Avem în sfârşit un premier specialist: în gargară!

Au apărut unele afişe şi bannere electorale pe care tronează candidatul USL la funcţia de primar al Iaşului, alături de Victor Ponta, şeful PSD şi actualmente prim ministru al României. Cu o zicere de la onor dom’ premier care pe mine, ca ieşean confruntat zi de zi cu nevolnicia unor mandate pe care le consider catastrofale la Primăria Municipiului Iaşi, m-a dat pe spate.

I-auziţi ce cuvinte de laudă are şeful guvernului pentru acest om: ”Gheorghe Nichita este un primar bun şi un caracter puternic, un om care iubeşte cu adevărat Iaşul”.

 

Cum să spui aşa ceva despre un individ care a arătat în atâţia ani de zile că principalul său mobil este banul şi în nici un caz strălucirea oraşului al cărui edil şef este?

Nichita este un primar bun, când Iaşul suferă din lipsă de spaţiu verde iar puţinul rămas este hăcuit şi redus drastic zi de zi? Când pentru refacerea unor biete străzi a fost nevoie să apeleze la credite uriaşe, care vor trena bugetele viitoarelor guvernări locale la nivelul municipalităţii? Când ani de zile Primăria Iaşi nu a accesat nici un program european şi doar spre finalul actualului mandat s-a învrednicit să acceseze nişte fonduri europene, între care unele cu mari semne de întrebare în privinţa utilităţii?

Citeste si:  Ponta: Îmi doresc să funcţionăm în această formulă stabilă până în 2016

Ce folos putem spune că are de exemplu proiectul de 50.000 de euro pentru ca funcţionarii Primăriei să înveţe aplicarea unor soluţii moderne în iluminatul public, cu reducerea consumului de energie? Credeţi că acest lucru nu se poate învăţa într-o după-amiază liniştită, printr-o lectură în aer liber, de exemplu?

Dar proiectul de 100.000 de euro pentru obţinerea calităţii şi excelenţei în domeniul serviciilor publice şi guvernării locale prin schimbul de modele de bună practică la nivel european, cât o fi el de util? Nu cumva e vorba de nişte bani dirijaţi spre nişte firme care oferă tot felul de cursuri, care de care mai cretine, din acelea de te învaţă să ţii pixul în mână?

În ce fel poate fi perceput Nichita ca primar care iubeşte Iaşul, când a stat ani de zile fără să mişte un deget şi s-a apucat de treabă doar cu jumătate de an înaintea alegerilor? Când a omorât CET-ul şi acum vrea să-l ofere pe tavă unei firme care va jupui ce-a mai rămas de jupuit de pe spatele ieşenilor racordaţi la reţeaua clasică de termoficare? Când a dat cu piciorul unui investitor major care ar fi adus sute, dacă nu mii de locuri de muncă ieşenilor?

Citeste si:  Colliers Internaţional: investiţii imobiliare în valoare de 408 milioane de euro

Să afirmi aşa ceva înseamnă că ori nu cunoşti fenomenul, şi atunci te afli în treabă ca orice papagal, ori că ştii foarte bine cum stă treaba, dar te doare în cot atâta vreme cât ţie îţi ies calculele politice cu acest om inclus în ecuaţie, ceea ce e cu mult mai probabil.

Iniţial nu mi-a venit să cred că aud aşa ceva din partea unui ins care se pretinde un altfel de politician, un om al viitorului, un tânăr ce doreşte reformarea clasei politice şi propulsarea României spre bunăstare şi progres. Şi multe altele, că la cuvinte e neîntrecut domnul Victor Ponta.

Apoi mi-am dat seama că într-o ţară în care timp de douăzeci şi doi de ani ni s-a demonstrat zi de zi că absolut tot ce înseamnă factor politic e pervertit şi mincinos, n-are rost să sper că se pot găsi şi exemplare pozitive prin fauna acestui mediu.

Citeste si:  Ponta: Băsescu, deranjat că PMP nu are grup parlamentar; nu am schimbat sistemul de alegere a preşedintelui

E ca la cinematograf sau la televizor, dacă vreţi. Totul e imagine, nimic concret. O realitate alternativă şi, evident, artificială. Care, iată, ne guvernează vieţile. Ne distribuie uniform sărăcia sau mai bine zis sărăcirea. Ne dirijează spre evul mediu. Nu spre progres şi în nici un caz spre prosperitate. Nouă, celor de jos, căci aproape că nu mai există clasă de mijloc acum, nu ni se permite ascensiunea socială şi evident pecuniară decât în cazuri excepţionale, când suntem mânaţi de o ambiţie şi o putere de a lupta ieşite din comun.

În rest, suntem încolonaţi în formaţia clasică de purtători de poveri, pentru că statul social a încetat să mai existe, în pofida definiţiei din Constituţie a Statului Român. Poveri fiscale, legislative, morale, psihice şi aşa mai departe.

Prin urmare, girând pentru Nichita, Victor Ponta şi-a arătat deja, din plin, faţa hâdă, de politician român, ceva mai devreme decât îşi dorea, poate. Oricum nu contează, la felul în care funcţionează democraţia în această ţară. Adică doar de faţadă. Pentru mine cel puţin a devenit clar că Ponta nu excelează decât la capitolul gargară. Restul e poveste…

 Ion  SCUTARU

Citește și
6 Comentarii
 1. florin spune

  Articol de doi bani, scris cu rautate si frustrare. Intareste convingerea iesenilor ca cei care vor sa vina la putere sunt mincinosi. pepedisti, comunisti, cocalari, uslisti, pedelisti, o apa s’un pamant…S’or termina si santierele intr’o zi, n’om muri pana atunci. De facut sunt facute tot de ieseni, nu de Nichita, nici de Chirica, cu atat mai putin de Ciohodaru, Oajdea sau alta aratare mov, rosu, portocaliu, galben, curcubeu…

  1. Financiarul spune

   Stimate Domnule Florin, așa e viaţa. Știm că nu-i putem împăca pe toţi. Când lovim într-unii, ne aplaudă ceilalţi și ne „cântă” simpatizanţii primilor. Vă place sau nu, noi ne spunem părerea, la care suntem îndreptăţiţi de legislaţia în vigoare, acesta fiind unul din puţinele aspecte ale democraţiei noastre originale care funcţionează cu adevărat.

 2. Simici spune

  Ioane, ceva nu suna prea bine la ureche: „functia de primar a Iasului”… nu sunt mare specialist in ale gramaticii, dar care e acordul aici, cu „functia” :d?
  Poti sa te iei de mana cu cei doi indivizi si sa o puneti de o „gargara” impreuna si apoi sa te pronunti depsre subiect :))

  1. Financiarul spune

   Stimate Domnule Simici, vă mulţumim pentru observaţia pertinentă. După cum vedeţi, am operat deja modificarea în cauză. Totuşi, ne miră faptul că puneţi egal între o imperfecţiune (apărută din greşeală și din grabă) şi prestaţiile unor politicieni care ştiu foarte bine ce fac şi care au acumulat ani de activitate discutabilă sub aspect politico-administrativ, dar aveţi, desigur, întreaga libertate de conştiinţă şi exprimare.

 3. florin spune

  Stimate domnule Financiarul, democratia asta „originala”, asa cum o consideri dumneata nu cred ca-ti permite sa spui adevaruri trunchiate. Poate iti permite lipsa de deontologie, lipsa de caracter, lichelismul, pupincurismul, dar nu democratia. Caracterul si profesionalismul ar trebui sa te indemne sa spui ca se cheltuie zeci de milioane de euro pe refacerea unor bulevarde si nu pe a unor stradute. Nu sunt membru sau simpatizant al vreunui partid si n’am de ce, dar minciuna si ipocrizia ma scarbesc, indiferent de la cine vin. Fii onest in scrierile dumitale si o sa ai vreodata si respectul meu. Pana atunci, poti sa dai lectii de democratie celor care gandesc la fel de profund ca si tine.

 4. Costel spune

  Pt Florin, de la nea Ilici Ilicesku : Kakai demokratia romana originala ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata