Producătorii agricoli afectaţi de inundaţii pot folosi, gratuit, staţiile de desecare ale ANIF

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a anunţat, marţi,29 mai, în timpul unei vizite la mai multe amenajări de desecare din judeţul Ialomiţa, că producătorii agricoli afectaţi de inundaţiile produse în urma precipitaţiilor abundente pot solicita sprijin din partea ANIF, gratuit, pentru utilizarea staţiilor de desecare.

Potrivit acestuia, la nivel naţional sunt inundate peste 5.000 de hectare de teren agricol, cultivate în special cu porumb, grâu şi floarea soarelui, cele mai afectate fiind judeţele Vaslui şi Neamţ.

‘Am venit în judeţul Ialomiţa pentru a arăta că Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare are staţii de desecare, ce pot ajuta producătorii care sunt afectaţi de aceste inundaţii. În România, sunt circa 150 de staţii, dintre care 80 în momentul de faţă sunt în zonele afectate, în stare de funcţionare. Ştiu că foarte mulţi beneficiari, producători, nu apelează în momentul de faţă la serviciile acestor staţii de desecare deoarece costul energiei este foarte mare. Am luat decizia astăzi de a-i ajuta pe cei afectaţi.

Intervenţiile se vor face în sistem gratuit, în această perioadă de ploi abundente, pe bază de cerere, care va fi soluţionată în timp foarte scurt. Costul va fi suportat din bugetul Ministerului Agriculturii. Eu sper ca să nu mai fie nevoie în perioada următoare, dar se anunţă din nou ploi. Atâta timp cât producătorii nu au un preţ corect la ceea ce înseamnă energie, preţul fiind la fel ca la celelalte unităţi de consum, nu-şi vor permite să folosească nici aceste staţii de desecare şi nici pompele pentru irigaţii’, a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a evitat să spună dacă producătorii agricoli afectaţi de inundaţii vor fi despăgubiţi, afirmând că ‘ceea ce putem face în momentul de faţă este să sprijinim producătorii prin oferirea acestor servicii de desecare în sistem gratuit’.

‘Vom vedea ce se va putea face pentru despăgubiri, în funcţie de câţi agricultori sunt asiguraţi. În judeţul Ialomiţa, lucrurile nu sunt atât de dramatice, sunt peste 200 de hectare afectate, în comparaţie cu Vaslui, unde sunt aproape 2.600 de hectare’, a adăugat ministrul.

Potrivit acestuia, miercuri se va întruni grupul de lucru format din membri ai ministerelor Agriculturii şi Economiei, în cadrul căruia se va discuta şi despre negocierea unui preţ mai mic la energia utilizată pentru irigaţii, pentru ca până în luna iulie, când va fi nevoie de irigaţii, să existe un preţ mai mic pentru agricultori.

‘În perspectivă, gândim un program de investiţii, care deja a primit un acord de principiu, la nivelul comisarului european Dacian Cioloş, prin care dorim să refacem toată această infrastructură din subordinea ANIF la nivel naţional, astfel încât 800.000 de hectare să poată fi irigate în condiţii optime. Pe de altă parte, acest program vizează şi asigurarea sursei de apă, în condiţii de mediu absolut prietenoase. Eu, în acest moment, vreau să pun bazele acestui program, a cărui derulare va începe la 1 ianuarie 2014’, a conchis ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Deşi au existat culturi calamitate din cauza ploilor abundente, ministrul s-a arătat optimist, sperând ca şi în acest an producţia agricolă să fie bună.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata