EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Nicuşor Dan, candidat la funcţia de primar general: Am în vedere măsuri de igienă şi măsuri de bun-simţ

Preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan, care candidează ca independent la funcţia de primar general al Capitalei, vorbeşte, într-un interviu acordat AGERPRES, de proiectul său principal – „Dâmboviţa, axa creativă a oraşului” -, care „urmăreşte concentrarea IT-ului şi a industriilor creative pe terenurile încă libere situate de-a lungul Dâmboviţei, într-un mix cu spaţii şi campusuri universitare”.

El se declară pentru redesenarea sectoarelor Capitalei sau cel puţin pentru instituirea unui sector central, pentru că, potrivit lui Nicuşor Dan, aşa cum sunt decupate acum nu există o omogenitate socială a sectoarelor.

AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar? Care este atu-ul dumneavoastră în faţa contracandidaţilor?

Nicuşor Dan: De şase ani lupt, din poziţia de ONG-ist, împotriva direcţiei greşite în care merge oraşul. Am reuşit astfel să opresc zeci de derapaje, în special construcţii pe spaţii verzi şi în zona istorică. Am câştigat 23 de procese împotriva primăriilor din Bucureşti, am contribuit la schimbarea legii urbanismului. Poziţia de primar general mi-ar da mijloacele să imprim o direcţie pozitivă de dezvoltare a oraşului, ceea ce este mult mai mult decât să limitezi nişte derapaje. Am şi maturitatea şi cunoştinţele să o fac.

Atuurile în faţa contracandidaţilor: nu vin din sistem, nu am făcut vreodată politică sau afaceri cu statul. Reprezint o clasă de oameni care crede în nişte valori, în respectarea legii, scârbiţi de felul în care au fost reprezentaţi de clasa politică. Nu este de fapt campania mea, ci campania acestei clase de oameni. Am dovedit, prin activitatea la Şcoala Normală Superioară Bucureşti şi la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, competenţe manageriale.

AGERPRES: Care sunt primele trei priorităţi ale mandatului dvs, dacă veţi fi ales primar?

Nicuşor Dan: Prima prioritate este fundamentarea economică a dezvoltării oraşului. Trebuie să schimbăm perspectiva conform căreia primarul se mulţumeşte să cheltuie banii care îi vin de la buget şi să vedem un primar care luptă să atragă investitori în oraş, deci locuri de muncă şi bani mai mulţi la buget.

Dincolo de igienizarea mediului de afaceri, licitaţii transparente şi politică predictibilă de achiziţii a Primăriei, proiectul principal este „Dâmboviţa, axa creativă a oraşului”, proiect care urmăreşte concentrarea IT-ului şi a industriilor creative pe terenurile încă libere situate de-a lungul Dâmboviţei, într-un mix cu spaţii şi campusuri universitare.

A doua prioritate vizează viaţa de zi cu zi a cetăţeanului, de care primarii, obişnuiţi să vorbească de poduri şi asfaltări, uită mereu. Restabilirea reţelei de pieţe agroalimentare de la nivelul anilor ’90, preţul facturii la întreţinere, calitatea apei de la robinet, asigurarea necesarului de locuri în creşe şi grădiniţe, activităţi pentru copii după ce ies de la şcoală, un transport în comun în care autobuzul are un orar afişat, pe care îl respectă, centre şi baze sportive de cartier astfel încât să nu trebuiască să vii în centru să vezi un film sau să te întâlneşti relaxat cu prietenii. În esenţă toate acele lucruri pe care le resimţi când ieşi din casă.

A treia prioritate vizează funcţionalizarea Primăriei şi câştigarea încrederii cetăţeanului în instituţie. Când termenul pentru emiterea unui act este de 30 de zile, 30 de zile să fie. Şi evident respectarea legii în toate aspectele.

AGERPRES: Cum veţi rezolva problema câinilor comunitari?

Nicuşor Dan: Toţi câinii comunitari vor fi ridicaţi de pe stradă. Vom încuraja adopţiile individuale, sunt totuşi doar unul – doi câini la suta de locuitori. Pentru asociaţiile de proprietari care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii vom oferi ţarcuri. Restul câinilor vor merge în adăposturile municipalităţii, varianta cea mai grea pentru ei.

Trebuie să controlăm strict apariţia noilor câini pe domeniul public. Vom avea în sfârşit o evidenţă exactă a câinilor din Bucureşti, cu sau fără proprietar. Vom steriliza toţi câinii comunitari şi vom încuraja sterilizarea celor cu proprietar. Vom impune amenzi drastice pentru abandonul de câini. Vom colabora cu ONG-urile de protecţia animalelor, cărora le vom externaliza anumite activităţi şi le vom permite controlul total asupra operaţiunilor Primăriei.

AGERPRES: Aveţi în vedere parteneriate public-private care se pot realiza şi în ce domenii?

Nicuşor Dan: Oraşul are trei resurse importante: terenurile, oamenii, în special cei calificaţi, şi patrimoniul construit şi natural. Parteneriatul public-privat presupune alocarea unei resurse limitate, terenul, deci orice astfel de alocare trebuie bine chibzuită. Sunt pentru parteneriate public-private pentru construcţia de spaţii de business în cadrul proiectului „Dâmboviţa – axa creativă a oraşului”, sunt împotriva parteneriatelor public-private pentru construirea de mall-uri. Sunt pentru parteneriate public-private pentru parcări subterane. Sunt pentru păstrarea controlului Municipalităţii asupra furnizării de utilităţi.

AGERPRES: Care este deficitul de spaţiu verde din Capitală şi cum vedeţi atingerea standardelor europene?

Nicuşor Dan: Primăria anunţă 23 de metri pătraţi spaţiu verde pe cap de locuitor în baza unui Registru al spaţiilor verzi pe care l-a plătit cu 12 milioane de lei, dar pe care nu l-a văzut nimeni niciodată. Tot Primăria anunţa, în 2007, şase metri pătraţi pe cap de locuitor şi n-au apărut de atunci mari spaţii verzi. Cifra de şase metri pătraţi mi se pare realistă, mult sub minimul de 26 metri pătraţi pe cap de locuitor recomandat de Uniunea Europeană.

Primăria trebuie să demoleze construcţiile ilegale din parcuri şi să răscumpere bucăţile de parc retrocedate de-a lungul timpului. Este foarte ieftină amenajarea ca zonă de recreere a salbei de lacuri din nordul Bucureştiului şi a vecinătăţii Lacului Morii. Trebuie respectată strict legea care interzice construirea pe spaţiile verzi şi legea, la care am contribuit, care spune că la noile ansambluri rezidenţiale trebuie păstrat un minimum de 30% spaţiu verde.

AGERPRES: Care sunt priorităţile de dezvoltare ale oraşului? Spre ce zone vă gândiţi, având în vedere dezvoltările inegale?

Nicuşor Dan: De zona Dâmboviţei am vorbit deja ca zonă de business şi universitară. De zona Lacului Morii şi a salbei de lacuri din nord ca zonă de recreere. În ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară clasică, ajunge să ne uităm la harta Bucureştiului ca să vedem dezvoltarea nesănătoasă de-a lungul principalelor rute de intrare în oraş. Trebuie ca noul Plan Urbanistic General să prevadă zone de dezvoltare, cu Planuri Urbanistice Zonale care să detalieze, iar Primăria să ducă utilităţile. Zone pe care eu le consider potrivite pentru dezvoltare sunt zona Trafic Greu, zona Văcăreşti şi zona de sud-vest.

AGERPRES: Vă gândiţi la oportunitatea unei reorganizări administrative a Bucureştiului având în vedere şi demersurile care au fost făcute în 2011 de organizare a unui referendum pentru Capitală?

