EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Patriarhul BOR: Suntem făcuţi din pământ, dar nu pentru pământ, ci spre viaţa veşnică

Legătura dintre Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos este temelia credinţei, a afirmat, joi, 24 mai, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, după oficierea Sfintei Liturghii, la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti, care îşi sărbătoreşte hramul închinat sărbătorii Înălţării Domnului.

„Noi suntem făcuţi din pământ, dar nu pentru pământ, ci spre viaţa veşnică în slava Preasfintei Treimi. (…) Sărbătoarea Înălţării Domnului ca şi Sărbătoarea Învierii Domnului ne arată viitorul nostru ultim, spre ce direcţie ne îndreptăm, spre ce stare definitivă ne îndreptăm.

Ne îndreptăm spre Învierea cea de obşte şi spre Înălţarea noastră în iubirea şi slava Preasfintei Treimi. Ultima destinaţie a omului nu este mormântul, ci iubirea veşnică şi slava negrăită a Preasfintei Treimi. Legătura dintre Înviere şi Înălţare este temelia credinţei noastre”, a spus Patriarhul Daniel, în cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice.

Potrivit Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române, Întâistătătorul BOR a mai spus că textul Evangheliei citit în cadrul Sfintei Liturghii arată că Mântuitorul Hristos a îndeplinit planul de mântuire a lumii.
„Mântuitorul Iisus Hristos a făcut tot ceea ce a fost necesar pentru mântuirea noastră. Nouă acum nu ne mai rămâne decât să răspundem la iubirea Lui şi la chemarea Lui. Şi de răspunsul nostru liber prin credinţă depinde mântuirea noastră. El o oferă tuturor, dar se mântuieşte cine răspunde chemării”, a spus Patriarhul.

Înaltul ierarh ortodox a explicat şi de ce Sfântul Sinod al BOR a hotărât, mai întâi în 1920 şi apoi în 1999 şi 2001, ca Înălţarea Domnului să fie, de asemenea, Zi a Eroilor şi Sărbătoare naţională bisericească.

„Pentru a ne arăta că nu ne putem înălţa la Ceruri şi nici nu ne putem înălţa în demnitate ca neam fără a trece prin iubire jertfelnică. Nu S-a înălţat la Ceruri Hristos decât după Răstignire şi Înviere. Iubirea această jertfelnică a omului pentru semeni săi se vede în modul cel clar în această zi de pomenire a eroilor pentru că eroii şi-au dat viaţa pentru apărarea credinţei strămoşeşti şi a patriei pentru poporul român. Jertfelnicia lor este sfinţită de jertfelnicia lui Hristos Care a spus că nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta ca să-şi pună viaţa pentru semenii săi”, a mai afirmat Patriarhul Daniel.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul a oficiat şi slujba parastasului pentru pomenirea eroilor neamului românesc.

Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti a fost zidită în perioada 1881-1885, în stil neoromantic şi neobizantin după planurile de arhitectură întocmite de Alexandru Hristea Orăscu împreună cu Carol Benesch şi Hartman şi avizate de Andre Lecomte du Nouy, în timpul domniei Regelui Carol I al României şi a Reginei Elisabeta, fiind a patra pe aceste locuri.

Lăcaşul, care are un plan în formă de cruce, la care se adaugă absida poligonală a altarului, l-a avut ca efor (administrator) pe Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu şi T. Văcărescu.

Numele bisericii provine de la prima biserică ridicată pe acest loc, în anii 1743-1744, ctitorită fiind de Domniţa Bălaşa şi de soţul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Această primă biserică fost demolată în 1871. Pe locul altarului, în 1883, s-a pus o piatră comemorativă.

În 1750, Domniţa Bălaşa a înălţat alături de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserică, cu hramul Înălţarea Domnului, lângă care a înfiinţat o şcoală şi un azil de bătrâni. Clădirea bisericii, şubrezită de cutremurul din 1838, a fost demolată.

Între 1838-1842, pe acelaşi loc, s-a construit o a treia biserică cu acelaşi hram. Ctitor a fost Safta Brâncoveanu, fiica lui Teodor Balş şi a Profirei Rosetti, văduva marelui ban Grigore Brâncoveanu, fondatoarea Spitalului Brâncovenesc.

Deoarece terenul pe care a fost clădită era expus inundaţiilor Dâmboviţei, această biserică s-a degradat repede, astfel că, după numai 40 de ani, a trebuit să fie demolată în 1881, păstrându-se doar pisania acestui lăcaş, prinsă în zidul actualei biserici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata