EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Fitch Ratings: Cele mai mari bănci au nevoie de majorarea capitalului cu 556 miliarde de dolari

Cele mai mari 29 de bănci din lume ar putea avea nevoie în total de 556 miliarde de dolari pentru a îndeplini noile cerinţe mai dure privind capitalul, se arată într-un raport publicat joi de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, transmite Reuters.

Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a publicat anul trecut lista celor 29 de bănci considerate ‘prea mari pentru a da faliment‘ (too big to fail) şi care vor trebui să îndeplinească cerinţe de capital mai stricte, conform noilor măsuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.

FSB a apreciat că reglementările mai stricte pentru aceste bănci, care trebuie să ajungă până în 2019 la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%, vor reduce posibilitatea prăbuşirii lor şi vor limita efectele negative în eventualitatea falimentului.

Printre cele 29 de instituţii de creditare considerate de importanţă sistemică se află băncile franceze Société Générale, Crédit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia, banca italiană UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniolă Santander, băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse, băncile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, băncile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, băncile germane Commerzbank şi Deutsche Bank, precum şi câteva bănci din Japonia şi China.

Fitch apreciază că cele 29 de bănci deţin active de 47.000 miliarde de dolari şi ar putea avea nevoie de o majorare a capitalului comun de 556 miliarde de dolari pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 de aproximativ 10%, în vederea îndeplinirii noilor reglementări Basel III.

Băncile vor adopta probabil diverse strategii pentru a rezolva problema majorării capitalului, inclusiv păstrarea viitoarelor câştiguri, emiterea de acţiuni şi reducerea activelor riscante, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Rentabilitatea capitalului propriu (ROE), un indicator al profitabilităţii, ar putea scădea de la o medie de 11% înregistrată în ultimii ani la aproximativ 8-9% conform noilor reglementări, avertizează Fitch.

Anul trecut, Autoritatea Bancară Europeană a cerut băncilor europene să-şi consolideze capitalul pentru a putea face faţă mai bine pierderilor care ar putea apărea de pe urma obligaţiunilor guvernamentale. Până la finele lunii iunie 2012, principalele bănci europene trebuie să ajungă la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

Prin faptul că obligă băncile să menţină mai mult capital sub formă de rezerve, noile norme vor limita cantitatea de credite ce va putea fi acordată de bănci, dar le va face mai rezistente în faţa riscurilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata