Preşedintele Italiei avertizează împotriva unei reveniri la violenţele din anii 70

Italia riscă o revenire la genul de violenţe politice care au marcat ţara în anii 70, a avertizat miercuri preşedintele italian Giorgio Napolitano, într-un discurs rostit cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la asasinarea judecătorului antimafia Giovanni Falcone, relatează Reuters.

Grupuri ale crimei organizate ar putea încerca să profite de climatul de nesiguranţă şi de nemulţumirea larg răspândite provocate de criza economică şi să determine o revenire la tulburările sângeroase înregistrate în ‘anii de plumb’ din deceniul 70, a spus şeful statului, la câteva zile după ce un atac cu bombă la un liceul din Brindisi numit după soţia judecătorului Falcone s-a soldat cu moartea unei tinere şi cel puţin cinci răniţi.

Giovanni Falcone şi soţia sa Francesca Morvillo au fost ucişi împreună cu trei gărzi de corp într-un atentat în Sicilia, la 23 mai 1992.

‘Mafia, Cosa Nostra şi alte forme de crimă organizată rămân o problemă serioasă pentru societatea italiană şi astfel pentru democraţie’, a declarat Napolitano la penitenciarul Ucciardone din Palermo /Sicilia/, scena unui proces prezidat de Falcone în cadrul căruia sute de mafioţi au fost aduşi în faţa justiţiei, în anii 80.

‘Nu putem exclude nici chiar o încercare /a acestor grupuri/ de întoarcere la violenţa teroristă purtând marca acelor carnagii /din anii 70/’, a menţionat Giorgio Napolitano.

O serie de recente scandaluri politice şi atacuri împotriva agenţiei de colectare a impozitelor au aruncat o umbră asupra autorităţii de care se bucură numeroase instituţii de stat din Italia. În acelaşi timp, rănirea unui înalt responsabil din industria nucleară, într-un atac revendicat de un grup anarhist, a alimentat temerile privind revenirea la violenţele politice semnate de Brigăzile roşii şi alte mişcări extremiste.

Premierul Mario Monti, care a participat şi el la festivităţile de comemorare a judecătorului Falcone, a remarcat la rândul său că mafia a rămas înrădăcinată în Italia, deplasându-se din bazele sale originale din sud către zone mai prospere din nord dar şi din afara Italiei.

‘Este o iluzie să crezi că poţi învinge Cosa Nostra doar la Palermo, L’ndrangheta doar în Reggio Calabria şi Camorra doar la Neapole’, a spus Monti, referindu-se la cele trei ramuri principale ale mafiei din Sicilia, Calabria şi Campania.

Moartea judecătorului Falcone şi cea a colegului său Paolo Borsellino, câteva săptămâni mai târziu în condiţii similare, au şocat profund societatea italiană şi au contribuit la căderea vechii ordini politice, după seria de scandaluri politice din anii 90. Cei doi judecători, care au reuşit să trimită în spatele gratiilor sute de mafioţi, s-au plâns în mod repetat că le-au pus beţe în roate unii politicieni despre care se considera că sunt într-un fel sau altul complici cu interesele mafiei.

Cu toate că, după moartea lor, Falcone şi Borsellino au fost omagiaţi de întregul spectru politic, acest tribut nu s-a concretizat şi în noi succese în lupta împotriva crimei organizate, care s-a reorganizat pentru a deveni şi mai puternică, adaugă Reuters.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.