Sumele acordate pentru echilibrarea bugetelor locale, constituţionale dacă se aplică celor ce nu au fost utilizate

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, joi, 24 mai, parţial, sesizarea Avocatului Poporului de neconstituţionalitate, referitoare la sumele pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012.

Reprezentanţii CCR au comunicat că prevederile sunt constituţionale doar în măsura în care se aplică sumelor ce nu au fost utilizate.

Motivarea deciziei judecătorilor Curţii Constituţionale va lămuri care dispoziţii ale textului sunt neconstituţionale şi care sunt în conformitate cu prevederile Constituţionale.

Pe ordinea de zi a şedinţei CCR de joi s-a aflat excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. V alin. (1) teza I din OUG nr.15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice.

Articolul pus în discuţie prevede: „Sumele defalcate din Taxa pe Valoarea Adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului nr. 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate”.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

În 8 mai, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevedea oprirea din conturile administraţiei locale a sumelor alocate de fostul Cabinet Ungureanu din Fondul de rezervă, precum şi sistarea perceperii ilegale a unor sume din contribuţia la asigurările de sănătate din pensii, a anunţat premierul Victor Ponta.

Ordonanţa de urgenţă făcea referire la o decizie a Guvernului Ungureanu din 3 aprilie, prin care se alocau 648,233 de milioane de lei administraţiei locale, pentru plata unor datorii şi a unor lucrări la proiecte aflate în derulare.

De asemenea, OUG punea în aplicare decizia Curţii Constituţionale, care a declarat că este ilegal ca statul, prin casele judeţene de pensii, să reţină anumite sume drept contribuţii la asigurările sociale de sănătate din pensiile de peste 740 de lei.

„Am pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale şi am oprit încasarea acelei cote de asigurări de sănătate pentru cei care au pensiile peste 740 de lei, dincolo de limita prevăzută de lege, iar, în al doilea rând, am decis recuperarea din conturile autorităţilor locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012 de către fostul Guvern”, a declarat atunci Victor Ponta.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a explicat că de la autorităţile locale vor fi retrase sumele rămase necheltuite încă.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.