Atac cibernetic al SUA împotriva site-urilor Al Qaida în Yemen

Serviciile americane de informaţii au efectuat un atac cibernetic, de succes, împotriva site-urilor grupării teroriste Al Qaida în Yemen, a anunţat miercuri seara secretarul de stat Hillary Clinton.

‘Experţi ai Departamentului în domeniul securităţii cibernetice au spart site-urile propagandistice ale Al Qaida în Yemen’, a afirmat dna Clinton, citată de agenţia de presă RIA Novosti, la un dineu desfăşurat la Tampa /Florida/ cu ocazia marcării ‘săptămânii serviciilor speciale’ zilele acestea în SUA.

Serviciile specializate, a spus secretarul de stat, au ‘reuşit să retragă’ de pe site-uri apelurile la asasinarea cetăţenilor americani, precum şi materiale care arătau locuitori ucişi în Yemen, în semn de răzbunare de către radicalii islamişti.

Citeste si:  Rusia a distrus peste 70% din arsenalul său chimic

Clinton a precizat că aceste atacuri cibernetice au fost realizate de angajaţi ai Departamentului de Stat, ‘care monitorizează spaţiul web şi reţelele sociale în cadrul programului privind prevenirea recrutării de noi simpatizanţi de către Al Qaida’.

Este prima oară când un oficial american de asemenea rang recunoaşte desfăşurarea unei astfel de operaţiuni, notează RIA Novosti.

‘Acest atac cibernetic este parte a unei operaţiuni mult mai complexe de combatere a terorismului’, a spus ea, subliniind că, în această problemă, SUA vor merge mai departe decât ‘eliminarea lui Osama ben Laden’.

Citeste si:  Exploatarea gazelor de şist - afacere sau crimă împotriva umanităţii? (II)

Administraţia americană a recunoscut anterior că Statele Unite îşi rezervă dreptul de a recurge la atacuri cibernetice pentru a-şi neutraliza adversarii.

‘Acest lucru este posibil numai după consultarea şi aprobarea operaţiunii la cel mai înalt nivel al guvernului’, a indicat la sfârşitul lunii aprilie, vorbind la o conferinţă pe tema securităţii cibernetice la Arlington, o suburbie a Washingtonului, amiralul Samuel J. Cox, şeful comandamentului de apărare cibernetică al SUA. El a subliniat, de asemenea, că administraţia americană are o atitudine echilibrată în această privinţă, întrucât recurgerea la ‘arma cibernetică’ este o însoţită de mai multe ‘efecte secundare negative’ şi, prin urmare, necesită planificare serioasă şi calcularea tuturor consecinţelor. Amiralul Cox a mai spus atunci că infrastructura Statelor Unite este suficient de protejată de un atac cibernetic din afară.

Citeste si:  BP îl trimite pe Tony Hayward în Siberia
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata