATILE NU CUNOSC?
  STIU MULT MAI BINE CE S-A FURAT, CE SE FURA , SI CE MAI E DE FURAT. CUM CREDETI CA AU AJUNS CEI MAI BOGATI ROMANI JMECHERII ANGAJATI LA STAT.
  SAI IMPUSTE PE VINOVATI. DAR CINE?

 15. Ana spune

  Ati mai fost la Olanesti?
  NU ESTE NUMAI O STATIUNE CU APE MIRACULOASE, ESTE SI O ZONA SUPERBA, cu multe biserici si Manastiri, cu catune rupte de lume, unde nu au nici biserica, nici scoala, nici magazin de alimente, abia s-a bagat curent!
  Sa vedeti ce se defriseaza si pe acolo, spre comuna Comana, si este zona cu teren argilos, unde sigur se vor inmulti alunecarile de teren. Mai ales ca in zona Olanestiului au mai fost alunecari de teren.
  Pacat de zona aceasta linistita, mai ales linistita, cu aer curat, si se profita ca nu este mai deloc umblata. Doar satenii care coboara in statiune sa cumpere una si alta. Poate vede cineva si se trage un semnal de alarma pentru a nu distruge zona aceasta mirifica. Va indemn sa faceti o excursie sa vedeti ce peisaje de vis sunt. Daca mergeti cumva, sa luati si cateva painici, oamenii o duc tare greu, si sigur va va inpampina pe ulita satului o batranica cu povesti de viata.
  Spor in toate

 16. daniela spune

  CE SE INTEMPLA „””BLESTEMUL ?PACATUL ? O NATIUNE CRESTINA CE PERMITE CA IN ZIUA SFANTE DE CRACIUN SA FIE ASASINAT AL SAU PRESEDINTE BUN SAU RAU !AU TRECUT 25 DE ANI CAT MAI TREBUIE SA TREACA ???? UNDE VOR TRAI COPII NOSRTI IN EUROPA NU SANTEM BINE VENITI AU FURAT TOT CU ACTE LEGELE ???? CINE FACE LEGEA SI DE CE???
  UNDE ESTI TU TEPES DOAMNE
  CA PUNAND MINA PE EI………….
  ………………

 17. Adrian spune

  Cate persoane care au criticat acest articol stiu ca un roman pe nume Gh. Emilian Palade ( iasi) a descoperit ADN, si a primit premiul NOBEL. ADN= VIATA, respectiv VIATA= ADN

 18. ing.pr.Aurelian Ceobanu spune

  Articolul este excepțional, la fel și comentariile, am o prepunere, dacă voi în momentul în care descoperiți aceste tălhării,hoții, inginerii, șmecherii etc, căci ele sunt făcute numai de politicieni actuali care de fapt fac parte din vechea scuritate și activiștii de partid. Luând atitudine prin fotografii și filmulețe trimise la procuratură, televiziuni, DNA, și mai ales pe NET, se vor stârpi cât de cât.Dar ce ziceți voi tinerii care aveți copii,sau nepoți să vă adunați cu fotografii mărite purtate prin fața prefecturii, ocolului silvic etc.
  Și la vot să votați pe cine trebuie.

 19. momarlan spune

  Suntem in anul 2015, luna februarie. Oare s-a schimbat ceva, in bine, de la data publicarii articolului(2012) pana in prezent?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata