Metodă revoluţionară ce va duce la salvarea persoanelor care au suferit un atac de cord

Oamenii de ştiinţă israelieni au făcut un prim pas într-o nouă metodă revoluţionară de tratament regenerativ, reuşind să transforme celulele pielii persoanelor, care au suferit un atac de cord, în celule complet noi pentru muşchiul lor cardiac, informează The Guardian.

Nouă metodă are la bază reprogramarea genelor speciale pluripotente, care aduc celula în ‘stadiu imatur’. Celulele stem rezultate devin materie primă pentru celulele tinere ale muşchiului cardiac.

Astfel, echipa de cercetători condusă de cardiologul Lior Gepstein, de la Institutul de Tehnologie ‘Technion – Israel’ din Haifa, a reprogramat celulele pielii a doi bărbaţi, unul de 51 de ani şi celălalt de 61.

Citeste si:  Grecia va primi o tranşă mai mare de la FMI, probabil în luna mai

Cercetătorii israelieni au considerat că deocamdată nu este nevoie de implantarea noilor celule la muşchiul cardiac al celor doi pacienţi, însă nu este încă clar dacă viaţa lor nu este pusă în acest mod în pericol.

Celulele experimentale au dat rezultate însă pe şobolani. ‘Surpinzător, celulele au fost capabile să se integreze în ţesutul rozătoarelor şi să se reducă în acelaşi timp’, a subliniat cardiologul Lior Gepstein, rezultatele descoperiri căruia au apărut în European Heart Journal.

Testarea şi verificarea noii metode, spun oamenii de ştiinţă, va mai dura încă zece ani. Cel mai important este, în opinia lor, de a verifica dacă celulele reprogramate nu degenerează într-o tumoră. În plus, ei îşi propun să accelereze procesul de creştere a celulelor, care se întinde în prezent pe o durată de două săptămâni (prea mult timp pentru victimele unui atac de cord).

Citeste si:  Nouă genă identificată, responsabilă de calviţia masculină
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close