Nicuşor Dan: Sunt pentru o reorganizare administrativă, dar numai după o dezbatere serioasă şi bazată pe studii. Reorganizarea este atributul Parlamentului, dar primarul poate să iniţieze dezbaterea şi poate să furnizeze studiile necesare. Sunt pentru includerea, în prima fază, în teritoriul administrativ al Bucureştiului a întregului teritoriu delimitat de şoseaua de centură.

Sunt de asemenea pentru redesenarea sectoarelor sau cel puţin pentru instituirea unui sector central. Aşa cum sunt decupate acum, nu există o omogenitate socială a sectoarelor. E normal ca sectoarele să grupeze oameni cu aspiraţii cât de cât comune, pentru ca deciziile autorităţii locale să le reflecte.

AGERPRES: Ce soluţii aveţi care să vină în sprijinul bucureştenilor în privinţa costurilor pentru căldură şi apă caldă?

Nicuşor Dan: Este punct separat în programul meu. În momentul de faţă, Bucureştiul achită gigacaloria (producţie + distribuţie) cu 325 de lei. Tehnologia modernă permite producţia gigacaloriei cu 135 de lei. Prin construirea de centrale de cartier putem ajunge la un preţ de producţie + distribuţie de 170 de lei, deci la jumătate de preţ. Primăria trebuie să investească în noi CET-uri, care să-i aparţină.

AGERPRES: Aveţi în vedere realizarea de proiecte şi atragerea de fonduri europene şi în ce domenii?

Nicuşor Dan: Sunt interesat în special în cofinanţarea părţii publice (universităţi + campusuri) din proiectul „Dâmboviţa – axa creativă a oraşului” şi în cofinanţarea proiectului de construire de noi CET-uri. După cum ştiţi, discuţia asupra arhitecturii fondurilor europene 2012 – 2013 este în plină desfăşurare.

AGERPRES: Dacă veţi câştiga alegerile, cum veţi forma majoritatea în Consiliul General? Aveţi în vedere alianţe?

Nicuşor Dan: Nu voi face alianţe şi nu mă voi implica în formarea majorităţii în Consiliul General. Importanţa Consiliului General a fost mult exagerată de doi primari plângăcioşi – Băsescu şi Oprescu. Să nu uităm că primarul are în subordine o structură de 1.100 de oameni, iar Consiliul General o structură de doi oameni. Să nu uitam că primarul este cel care propune proiectele consilierilor generali, care vin în primărie o dată pe lună.

Pe scurt, relaţia cu Consiliul General. Sunt atribuţii care revin exclusiv primarului general, de exemplu să oprească jaful din banii publici. Pentru că prin aparatul din subordinea primarului general se organizează licitaţiile, se pot face publice lista proprietăţilor municipalităţii, contractele în curs. Consiliul General poate doar să nu aprobe finanţarea unor proiecte ale primarului, dar această posibilitate dispare dacă primarul are inteligenţa să propună Consiliului General exact atâtea proiecte cât bugetul.

AGERPRES: Aveţi în vedere proiecte de anvergură care să propulseze Capitala în circuitul turistic european?

Nicuşor Dan: Am în vedere măsuri de igienă şi măsuri de bun-simţ. Prima măsură de igienă este reglementarea situaţiei taxiurilor, pentru că nu poţi să te defineşti ca centru cultural european când o bandă de taximetrişti escrochează la Otopeni şi la Gara de Nord.

Bucureştiul are resurse de a se defini ca centru cultural european. Programul meu propune formarea unui bord din personalităţi artistice incontestabile, care să genereze alocările de fonduri în sectorul cultural, ca să nu mai avem festivaluri prăfuite ale Moşului Crăciun, ci manifestări culturale vii, adevărate.

Propune, de asemenea, mari concursuri internaţionale de arhitectură, urbanism şi artă urbană la achiziţiile publice ale Primăriei. Propune un festival cultural internaţional al Bucureştiului, care să fie definit tot de bordul cultural. Totul este să creăm un oraş cultural viu, şi avem resursele, iar intrarea în circuitul turistic european se va face de la sine.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata